Geleneksel Topçu Baba Kurbanı Etkinlikleri
Geleneksel Topçu Baba Kurbanı Etkinlikleri
Kırklareli ilinin Kofçaz ilçesi Topçular Köyü Topçudere mevkiinde ormanlık alanda uzun yıllardır devam eden bir gelenek: Topçu Baba Kurbanı Etkinlikleri…
Her yıl Haziran ayında okulların tatile girdiği hafta sonu yapılan ve Alevi-Bektaşi geleneğinde çok önemli bir yere sahip olan bu etkinlik için hemen hemen Türkiye’nin her yerinden Can’lar, sabahın erken saatlerinde 14. Yüzyılda yaşamış olan Anadolu Erenlerinden Topçu Baba’nın Türbesinin de bulunduğu bu Ormanlık-Meşelik alanda toplanarak önce Topçu Baba’nın türbesini ziyaret eder, daha sonra da semah gösterisi eşliğinde kültür etkinlikleri devam eder, kesilen kurban etleri pilav üstü olarak ikram edilir.
Bu yılki etkinlikler için biz de bir grup arkadaş, kalktık gittik etkinliklere…
İyi de oldu…
128 Küçükbaş ve 4 Büyükbaş Kurban
Sabahın erken saatlerinde 128 Küçükbaş, 4 Büyükbaş kurban, eli yatkın Can’ların görev almasıyla kesilerek kazanlarda pişirilmek ve ikram edilmek üzere hazırlanıyordu. Küçükbaş kurbanlık sayısının 200’ü bulabileceği söylendi, bize.
Koltuğuna sıkıştırdığı horozunu getirenler de vardı kurban için.
Etkinliklere başta Kırklareli Vali Yardımcısı Dr.Yusuf Güler ve çok sayıda idari ve mülki amir katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikler semah gösterileri ve türkülerle devam etti.
Çok sayıda gönüllü analar da kazanların başında kurban etlerini davetliler için pişirmeye çalışıyorlardı.
Bu arada biz de dahil acıkanlar için pişirilen ciğerler ekmek arası ikram ediliyordu.
Peki, kimdir Topçu Baba?
14. Yüzyılda yaşamış bir topçu subayı mı?
Belki!..
Rivayete göre topçu birliği ile birlikte burada Topçular Köyü’nde karargah kurmuş ve büyük yararlılık göstermiş…
Susuz kalan askerleri için topuğuyla vurduğu yerden su fışkırmış, eliyle vurduğu taşı da tas haline getirmiş…
Diğer bir söylenceye göre aç kalan askerleri için bu köyden yiyecek istemiş ve kendisine yardımcı olmayan köy halkı için ’39 olasınız 40 olamayasınız!’ demiş. Topçular Köyü, hiçbir zaman 40 hane olamamış…
Edirne Valiliği Kültür Yayınlarından N. Çiçek Akçıl’ın Edirne Tekkeleri isimli eserinde Topçu Baba ile ilgili şu bilgileri görmekteyiz:
Hind’den (Horasan?) Anadolu’ya, buradan da Edirne’ye gelip Hoca İvaz Mahallesinde Bulunan Hoca İvaz Tekkesini ihya etmiş Nakşi şeyhlerindendir. H.786/M.1384 tarihli türbe kitabesinden anlaşıldığına göre Rumeliye ayak basan kırk yiğitlerden olduğu anlaşılan Topçu Baba Edirne’yi alan gazilerden biridir.
Şeyh Abdülhalim ve Hoca İvaz Tekkesi olarak bilinen Topçu Baba Tekkesi; Çavuş Bey Mahallesi, Horozlu Caddesi’nde yer almaktaydı. İnşasına Hoca İvaz Efendi tarafından başlanan tekke oğlu Rüstem Efendi tarafından tamamlanmıştır. Önceleri Nakşibendi tarikatına ait olan tekke sonradan Kadiri tekkesi haline gelmiştir. Mimarisine ilişkin olarak sadece çatısının ahşaptan olduğu, Hoca İvaz adına Camii ve Topçu Baba’nın H.786/M.1384 tarihli türbesinin olduğu şeklinde bilgilere sahibiz.
Topçu Baba’nın mezar taşı kitabesi şöyledir ;
“Top urup meydan-ı aşka kapdılar çevgan ile
Şöyle bir merd-i Huda kim mahlası Topçu Baba
Hind ilinden geçdi Ruma kırklara hemrah olup
Bu makamı kıldı ihya himmet-i Topçu Baba
Ceddi pakidir Halimi zadenin bu ehli dil,
Besmele imiş sana tarih fatiha Topçu baba” şeklindedir.
Günümüzde, tekke ile türbenin bulunduğu alanda Edirne Endüstri Meslek Lisesinin bahçesi ve marangozhanesi bulunmaktadır. Okulun yola bakan duvarında küçük pencere şeklinde bir açıklık yer almaktadır ve mahalle halkı tarafından Topçu Baba’nın burada gömülü olduğuna inanıldığı için mum yakılmaktadır. Bu duvarla marangozhane arasında tuğla duvar dokusu altında üç sıra almaşık bir duvar dokusu bulunmaktadır. Bu duvar dokusunun tekkeye ait olabileceği düşünülmektedir.
Kaynak ; Edirne Tekkeleri , N. Çiçek Akçıl , Edirne Valiliği Kültür yayınları
Haber-Yorum: Ali Süzen
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024
değerli insanlar unutulmamalı
Ne güzel etkinlik
Tüm emeği geçenlere selam olsun
Hararet nardadir sacda degil, Keramet baştadir tacda degil, Ne ararsan kendinde ara, Kudüsta Mekkede Hacda degil: Pir Haci Bektas Veli