GÜRKAN, NEDENİNİ BİR KEZ DAHA ANLATTI
- Mimar Sinan’ı Anma Etkinliklerinde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selimiye Rekreasyon Projesi’ni neden gerçekleştirmediklerini ayrıntılı bir şekilde anlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Yüksek Kurulu’nun Selimiye Rekreasyon Projesi’ni durdurma kararı verdiğini ve bu karar için Edirne İdare Mahkemesi’ne açtıkları davanın devam ettiğini belirten Gürkan, “Önümüzdeki dönem Selimiye Rekreasyon Projesi ile Yemiş Kapanı Hanı Akreopark Projemizi ve Orduevi Kavşağı’ndan başlayarak Ziraat Bankası Kavşağı’na kadar gidecek olan Cumhuriyet Meydanı Projemizi tamamlayarak, bu muhteşem bölgeyi, Edirne’nin altın üçgenini geçmişindeki görkemine ve geleceğe umut vadeden bir hale dönüştüreceğiz” dedi.
Edirne Belediye Başkanlığı’nca, Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği öncülüğünde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimar Sinan Ortaokulu, Edirne Makine Mühendisleri Odası, Edirne İnşaat Mühendisleri Odası, Edirne Kent Konseyi ve Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen “Sinan’ın Dehası” temalı 431. Mimar Sinan’ı Anma Etkinlikleri kapsamında Mimar Sinan Heykeli’ne çelenk sunuldu.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Nihat Çolak, 431. Yılında Mimar Koca Sinan’ı saygıyla andıklarını söyledi. Büyük usta Mimar Sinan’ın birçok mimarlık ve mühendislik örnekleri bıraktığını belirten Çolak “Bunları korumak ve gelecek nesillere aktarmak bizim görevimizdir. Ancak günümüze ulaşan eserlerinin bazılarının sahiplenilmediğini, gerekli ilgi görmediğini ve kaderine terk edildiğini görüyoruz. Bunlardan birisi de Edirne’nin su ihtiyacı için yapılan Taşlımüsellim Su Yolu’dur” diyerek, gerekli kurumlara uyarılarda bulundu.
Selimiye alan düzenlemesinin yapılamamasının üzüntü verici olduğunu belirten Çolak, “Selimiye’ye gölge düşürecek Yemiş Kapanı Hanı’nın ihyası ısrarından vazgeçilmeli, biran önce Selimiye Camii çevresi Sinan’ın ustalık eserine yakışır bir düzenlemeye kavuşmalıdır” dedi.
Mimar Sinan’ı bir kez daha rahmet ve minnetle andıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da “Hem Edirne’nin hem de Türk mimari sanatının ve aynı zamanda da dünyada birçok mimara emsal, örnek olmuş Mimar Koca Sinan’ın en önemli eserinin önündeyiz” diye konuştu.
“NE SELİMİYE’YE NE DE İNSANLIĞA YAKIŞAN BİR DAVRANIŞ”
Selimiye Camii ve Külliyesi’nin düzenlemesi için bugüne kadar Edirne Belediyesi olarak neler yaptıklarını anlatan Recep Gürkan, “Selimiye’nin hemen önünde 3,5 yıldır kazıları yapılan ve 1,5 yıldır hiçbir şey yapılmadan duran bu alan, bu metruk alan sadece Edirne Belediyesi’nin sorumluluğuna mı ait? Buna bir bakmak, bunu tarafsız bir gözle değerlendirmek lazım. Kuşkusuz biz bu bağlamda Edirne Belediyesi olarak bu sorumluğun farkındayız. Göreve geldiğimde özellikle Yemiş Kapanı’nın bulunduğu alanda 12 tane sondaj kuyusu açılmış, etrafı tahta perdelerle çevrilmiş ve yaklaşık 1,5- 2 yıldır öylece duruyor haldeydi. ‘Nedir bu?’ diye sorduğumuzda; ‘Burada UNESCO kapsamında bir rekreasyon projesinin yapıldığı ama Koruma Kurulu’nun sondaj kazısı istediği; sondaj kazısı da yapıldıktan sonra kurtarma kazısı istediği, belediyenin itiraz ettiği, kurulun ısrar ettiği ve Ankara Yüksel Kurulu’na giderek yaklaşık 2 yıldır bu şekilde beklemişti. Buna bir çözüm bulmak gerekiyordu. Bunu böyle stabil halde bırakmak ne Sinan’a ne de Selimiye’ye ne de insanlığa yakışan bir davranıştı. Biz de harekete geçtik, kurulla konuştuk ve kurtarma kazısının yapılması kararına uygundur, dedik. Ardından dönemin Edirne Valisi’nin desteğiyle ama tamamen Edirne Belediyesi’nin imkanlarıyla, ekonomik katkılarıyla ve Edirne Müze Müdürü’nün başkanlığında kurtarma kazısına başladık. Türkiye’de ilk kurtarma kazısı yapan belediye olarak 14-15 ay gibi kısa bir sürede kurtarma kazısını bitirdik. Bu arada revize ettiğimiz, yenilediğimiz rekreasyon projesi de bir taraftan yürüyordu elbette. Kurtarma kazımız bitip, han temelleri ortaya çıkınca yeni bir değerlendirme yapmak gerekiyordu. Burada iki projeyi eş zamanlı olarak yürütmeye başlamıştık. 1- Selimiye’nin etrafını 360 derece çeviren bir rekreasyon projesi. 2- Yemiş Kapanı Hanı Kurtarma Kazısı” diye konuştu.
