Hayvanlar için mikroçip zorunluluğu

Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol neticesinde sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Cengiz Çakır, bu uygulamayla beraber hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların rahatlıkla bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması hedeflendiğini açıkladı.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre köpeklere 2021 yılı, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılı sonuna kadar mikroçip takılması mecburi olacak. Zorunlu hale gelecek olan mikroçip uygulamasının anlamlı bir adım olduğunu dile getiren Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Cengiz Çakır; “ Sokak hayvanları arasında bir çoğalma söz konusu fakat gerek İl Özel İdaremiz gerek Belediyemiz bunları engellemeye çalışıyorlar zaten. Ama bazen örneğin tatil bölgelerinde pet hayvanları bir oyuncak, eşya gibi görünüp sıkılıp sokağa bırakılabiliyor. Sokak hayvanlarındaki artışta oradan da gelen bir beslenme söz konusu. Bunları kontrol altına almak adına mikroçip taktırma zorunluluğu çok anlamlı bir adım olacaktır” dedi.

“Uygulama şuan için havada kalıyor”

Ancak bahsedilen uygulamanın şuan için eksik olduğunu bildiren Çakır; “Tabii ki zemin hazırlanmadan sunulan her şey gibi bu uygulamada da bazı şeyler şuan için havada kalıyor. Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nun önümüzdeki dönemlerde çıkması bekleniyor. Bu kanun çıktıktan sonra mikroçip zorunluluğu da çıkmış olsaydı, insanlar daha bilinçlendirilseydi bu kadar havada kalmamış olurdu” açıklamasını yaptı.

Hayvanların mikroçip sayesinde kimliklerinin olacağını bildiren Çakır; “Şuan mikroçip taktırma uygulaması başlatıldı. Bize yönetmelikler gönderildi, protokolleri tarım il müdürlükleri ile imzaladık. Mikroçip olayını vatandaşlarımız isterse tarım il müdürlüklerine gidip çiple karne taktırabilecekler. 2021 yılından itibaren başlamış olacak. İsterlerse önümüzdeki aylar içerisinde veteriner hekimlerce çipi taktırabilecekler. Veteriner klinikleri çip takmaya başladığında orayı nüfus il müdürlüğü gibi düşünebiliriz. Çünkü sisteme hayvanların hepsinin tek tek kayıtları girilecek. Sahipsiz hayvan sahiplendirildiğinde tarım il müdürlüklerinde veya veteriner kliniklerinde çip taktırılabilecek. Yeni karne açılacak ve o karne kim sahiplendiyse onun üzerine kayıtlı olacak” diye konuştu.

Yasal yaptırım uygulanacak

Sokakta kötü şartlar altında bulunan mikroçipli hayvan için kayıp ilanı verilmezse sahibine ulaşılıp yaptırım uygulanabileceğini de söyleyen Çakır; “Yarın bir gün o hayvan köy yerinde vs. sahipsiz, kötü şartlar altında bulunduğu zaman üzerindeki çip numarası okutulacak ve o çip numarası ile “sizin köpeğiniz buradaydı kayıp ilanı verdiniz mi?” sorusuyla karşılaşılacak. Eğer ilan verilmesiyse hayvan sahibine yaptırım uygulanabilecek. Tabii bunun için önümüzdeki süreci izlememiz gerekiyor. Sistemin işleyişi bu şekilde olacak. Bizim şuanki hayvan sahiplerimiz de bu yıl içerisinde köpeklerini kaydederek bu sisteme giriş yapabilmiş olacaklar. Önümüzdeki dönemde de kediler ve diğer hayvanların kimlikleştirilmesi bekleniyor. Bu uygulama tam olarak 1-2 yılda tam olarak oturmuş olacak gibi gözükmüyor çünkü devamlı beslenen proje” ifadelerine yer verdi.

“Mikroçip fiyatları düşürülmeli”

Mikroçip uygulaması için açıklanan rakamların 70 TL civarında olduğunu dile getiren Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Cengiz Çakır, hayvan sahiplerinin uygulamaya daha çok katılabilmeleri için rakamların daha düşük olması gerektiğini bildirdi. Çakır; “Şuan köylerdeki tarım il müdürlükleri uygun fiyatlı veya proje kapsamında kuduz aşısı yapıyorlar, devlet destekli. Çok güzel işliyor. Onlar bu projelerle entegre etmeye çalışıyorlar ama kuduz aşısını çok minimal rakamlarla yapıyorlardı. Şimdi köylülere mikroçip ve karne zorunluluğu getirilmiş olacak ve rakam 6 liralardan 40 liralara yükselmiş olacak. Hayvan sahipleri bu rakamları ne kadar kabul eder, ne kadar etmez orası da tartışmaya açık. Açıkçası biz oda olarak, mikroçip uygulamasını tüm ülkede proje haline getirip ilk iki yıl ücretsiz taktırmalarının daha uygun olacağını düşünüyoruz. Biz meslektaşlar olarak taşın altına elimizi de koyarız. Bizim normalde kanun çıkmadan evvel klinikteki mikroçip uygulamamız 140 TL’ydi. Şuan kliniklerde mikroçip ve karne uygulaması 70 TL olarak kesinleşti, proje kapsamında. Fakat biz bu rakamın bile yüksek olduğunu düşünüyoruz. Çünkü vatandaşlarımızın talebini çekmek adına daha da düşürülmeli. Pandemi şartlarında insanlarımızın ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Uygulanabileteyi arttırmamız gerekiyor. Biz adım atmalıyız ki insanlar da bir adım atsın. Veterinerler Odası olarak bunları tavsiye ettik fakat proje kapsamına girmedi. Bu yüzden ulaşabilirlik olarak fiyatlar düşürülmediği için de uygulama havada kalmış olabilir” şeklinde konuştu.

Her şeyden evvel sahiplenilen hayvanların sokağa terkedilmemesi gerektiğini bildiren Çakır; “Sokağa bırakılan hayvanlar için mutlaka para cezası uygulanmalı. Belediyenin kısırlaştırmak amacıyla kontrol aldığı hayvanların yani küpeli hayvanların hepsinde aslında mikroçip mevcut. Belediyeler bu konuda ciddi anlamda hassaslar fakat çok fazla sokak hayvanı sayısında artış olduğu için işin sonu nereye gider bilmiyorum. Ama bu sayıların azalması için köylerde ve tatil mecralarındaki hayvanların sokağa sahipsiz bırakılmasını engellemek gerekir” diyerek tatil bölgelerindeki sahipsiz köpek sayısına da dikkat çekti.

edirneahval

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.