HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI PROJESİ”NİN 3. TOPLANTISI, TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİ
Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından düzenlenen Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kök’ün liderliğini yaptığı Tarım ve Orman Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğü kontrolünde yürütülen Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi ile ilgili 2019 Yılı “Proje Değerlendirme ve Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kök, Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, Tarım ve Orman Keşan İlçe Müdürlüğü’nden Veteriner Hekim Gülsüm Gürer, Proje Teknik Elemanı Ziraat Mühendisi Murat Pazarlı ile projeden yararlanan 36 yetiştirici katıldı.
“Edirne İli Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı Projesi”nin 3. yılında Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kök liderliğinde projeye ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda Doç. Dr. Süleyman Kök, gelecek iki yılın hedeflerini yetiştiricilerle paylaştı.
Edirne’den 36 yetiştiricinin yararlandığı ve TAGEM tarafından Türkiye çapında yürütülen proje toplantılarında koç katım tarihleri ve süresini belirlemeye ilişkin fikir alışverişinde bulunulmakta ve hedeflerin başarı yüzdesi değerlendirilmektedir. Proje kapsamında damızlık koç, anaç koyun ve doğan tüm kuzulara hayvan başına desteklemeler yapılmaktadır. Proje ile “rol model yetiştiriciler” oluşturularak mevcut sürüyü ıslah edip yerli gen kaynağını geliştirerek korunması ve sürdürülebilir olması amacıyla devlet, her yıl (yetiştiricilerin sürülerindeki koç ve koyun başına aldığı 25 TL’lik ürün desteği dışında) proje kapsamı sürülerdeki her koç için 200 TL, her anaç koyun için 40 TL ve doğan her kuzu için de 40’ar TL ilave destek vermektedir.
Proje kapsamında verilen desteklerin doğru kullanılıp kullanılmadığının denetlendiğini bu denetimin sürünün yenilenmesiyle doğru orantılı olduğunu vurgulayan Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Proje Lideri Doç. Dr. Süleyman Kök “Projede her yıl sürünün yüzde 25’inin yenilenmesi isteniyor. Canlı hayvan ile çalışıldığı için bu oran, ölüm ve diğer risklerle birlikte yüzde 20 oluyor. Buna göre her sürünün 5 yıl içerisinde tamamen yeni seçtiğimiz damızlık koç ve koyunlar ile yenilenmiş olmaktadır. Biz de bu hedef oranlar doğrultusunda sürünün yenilenip yenilenmediğini takip ediyor ve yetiştiricilerin de bilinçlenmesini sağlıyoruz. TAGEM, Üniversite, Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ile çalışarak koyun yetiştiricilerinin kendi öz kaynaklarını nasıl kullanmaları ve ıslah etmeleri gerektiğini, seleksiyon ile sürüdeki gelişmelerin nasıl belirlendiğini kavratmak için toplantılarımızı yapıyoruz.” diye konuştu.
Projenin 5190 koyun üzerinde yürütüldüğü bilgisini de aktaran Doç. Dr. Süleyman Kök şunları ifade etti: “Proje üst sınırı olarak koyunlarda 6000, koçlarda ise 300’e çıkmamız gerekiyor. Şimdiye kadar 100 koyundan 140 tane kuzu elde eder duruma geldik. Karacabey Merinosu, et ve yapağı verimi için ıslah edilen koyun türleridir. Projede belirlediğimiz koç katım dönemi, 15 Mart ile 15 Mayıs tarihleri arasında olacaktır. Doğumlarımız da 15 Ağustos’ta başlayıp 60 gün içerisinde bitecek. Şu anda projemizin 3. yılında sürülerde yüzde 52’lik bir yenilenme oldu.”
Haber Merkezi
- CHP Edirne’den Kayyum Tepkisi - Ekim 31, 2024
- Otomobil Bariyerlere Ok Gibi Saplandı - Ekim 31, 2024
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Notlar - Ekim 31, 2024