O dönemde ısrarla hanın ihya edilmesi kararının desteklendiğini belirten Gürkan, “Biz de Sayın Cumhurbaşkanı’nın İstanbul için ifade ettiği o meşhur söz olan ‘İstanbul’un siluetini biz mahvettik ‘ sözünün Edirne’de de yaşanmaması için Selimiye’nin önünde herhangi bir ihya çalışmasının olmaması gerektiği fikrini savunduk. Bu konuda otorite olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ı davet ettik, bir toplantı için. Burayı da ziyaret etti. Ve asla böyle bir ihya çalışmasının olmaması gerektiğini söyledi. Ardından ülkemizde ikinci bir otorite olan Prof. Dr. Metin Sözen’i davet ettik. Metin Hoca da gezdiğinde aynı fikri ifade etti. Ve bu görüşlerin ardından Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da Yemiş Kapanı Hanı’nın bir arkeopark olarak değerlendirilmesi başlangıcı noktasında Koruma ve Konservasyon Kararı verdi. Rekreasyon Projemiz onaylandı. Sadece malzeme seçimine kaldı bu iş. Biz tam bu aşamadayken Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara yüksek kurula itiraz etti. Bu Yüksel Kurul, nedenini açıklamadığı, hiçbir gerekçe sunmadığı bir kararla Edirne Bölge Kurulu’nun Koruma ve Konservasyon Kararı’nı iptal etti. Dolayısıyla Rekreasyon Projesi’nin uygulanması da durdurulmuş oldu. Ne zaman oluyor bu? Yaklaşık 1,5 yıl önce. Bununla ilgili gerekli görüşmeleri ve çalışmaları yaptık. Ama bir mesafe alamadık. Ardından geçtiğimiz ay ilimize gelen Sayın Cumhurbaşkanı’mıza hoş geldin karşılamasına gittiğimde konuyu arz ettim. Selimiye Rekreasyon Projesi ve Yemiş Kapanı Hanı ile ilgili hazırladığımız dosyayı da kendisine takdim ettim. Ve Selimiye’nin hepimizin tacı; Edirne’nin de baş tacı olduğunu kendilerine ifade ettim. Şimdi o değerlendirmeyi bekliyoruz. Diğer taraftan da Yüksek Kurulun iptal etmiş olduğu Edirne Koruma Bölge Kurulu’nun Koruma ve Konservasyon Kararı’nı iptal kararı için de Edirne İdare Mahkemesi’ne açmış olduğumuz dava devam ediyor. Şimdi ben size sormak istiyorum; Edirne Belediyesi’nin bundan başka yapabileceği bir şey var mıdır? Bunu bilen varsa söylesin ben bunu da yapmaya hazırım” dedi.
Söz konusu projenin bugüne kadar 4-5 ödüle layık görüldüğünü aktaran Gürkan, “Demek ki doğru bir proje yapıyoruz. Bu kadar farklı kurumlar bir projeye ödüller veriyorsa demek ki doğru bir proje yapıyormuşuz. Elbette Selimiye’yi böyle bırakmayacağız. Selimiye Edirne’mizin baş tacı. Türk-İslam Mimarisinin zirve noktası. Böyle bir şehir, dünyayı bilmiyorum ama Türkiye’de yok. Bu dönem umut ediyorum ki doğru olan karar çıkacak. Selimiye Rekreasyon Projesi ile Yemiş Kapanı Hanı Akreopark Projemizi ve Orduevi Kavşağı’ndan başlayarak Ziraat Bankası Kavşağı’na kadar gidecek olan Cumhuriyet Meydanı Projemizi tamamlayarak, bu muhteşem bölgeyi, Edirne’nin altın üçgenini geçmişindeki görkemine ve geleceğe umut vadeden bir hale dönüştüreceğiz. Bunu hep beraber yapacağız” diye konuştu.
Latest posts by admin (see all)
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024