İMAR BARIŞINA MUHTARLAR TEPKİLİ

İmar barışına MUHTARLARDAN mera tepkisi!
Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Toplantı Salonu’nda Edirne merkez ilçe ile Lalapaşa, Süloğlu, Havsa ilçelerinin merkez ve köy muhtarlarına 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olan yapılar için çıkarılan İmar Barışı’nı tanıttı. Toplantıda; Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürü Abdullah Bülbül, Çevre ve Şehircilik Edirne İl İmar ve Planlama Şube Müdürü Zuhal Ölmez ve Harita Mühendisi Belgin Bektaş Yılmaz tarafından gerçekleştirilen sunumlarla İmar Barışı açıklandı. Toplantının açılış konuşmasını Abdullah Bülbül yaptı. Bülbül konuşmasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar barışını başlattığını söyleyerek; “Beklenen bir yara idi. Sonunda bu barış geldi. Bu barış, ülkemiz ve halkımız için hayırlı olsun. Dün, Keşan, Enez, İpsala, Meriç, Uzunköprü ilçelerimizin merkez ve köy muhtarlarına bu bilgiyi, bu barışı izah etmeye çalıştık. Bugün de Edirne merkez ve köy muhtarlarımıza, Lalapaşa, Süloğlu, Havsa ilçelerimizin merkez ve köy muhtarlarını davet ettik. Bugün de sizleri burada imar barışının nasıl olacağını izah etmeye çalışacağız. Vatandaşımız, 40 seneden beri evine ‘evim’ diyemiyor. Böyle bir pürüz vardı. Bu imar barışıyla beraber bu konu kökünden çözülecek” dedi.
“İmar sorunlarını çözecek”
Bülbül’ün konuşmasının ardından Zuhal Ölmez, imar barışının merak edilenleri ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi. Ölmez, imar barışının; imara aykırı, ruhsatsız, ruhsata aykırı olarak yapılmış olan yapılara, yapı kayıt belgesi düzenlenerek, bu yapıların kayıt altına alınması ve bu yapıların imar sorunlarının çözülmesi olarak tanımlandığını söyleyerek; “Yapı kayıt belgesi almadan imar barışından faydalanamayacaksınız. İmar barışı, 3194 sayılı imar kanununun eklenen geçici 16’ncı madde ve bu maddeye dayanılarak yayınlanan yapı kayıt belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslar kapsamında yürütülecek” dedi.
“Köy ya da kent ayrımı yok”
İmar barışının, üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazların üzerine yapılmış olan yapıları kapsamadığını söyleyen Ölmez;“Hazineye ait olup imar planlamalarında sosyal donatı için tahsis edilmiş araziler üzerinde yapılmış yapıları kapsamıyor. Bunların dışında aklınıza gelebilecek her türlü arazide köy ya da kent ayrımı olmaksınız imar barışından faydalanabileceksiniz” sözlerine yer verdi.
“31 Aralık 2017’den önce yapılmış olmalı”
İmar barışından faydalanacak tüm yapıların 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olmasının gerekliliğine dikkat çeken Ölmez;“31 Aralık 2017 tarihinden önce yapının yapılıp yapılmadığını tespit etmek için çeşitli yöntemlerimiz var. Tapu Müdürlükleri, yapılar için röleve ve zemin tespit tutanağı isteyecekler. Geçmişe dönük uydu kayıtlarından yapıların beyan ettiğiniz arazilerde bulunup bulunmadığını tespit edebiliyoruz. Gerekli durumlarda Bakanlık denetim yapmaya yetkilidir. Bu yüzden beyanlarınızın doğruluğuna özen gösterin” dedi.
“Yıkım ve para cezalarından kurtulacaksınız”
İmar barışından faydalanarak yapı kayıt belgesi alınması durumunda yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlatılabileceğini söyleyen Ölmez;“İmar kanununa göre alınmış olan yıkım kararları ve kesinleşmiş olan para cezalarından kurtulacaksınız. Çünkü yıkım kararları ve para cezaları, yapı kayıt belgesini ilgili idaremize sunduğunuz andan itibaren otomatik olarak iptal edilecek. Yapınızı ekonomik bir değer olarak bankalarda ipotek karşılığı gösterebileceksiniz. Yapı kayıt belgesi alırken yatırmış olduğunuz bedel kadar bir bedeli yatırmak kaydıyla cins değişikliği işlemlerini tapuda gerçekleştirebileceksiniz. Bunun dışında hazine üzerine yapmış olduğunuz kaçak yapılar için kanunda sayılan istisnalar ve özel kanunlarda değerlendirilmesi gereken alanlar haricinde yapı kayıt belgesi almış olan şahıslara, kullanmış oldukları araziler direkt satılacak” ifadelerine yer verdi.
“Belge verilecek arazi satılmayacak”
Orman alanında, kıyı kanununa muhatap bir bölgede, mera alanlarında ya da 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma alanlarındaki yapılar için yapı kayıt belgesi alınmasında hiçbir sakınca olmadığını söyleyen Ölmez; “Ancak devlet arazilerinin satışı konusunda bu 4 bölgede arazi satışı yapılmayacak. Yapınız ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar yapı kayıt belgeniz ile kullanabileceksiniz, o mülkün sahibi olacaksınız. Ancak yapınız ekonomik ömrünü tamamladığından itibaren gerek imar mevzuatı açısından, gerekse toprak açısından bir hak iddiasında bulunamayacaksınız. Yapı kayıt belgesi bu anlamda kazanılmış bir hak doğurmuyor” dedi.
“e-devletten yapılabilecek”
Yapı kayıt belgesi başvurusunun, imar barışı kapsamında e-devlet sistemi üzerinden yapılacağını söyleyen Ölmez;“E-devlet sistemi üzerinden bu başvuruyu yapabilmeniz için öncelikle yapı sahibinin bir e-devlet şifresinin olması gerekiyor. Bu şifreyi PTT şubelerinden temin edebilirsiniz. Geçerli bir cep telefonu numarası ve mail adresine ihtiyacınız var. Bunun dışında beyan edilecek yerin adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri. Yapının, sistemde toplam inşaat alanını tanıtmak zorundasınız” sözlerine yer verdi.
“Aykırılıkları not edin”
Yapının, sisteme tanıtılırken aykırılığının tanımlanması gerektiğine dikkat çeken Ölmez;“İmar başvurusunu e-devlet sistemi üzerinden yapmadan önce bir ön araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Binanızla ilgili aykırılıkları bir yere not edin. Oradaki aykırılığınızın ne olduğunu tespit ederek yapı bütününde mi yoksa bireysel olarak kendi bağımsız bölümünüz için mi başvuru yapacağınızı, başvurunuza başlamadan önce belirleyin” dedi.
Köy muhtarlarından mera tepkisi
Ölmez’in sunumunun ardından toplantıya katılan muhtarların soruları yanıtlandı. Köy muhtarları, imar barışı ile mera alanlarındaki yapılar için yapı kayıt belgesi alınmasında hiçbir sakınca olmamasına tepki gösterdiler. Kanuna uyan vatandaşların meralara yapı yapmadığını söyleyen köy muhtarları, imar barışının meralara yapı yapanlara ödül olduğunu belirttiler. Meralardaki yapıların imar barışı kapsamında olmasının köylerde büyük yankı uyandıracağını iddia eden köy muhtarları, meralara yapı yapanların ödüllendirildiğini söylediler. Köy muhtarları, imar barışını duyanların meralara yapı yapmaya devam edeceğini söylediler.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.