Hızlı Trende ‘Silüet’ Endişesi

Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken, yapımı devam eden hızlı trenin, bütün şehir boyunca yüksek bir şeritten geçeceğini, farklı açılardan bakıldığında, kentin bazı peyzaj ve Selimiye Camisinin görünmesine engel olacağını söyledi.

Döleneken, yapımı devam eden hızlı tren projesinin, bütün şehir boyunca kentin yerleşim alanına yakın bir yerden ve 7 metre yükseklikten geçeceğini ifade etti.

Döleneken, kente yakın yerden geçecek hızlı trenin ses kesici panellerle donatılacağını kaydederek, “Hızlı tren konusunda zaman zaman bazı başlıkları dile getirmiştim. Bugün yapımı nerdeyse sona doğru geliyor. Edirne’ye de hızlı trenin hatları, rayları gelmek üzere. Nitekim trenlerle gelen rayları görüyoruz, orada stoklanıyor. Bir taraftan da inşa çalışmalar sürüyor. Ben burada en çok sıkıntı duyduğum konu Edirne kentinin genel yapısı itibariyle tarihi kent merkezinin ciddi şekilde etkilenebileceği kaygısı. Çünkü bu trenle ilgili bugüne kadar yapılan açıklamalar, bu tren viyadükten geçecek Edirne’ye o bir kere çok net birkaç defa tekrar edildi. 7 metre olacağı da açıklandı. 7 metre yüksekliğinde bir duvar düşünün, 2 katlı bir yapıdan daha yüksek demek. 2 katlı bir yapıdan daha yüksek bir duvar yapılacak onun üstünden tren geçecek. Bu hızlı trenler şehir içinde süratli yürüse bile yerleşim mahallelerini olumsuz etkilememesi için ses ve diğer açılardan genelde bir koruyucu perde yapılır. Bu koruyucu perdeler zaman zaman şeffaf olsa bile çoğu yerde şeffaf değildir. Bu ne demektir, aynı zamanda o 7 metrenin üzerine ses kesici ya da diğer kirleticileri kesici bir takım koruyucular konacak. Bu da en az 9-10 metrelik bir duvar demek. Güzergâhı belli aşağı yukarı nereden geçeceğini biliyoruz. Bu şehirde mevcut demir yolunun hemen hemen aynı noktasında boydan boya şehrin güneyine 10 metre bir duvar ördüğünüzü düşünün. Evimizde ya da gezerken ya da belli noktalardan gördüğümüz Meriç, Karaağaç, Yunanistan peyzajını görmemiz biraz hayal olacak diye düşünüyorum” dedi.

“Projeyi yetkililerle epeyce konuştuk”

Hızlı trenin neden yüksekten geçeceğini belirten Döleneken, “Şehre girene kadar çok yüksekten gitmesi gerekmiyor. Ancak bu bölgede iki nedenle yüksek yapılıyor. Birincisi şehrin içinde çok fazla kamulaştırma ve benzeri çalışma çıkmasın diye. Çünkü bu proje ilk yapılırken ben o dönemde belediyedeki görevlerim nedeniyle projeyi yetkililerle epeyce konuştuk, tartıştık. O dönemde bu kadar yüksek bir viyadükten geçmiyordu. Battı-çıktı türü alt geçitlerden ulaşım sağlanıyordu, diğer bölümlere. Ancak daha sonra bu konu değiştirilip yükseğe alınmış, o yüzden şehrin olduğu bir yerde bütün şehir boyunca yüksekten geçecek. İkincisi neden yüksekten geçecek şekilde yapılıyor, sorusunun cevabı burası taşkınla ilgili sorunları olan bir kent o yüzden de taşkın halinde seddeyi aşması halinde çünkü bu işler uzun vadeli ve her türlü ihtimali düşünülerek yapılması gereken işler. Bir taşkın halinde hiçbir şekilde tren yolunun su altında kalmamasıyla ilgili bir çalışma” dedi.

“Selimiye’yi göremezsiniz”

Söğütlük tarafından bakıldığında ses kesicileri nedeniyle Selimiye Camiinin görünmeyeceğini ifade eden Döleneken, “Kentten baktığınızda Meriç, Karaağaç ve arkadaki Yunanistan peyzajı yeşil yeri göremeyeceğiz. Ama Karaağaç tarafından, Bosnaköy tarafından ya da Yunanistan tarafından baktığımızda şehrin büyük bir bölümünü göremeyeceğiz. Çünkü önünüzde aşağı yukarı açıklamalara dayanarak söylüyorum, 10 metre civarında bir duvar olacak. Karaağaç tarafından baktığınızda Selimiye’nin tepesini görürsünüz ama biraz daha yaklaşıp Söğütlük tarafından bakarsanız, onu da göremezsiniz” dedi.

edirneyenigun

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.