İlaçta ‘Kamu Kurum İndirimi’ Uygulanmaması Vatandaşın Canını Yakıyor
İlaçta ‘Kamu Kurum İndirimi’ Uygulanmaması Vatandaşın Canını Yakıyor
Türkiye genelinde bazı yabancı ve yerli ilaç firmalarının, ilaçlarda kamu kurum iskontolarını uygulamaması nedeniyle, acı reçete vatandaşa çıkıyor… Vatandaşların özellikle son dönemde ilaca yüksek fiyat farkları ödediğini söyleyen Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, “Buradaki sıkıntı ilaç firmasıyla SGK arasında. Bunun artık ivedilikle çözülmesini ve artık hastalarımızın bu fiyat farklarını ödememesini talep ediyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda ekonomik çile çekiyor” dedi.
Türkiye genelinde bazı yabancı ve yerli ilaç firmalarının, ilaçlarda kamu kurum iskontolarını uygulamaması nedeniyle, acı reçete vatandaşa çıkıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç firmaları arasında yaşadığı ‘kamu kurum indirimi’ sorunu hastaları mağdur etmeye devam ediyor. Firmaların SGK’ya ilaçlar için yaptıkları iskontodan bazı kalemlerde vazgeçmesi nedeniyle, aradaki fiyat farkını hastalar ödüyor. Firmaları bağlayan yasal bir mevzuat da olmadığı için hastaların özellikle son dönemde yüksek fiyat farkları ödediğini söyleyen Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, SGK ve Sağlık Bakanlığı’nı konu hakkında kalıcı ve kesin çözüm bulmaya davet etti.
‘EKONOMİK ÇİLEYİ VATANDAŞ ÇEKİYOR’
Söz konusu iskonto uygulamasından, yabancı firmaların yanı sıra son dönemde bazı yerli firmaların da vazgeçtiğini anlatan Kılıçcıgil, “Özellikle yabancı ilaç firmalarının başını çektiği bir grup ki üzülerek söylüyorum buna son dönemde bazı yerli ilaç firmaları da katıldı, söz vermiş oldukları kamu kurum iskontosunu uygulamıyorlar. Bu da vatandaşlarımıza daha yüksek ilaç fiyat farkları çıkmasına sebep oluyor. Biz bu konuyu Türk Eczacıları Birliği olarak hem sağlık bakanlığında, hem de sosyal güvenlik kurumu yetkililerine defalarca anlattık. Bu durumun vatandaşlara ekstra yükler çıkardığını, vatandaşların zaten mevcut ekonomik koşullarda bu kurallara uymayan ilaç firmaları sebebiyle daha da büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlattık. Ne yazık ki buna rağmen bu konuda yeterli adımlar atılmadı ve vatandaşlarımız bu konuda ekonomik çile çekiyor” dedi.
‘KESİN ÇÖZÜM TALEP EDİYORUZ’
Çözüm noktasında SGK ve bakanlığa çağrı yapan Kılıçcıgil, “Bu sebeple bir kez daha yenilemiş olalım hem sağlık bakanlığı hem de SGK yetkililerine, bu ilaç firmalarına artık net ve kesin bir çözüm talep ediyoruz. Yasal mevzuatlar çerçevesinde ödememesi gereken bu yükleri artık vatandaşımıza yansıtmamak gerekiyor. Bunun için de yetkililerin, ilaç firmalarıyla bu sorunu çözmeleri gerekiyor. Çünkü bu konu eczanelerin konusu değil, bizler bu konuda depodan alıyoruz, SGK’nın koyduğu kurallar çerçevesinde vatandaşımıza ilaçlarımızı veriyoruz. Buradaki sıkıntı ilaç firmasıyla SGK arasında. Bunun artık ivedilikle çözülmesini ve artık hastalarımızın bu fiyat farklarını ödememesini talep ediyoruz” diye konuştu.
’85 MİLYON VATANDAŞIN SORUNU’
Vatandaşın ödediği fiyat farkının ilacın cinsine ve fiyatına göre değiştiğini belirten Kılıçcıgil, “Fiyat farkı ilacına ve tutarına göre değişiyor. Tam net bir rakam söylemek güç. Sonuçta bugünkü ekonomik koşulları değerlendirdiğimizde, 1 lira bile olsa bu vatandaşımıza ekstradan yansıyacak bir tutar. Ben şöyle bakıyorum; vatandaş ödememesi gereken bir rakamı bir kaç tane şirketin kâr hırsı yüzünden ödemek zorunda kalıyor. Bizim bunu engellememiz lazım. Bunun kurallarını koymuşuz, bu düzeni sağlamışız. Koyduğumuz bu düzene uyulmasını sağlamak da kamu kurumlarının görevi. Biz bunu defalarca ilettik, artık SGK’dan da, Sağlık Bakanlığı’ndan da bu konuda ciddi bir yaklaşım bekliyoruz. Bu sorunun biz Türkiye Eczacılar Birliği olarak anlattığımızda sanki eczacıların sorunuymuş gibi değerlendirilebiliyor ama bilakis bu bizim sorunumuz olduğu kadar 85 milyon vatandaşın da sorunu. Bunun artık yetkililer tarafından kesin ve kalıcı bir çözüme bağlanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘HUKUKİ OLARAK GİRİŞİMLERE BAŞLAYACAĞIZ’
Konu hakkında hukuki süreç de başlatmayı düşündüklerini sözlerine ekleyen Kılıçcıgil, “Bu konu, özellikle son 1-1,5 yılda artarak devam ediyor. Önce 1-2 firmaydı. Ama artık bu olay ciddi boyutlara ulaştı. Esas sıkıntı bunun bir yol olarak özellikle daha yüksek kar hırsıyla, bu ilaç firmalarının bunu bir yol olarak görüyor olması. Bununla ilgili olarak daha önce Edirne Eczacı Odası adına benim bir girişimim olmuştu. Bir firmayla mahkemelik sürece girmiştik. Ondan sonra firma geri adım attı ve uygulamasını geri çekti. Eğer kısa bir süre içinde bu firmalar uygulamaya geri dönmezlerse, bununla ilgili hukuki olarak da Edirne Eczacı Odası olarak girişimlere başlayacağız. Avukatlarımızı ilettik. Artık o süreci bekliyoruz. İnşallah diyalog yoluyla geri dönerler diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
hudutgazetesi
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024
🤔