Emine Erdek Yazdı: Apaçık Ayetler Ne Demektir?
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
APAÇIK AYETLER NE DEMEKTİR?
Ayet-i Kerimelerde apaçık ayetler buyurulması, Ayetlerin apaçık ortada olması manasındadır. Yoksa her ayetin herkesin anlıyabileceği surette apaçık olması manasında değildir. Çünkü Rabbimiz Teâla birçok ayetlerini başka ayetleri ile ayetin siyakı sibakıyla ve de Kuran’ın Uslubü olarak Kuran’ın başından sonuna kadar olan birçok ayetleriyle açıkladığını bildirmektedir. Bu sebeple bir ayeti açıklayan Kur’an’daki bütün ayetleri bilmeden ve dikkate almadan ayetleri cımbızlama olarak alıp kendi bozuk itikad ve fikirlerine ve hevasına göre mana verenler dinde sapkınlığa dalalete ve küfre düşenlerdir. Ve Rabbimiz Teala ayetlerini ayetleriyle açıkladığını bildirdiği gibi aynı zamanda birçok ayetlerini de (İçinizden Allah’ın ayetlerini size açıklayan Resul gönderdik) buyurarak ayetlerini, Resulü ile de açıkladığını bildirmektedir. Hem Resulün aynı zamanda Kur’an’ı açıklama ve diğer görevleri olan Nebi olduğunu bildirmekte bunu da daha açık olarak (Muhammed Allahın Resulüdür ve Nebilerin sonuncusudur) ayetiyle bildirmek tedir. Bu Hakikatlere göre sonuç olarak deriz ki, Kuranın ayetlerinin apaçık olmasının manasını saptırıp suistimal edenlerin dediği gibi eğer Kur’an’ın her ayeti herkesin anlıyayacağı surette apaçık olsaydı, Rabbimiz Teãla zaten apaçık olan birçok ayetlerini ayetleriyle ve Resulünün açıklamalarıyla neden açıklasın ve bunu ayetleriyle neden bildirsin? Öyleyse; ayetlerin apaçık olması demek ayetlerin apaçık ortada olması demektir. Ayetlerin apaçık olması demek bazı ayetlerin apaçık olması bazılarının ise ayetlerin ve Resulün açıklamaları ile apaçık olması demektir.
Hadis İnkârcılığı Üzerine – Yazı 12
Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. (Enam Suresi, 38)
‘Kuran bize yeter, hadislere ve başka kaynaklara ihtiyacımız yoktur’, diyenlerin delil olarak öne sürdüğü ayetlerden birisi de bu ayettir.
Cevap:
Bu ayete dayanarak hadis-i şerif kaynakları başta olmak üzere Kur’an dışı tüm kaynaklar reddedilir. Çünkü ayette “hiçbir şey” ifadesiyle net bir ifade kullanılmıştır. “Kitapta yani Kuran’da hiçbir şeyin eksik bırakılmaması demek, ayrıntıları da içine alarak başka kaynağa ihtiyaç olmadığı anlamına gelir”, denilmektedir. Ancak, burada yapılan tamamen bir çarpıtmadan ibarettir. Ayetin öncesi şu şekildedir:
• Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiç bir kuş yoktur ki, sizin gibi bir ümmet olmasınlar. Biz Kitap’ta hiç bir şeyi eksik bırakmamışızdır. (En’am Suresi, 38)
Bu ayette bahsedilen hiçbir şeyi eksik bırakılmayan kitap Kur’an değil, ‘Levhi mahfuz’’dur. Diğer bir ismiyle, ‘kader kitabıdır’. Kur’an’da kitap kelimesi sadece Kur’an anlamında kullanılmaz. Allah, Kuran’a da zaman zaman “Kitap” diye atıfta bulunmuştur. Ancak, Kur’an’da kitaptan tek kasıt Kur’an değildir. Levhi Mahfuz adı verilen olmuş olacak her şeyden bahseden manevi ve mahiyetinin ne olduğunu bilmediğimiz bir kitabın da var olduğu Kur’an’da bildirilir.
