Erken Tanı Fark Et- Kanseri Defet!
Erken Tanı Fark Et- Kanseri Defet! Erasmus+Projesi Edirne’de Başladı
Edirne’de ‘Erken Tanı Fark Et Kanseri Def Et!’ Projesi kapsamında İtalya, Hollanda, Letonya, İspanya ve Türkiye’den toplam 45 gencin katılımıyla farkındalık çalışmaları kapsamında etkinlik düzenlendi.
Avrupa Komisyonu, AB Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Erken Tanı, Fark Et – Kanseri Defet! Erasmus+ Projesi, İtalya, İspanya, Hollanda, Letonya ve Türkiye’den toplam 45 gencin katılımıyla Edirne’de başladı. Edirne Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu kanserde erken tanının önemine ilişkin açıklamada bulundu.
Proje ile gençler arasında kanser erken teşhis konusuna dikkat çekerek farkındalık oluşturmak, gençlerin kullandığı iletişim araçlarını kullanarak erken teşhisin ve tedavinin önemini vurgulamak, kanserinönlenebilen bir hastalık olduğu ile ilgili kampanyalar yürütmek ve kanser tanı-tedavi yöntemleri konusunda gençlerin bilgilerini artırmak hedefleniyor.
Projede bugüne kadar gerçekleştirilen atölyeler kapsamında Kanser ve çeşitleri, kanserle başa çıkmada erken teşhisin önemi gibi konularda çalışma yapılırken,gençlerin ve yerel halkın bu konudaki farkındalıklarını arttırmak amacıyla sosyal medya kampanyaları ile ve sokakta farkındalık çalışmaları gerçekleştiriliyor.
“Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu göstermek istedik”
Erken Tanı Fark Et, Kanseri DefEt’ isimli projenin koordinatörü Nermin Taşoğlulları,projenin aktif gönüllü gençler tarafından yürütüldüğünü belirtti.
Projedeki amaç hakkında açıklamada bulunan Taşoğlulları,“Bu güne kadar babamı ve teyzemi kanserden kaybettim. Edirne’de kanser vakaları çok yüksek. Ben üniversiteye başladığım zaman arkadaşlarla birlikte gönüllü çalışma yapmak üzere aktif gönüllü gençler derneğini kurduk. Derneği Denizli’de kurmuştuk fal-kat bununla sınırlı kalmasını istemedik. Türkiye’nin farklı illerinde de çalışmalar gerçekleştirdik. Edirneli olduğum ve kanserden de kötü tecrübelerim olduğu için gençler arasında erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla böyle bir proje gerçekleştirmeye karar verdik.Çünkü kanser önlenebilen bir hastalık biz de bu anlamda kanserin önlenebildiğini yaymak istedik. İtalya, İspanya, Hollanda, Letonya ve Türkiye’den toplam 45 gencin katılımıyla Edirne’de bir proje gerçekleştiriyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
Gençler olarak bugünümüzü ve geleceğimizi ilgilendiren konular hakkında farkındalık oluşturmak ve sosyal hayata aktif katılımları sağlamak amacıyla bu şekilde bir etkinlik düzenlediklerini aktaran Taşoğlulları, çeşitli etkinliklerle vatandaşları bilgilendireceklerini ifade etti.
“Moral ve motivasyon büyük öneme sahip”
Meslek hayatı boyunca birçok kanser hastası ile karşılaştığını söyleyen Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr.Ertuğrul Tanrıkulu, “Kanser hastalığında çevredekilerin ve kendisinin umudu, motivasyonu, yaşama sevinci o hastalarımızda hem daha az ağrılı bir süreç hem de daha uzun sağlıklı bir süreci beraberinde getiriyor. Bu kanser farkındalık haftasında çok önemli. Başımıza geldiğinde şunu bilmemiz çok önemli ki moral yüksek olacak, umudumuz olacak ve bu hastalıkla baş edebileceğimizi bileceğiz. Bu tür hastaların yakınları da çok büyük bir üzüntüye kapılıyor. Ama o hastaların yakınları da moral ve motivasyonunu yüksek tutmak için elinden geleni yapacak” ifadelerine yer verdi.
Kanser hastaları ve yakınlarına seslenen Dr.Tanrıkulu,“Umudunuzu kaybetmeyin, moral ve motivasyonunuzu her zaman yüksek tutun”diyerek çağrıda bulundu.
“En büyük moral kaynağı ‘umut’”
Projede yer alan gönüllü geçlerden Yaren Yamaç,kanser hastalığında en büyük moral kaynağının ‘umut’ olduğunu annesinin de bu sayede umudunu kaybetmeden kanseri yendiğini ifade etti.
Annesinin böbrek kanseri olduğunu belirten Yamaç, “Annem kontrole gittiğinde erken teşhis sayesinde hastalığın önüne geçilmiş oldu. O yüzden erken teşhis çok önemli.Annemin üzülmemesi için biz üzüntümüzü ona hiç belli etmedik.Ne olacak bu grip gibi bir hastalık geçecek dedik. Moral verdik bu da çok büyük etken oldu” ifadelerine yer verdi.
Projede yer alan öğrencilerden SebastiaanVisser, Hollanda’dan geldiğini ve Edirne’de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Hollanda’dan bir derneği temsilen gelen Rene Teunissen,yaptıkları çalışmanın odağının sosyal farkındalığı geliştirme ve bu konuda eğitimler verme olduğunu belirtti.
Projede yeme içme alışkanlıkları, hayat tarzı, alkol ve tütün kullanımı gibi konulara odaklandıklarını belirten Teunissen, bunun yanında eğitimde de gerekli farkındalığı yaratmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen etkinlik İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Tarama ve Eğitim Merkezi uzman doktorları tarafından kanser erken teşhisi hakkında yapılan sunumun ardından sona erdi.
Ayrıca Kanser Farkındalık Ayıetkinlikleri kapsamında Saraçlar Caddesi’nde Kanser erken teşhisin önemi hakkında gençlerin ve yerel halkın farkındalıklarını artırmak amacıyla bir Flashmob/Dans gösterisi, bilgilendirme ve broşür dağıtımı gerçekleştirildi.
edirnehaber
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024