İĞNEADA LONGOZ ORMANLARINA KIYMAYIN!
Longoz Ormanları’na RAMSAR (Uluslararası Sulak Alan Sözleşmesi) statüsü kazandırılmadığı anlaşıldı.
Termik santral, Nükleer santral, Çimento Limanı, Enerji hatları projeleri ile başı beladan kurtulamayan Longoz Ormanların ev sahipliğini yapan İğneada’ya bir de baraj projesi eklendi.
Dünyanın üçüncü büyük subasar ormanları olarak bilinen Longoz Ormanları’nın içinde yer alarak, tüm Karadeniz’in en uzun sahil şeridi ile doğa ve turizm cenneti olarak görülüyor. Karadeniz’in Hawaii’si olarak ta tanımlan İğneada’nın bu muhteşemliğini görmek için akın akın ziyaretçi ve turların düzenlediği Longoz Ormanlarına her hangi bir doğa ve turizm yatırımları yapılamazken, Termik santral, Nükleer santral, Çimento limanı projelerinin üstüne bir de baraj projesi eklenerek bir enerji alanı dönüşüm projeleri ile gündeme gelmesi; Longoz Ormanlarının efsanesinin bittiğidir.
Tarım ve Orman Bakanlığın sitesinde yayınlanan Geodata haritalarında Longoz Ormanların Erikli Gölü ile Efendi Deresinin birleştiği yerde ‘’Efendi Deresi Barajı’’ adıyla baraj projesinin yer aldığı görünmektedir. Böylece büyük bir ormanlık alanın baraj suları altında kalacağı anlaşılmaktadır. Şayet bu projenin hayata geçirilmesi halinde bölgenin ekolojik yapısında büyük bir değişim yaşanacaktır. Bu değişimle Longoz Ormanları’nın karbon yutak havzası özelliğinde kayıplar oluşacaktır. Türkiye’de avlanan balığın % 20 bu bölge ve civarında avlanmaktadır. Baraj projesi gerçekleşmesi halinde Istrancardan akan derelerin taşıdığı küçük canlıların denize ulaşması engelleneceğinden balık popülasyonun da ve balıkçılıkta da önemli kayıplar yaşanabilir.
Kaynak: Dayko
- Prof.Dr. Mustafa Öz Yazdı: HangiYönetim Kendisine Muhalif Unsurlarla Çalışmak İster? - Nisan 5, 2025
- Edirne Ulus Pazarında Komşu Kadınlardan Hırsızlık Girişimi - Nisan 5, 2025
- Edirne’de Otomobil Yaşlı Kadına Çarpıp Kaçtı - Nisan 4, 2025