Mesela, Levhi Mahfuz’u anlatan ayetlerden olan, En’am Suresi 59. ayet meali şu şekildedir:
• Gaybın anahtarları O’nun katındadır, onları ancak O bilir. Karada ve denizde olanı bilir. Düşen yaprağı, yerin karanlıklarında olan taneyi, yaşı kuruyu ki apaçık Kitap’tadır, ancak O bilir.(Enam Suresi, 59)
Bir başka Kuran ayeti şu şekildedir:
• Ne zaman sen bir işte bulunsan, ne zaman Kur’an’dan bir şey okusan ve siz ne zaman bir iş yaparsanız, o işe daldığınız zaman biz mutlaka üstünüzde şahidizdir. Ne yerde ne gökte zerre ağırlığınca bir şey Rabb’inden uzak (ve gizli) kalmaz. Bundan daha küçüğü ve daha büyüğü yoktur ki, apaçık kitapta (levh-i mahfuzda) bulunmasın.(Yunus Suresi, 61)
Levh-i Mahfuz’un içeriğini anlatan diğer ayetlerden örnek verelim:
Olacak olan şeylere ait bilgileri saklayan kitap (Kaf, 4),
Yeryüzüne ve insanlara gelecek tüm belaların yazılı bulunduğu kitap (Hadid, 22),
Her şeyin sayılıp tesbit edildiği kitap (Yasin, 12),
Gökte ve yerdeki tüm gizliliklerin açıkça belirtildiği kitap (Neml, 75).
Ayetlerde Levh-i Mahfuz bu şekilde tarif edilmiştir.
Reformistlere soralım!
Ayetlerde her şeyin sayılıp tespit edildiği, tüm gizliliklerin açıkça belirtildiği, insanlara gelecek belaların yazılı olduğu bir kitaptan bahsediliyor ama eksik bırakılmayan kitap Kuran ise “Bizlerin başına 2030 senesinde ne gibi belalar gelecek, bu Kuran’ın hangi ayetinde yazmaktadır?”. Yeryüzünde var olan karıncaların, kuşların, hayvanların sayıları ne kadardır, bu bilgi hangi ayette yazmaktadır? Kur’an’da, olacak şeylerin yazılı olduğu bir kitaptan bahsedilirken o kitaptan kasıt sadece Kur’an ise “Bizim ölüm tarihimiz yıl, ay, gün olarak ne zamandır? Kur’an’da hangi ayette yazmaktadır?” Ancak böyle ayetler yoktur.
Kısacası, En’am Suresi 38 de geçen ‘hiçbir şeyin eksik bırakılmadığı kitaptan kasıt Levh-i Mahfuz’dur. Levhi Mahfuz’u anlatan ayet şudur:
• Hayır, o şerefli Kuran’dır. Levh-i Mahfuzdadır. (Buruc Suresi, 21-22)
Ayette Kur’an’ın dahi Levh-i Mahfuz’da bulunduğu anlatılarak Kur’an’ı da kapsayan bir kitap olduğu ortaya konulmuştur. “Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık” ayetinde kastedilen kitabın Levhi Mahfuz olduğunu gördük. Bunun yanında, ayette kastedilen kitap Kuran olacak olsaydı dahi bu, hadis-i şeriflerin inkârına sebebiyet veremezdi. Çünkü, Kuran’ı Kerim zaten bizleri Hz.Peygamberin (sav) sünnetine havale etmiş, O’na itaat etmeyi ve uymayı emretmiştir. Kur’an’da her konuya genel hatlarıyla değinilmiş ancak ayetlerin, hükümlerin detay açıklamaları da Hz. Peygamber (sav) tarafından yapılmıştır. Kastettiğimiz Kur’an’ın yetersizliği değildir, haşa. Sünnetin dinin 2. kaynağı olduğu yine Kur’an’da bildirilir. Kur’an’ı Hz.Peygamberin açıklayacağını ve O’na da uymamız gerektiğini yine bize Kur’an bildirmektedir. Aksine Sünnetten uzaklaştırılmış Kur’an anlayışı, Kuran’a atılmış bir iftiradır. Kısaca, ayet, Kur’an anlamında kabul edilse de hiçbir şey eksik bırakılmamış demektir. Dolayısıyla verilen bu anlamla da hadisi şeriflerin dinin kaynağı olmadığı iddia edilemez.
Kaynak: Emine Erdek
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024
Sayın Emine hocam
Kuran’da bir ayeti anlamak için neden bir başka ayete baş vuralım
O zaman Kur’an apaçık bir kitap olmuyor (hâşâ)
Ve
Kuran’da bir çok ayette…. Kur’an’ın apaçık bir kitap olduğu yazıyor
Yine başka ayetlerde…. biz Kur’an’ı kolaylaştırdık…
Yine başka bir ayetlerde….okuyup anlaşılsın diye Kur’an’ı arapça indirdik
Diye ayetler mevcut
En’am 59 Gaybi yalnız Allah bilir…. başka ayetlerde Gaybi müsade ettikleri de bilir… yazıyor
Yine bazı ayetlerde…levhi mahfuzda bela ve musibetlerin verileceği zaman,yer belirtiliyor.yani önceden ayarlanmış,kul bu durumda ne yapsın
Saygılarımla
Niçin Allah bela ve musibet veriyor