HÜKÜMET “TARIMSAL PLANLAMADA” SINIFTA KALDI
Saadet Partisi Edirne Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mansur İriş, patates ve soğanın 10 lira olması, tarımsal planlamanın iflas ettiğini gösterir, dedi.
“Her gün her yemekte kullanılan patates ve soğan üretiminin planlamasını yapmazsanız neyin planlamasını yapacaksınız” diye soran Mansur İriş, tarımla ilgili hükümet politikaları başta olmak üzere tüm yapının sorgulanması gerektiğini ifade ederek, hükümet tarımsal planlamadan sınıfta kalmıştır, dedi.
Saadet Partisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mansur İriş açıklamasına şöyle devam etti;
Ülkenin yıllık ihtiyacı ve ihracat imkânı bellidir. Bu ihtiyaca karşılık üretimin temin edilmesi için yönlendirmeler, destekler planlanır. Yapılması gereken budur.
Her yıl tüm çiftçiler ÇKS ( Çiftçi Kayıt Sistemi) ile o yıl tarlasına hangi ürünü ekeceğini beyan etmektedir. Bu sistemle önümüzdeki yıl hangi üründen ne kadar üretileceğini bilgisi bakanlığın, planlamacıların elinde mevcuttur. Bakanlık bu bilgiler ışığında ürün planlaması yapması gerekirken, vereceği üç kuruşluk desteği garanti altına almak için bu sistemi kullanmaktadır. Soruyoruz; ÇKS alıyorsun da ne oluyor? Ne kadar üretim olacağını gördüğün halde, hatta eksik üretim olduğunu gördüğün halde buna ilişkin bir yönlendirmen yoksa bu bilgi ne işe yarıyor? Bu nasıl tarım politikası?
SEN MİSİN ÜRETEN!
Ama AKP hükümetinin genel mantığı üreticiyi ithalat sopasıyla terbiye etmektir. Üretim yapan adeta cezalandırılmaktadır. Sen misin üreten! Kullandığın mazot, gübre ve tüm girdilerde yüksek vergilerle cezalandırılacaksın. Devletin kötü yönetilmesinden doğan açıkları, zararları, faizleri karşılayacaksın. Gelirin yetmeyince banka kredisine mecbursun. Üretilen mahsuller bu ağır yükler sebebiyle pahalı olacak. Bu durumda işin içinden çıkamayan hükümet ithalat kapılarını açacak. Yetmez, seni enflasyonun sorumlusu ve suçlusu olarak ilan edecek.
Hem üreticinin hem tüketicinin desteklenmesinin yolu, üretim planlaması yapılmasıdır. Bu sayede fiyatların çok yükselmesi ve çok düşmesi önlenir. Fiyatlar çok yükselirse tüketici mağdur olur. Fiyatlar çok düşerse üretici mağdur olur ve üretimden çıkar.
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024