Fazla Yağış Sonucu: Pas
Fazla yağıştan hastalığa ‘pas!’
Ziraat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, Nisan ayında son yılların en yüksek yağışının düştüğü bölgede, yüksek nem ve hava sıcaklıkları dolayısıyla yoğun şekilde sarı pas hastalığı görüldüğünü söyledi. Gerekli mücadelenin yapılmaması durumunda hastalığın verime de yansıyacağını dile getiren Yanılmaz, “Gerekli mücadele yapılmazsa verimi etkileyeceği aşikar. Çiftçilerimiz bu tür vakalarda kendileri çok rahat tespitini yapıp arazide görebilirler. Mücadelesini ilaçla yapabilirler” diye konuştu.
Son yılların en kurak kış ayını geçiren Edirne’de, özellikle Nisan ayında düşen yoğun yağışın ardından buğdaylarda sarı pas hastalığı görülmeye başlandı. Ziraat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, yağışların ardından oluşan yüksek nem ve hava sıcaklıkları dolayısıyla hastalığın yoğun şekilde görülmeye başlandığını dile getirdi. Yanılmaz, hastalıkla ilgili gerekli mücadele yapılmaması durumunda, verime de yansıyacağını belirtti.
‘SARI PAS HASTALIĞI BÖLGEDE YAYGIN ŞEKİLDE GÖRÜLDÜ’
Nisan ayında son yılların en yoğun yağışını aldıklarını ifade eden Yanılmaz, “Biliyorsunuz bu yıl Nisan ayında çok yağışlı günler geçirdik. Burada buğdayda arazi ziyaretlerinde görüldüğü üzere sarı pas hastalığının yaygın şekilde görüldüğünü hem çiftçilerden duymaktayız, hem de Ziraat Odası yetkilileri, Tarım İl Müdürlüğü hem de uzman mühendis arkadaşlar gördüklerini ifade etmektedirler. Aynı zamanda çiftçi arkadaşlarımız da bu sarı pas hastalığının tespitini kendi alanlarında görüyorlar. Bu yıl Nisan ayının çok yağışlı geçmesi sonucunda ve hava sıcaklığının 15-20 derece civarında seyretmesi ve yağışlarla birlikte yüksek miktarda nem oluşması neticesinde buğdayda sarı pas hastalığı yaygın şekilde görüldü” dedi.
‘SIK SIK ARAZİLER KONTROL EDİLMELİ’
Çiftçilerin sıklıkla arazi kontrolü yapması gerektiğini kaydeden Yanılmaz, “Bunun için çiftçilerimiz sık sık arazilerini kontrol edip tespitlerini yaparak, ilaçla mücadele yaparak, bu hastalığın önün geçebilirler. Çiftçilere önerimiz, sık sık arazilerini gezip ziyaret etmeleri, numune alıp uzman arkadaşlara danışmaları. Sarı pas hastalığı buğdayların yapraklarında hafif şekilde görünen bir hastalıktır. Bu tür hastalıklar, havaların nemli gitmesi, yağışların fazla miktarda olması ve buğdayın sık olmasından dolayı bu sene yaygın olarak görülmektedir” diye konuştu.
‘GEREKLİ MÜCADELE YAPILMAZSA VERİMİ ETKİLER’
Gerekli mücadelenin yapılmaması durumunda, hastalığın verimi de etkileyebileceğini ifade eden Yanılmaz, “Gerekli mücadele yapılmazsa verimi etkileyeceği aşikar. Bu konuda önceki yıllarda da tespitlerimiz zaman zaman oldu. Verimde düşüklüğe neden olabilir. Sarı pas hastalığı yapraklardan başlayarak kök bölgesine hızlı şekilde yayıldığı için orta sap bölgesinde üst noktadaki başağı doldurma şansını engelliyor. Hızlı bir şekilde kurumaya neden oluyor. Çiftçilerimiz bu tür vakalarda kendileri çok rahat tespitini yapıp arazide görebilirler. Mücadelesini ilaçla yapabilirler. Şu anda zaten yaygın olarak ilaçla mücadelesi veriliyor. Önümüzdeki günlerde süne de gündeme gelebilir. Bunun da tespitlerini Tarım İl Müdürlüğü yetkililerimiz ve çiftçilerimiz sahada görüp yapabilirler” şeklinde konuştu.
hudut
- Vatandaş ETUS’tan şikâyetçi - Nisan 5, 2025
- Prof.Dr. Soner Duman Yazdı: Kalbinde Asla İnsanlara Karşı Kötülük Barndırmamak - Nisan 5, 2025
- Filistin Alimler Heyeti Başkanından Türklere Bir Mesaj Var - Nisan 5, 2025