EKONOMİ NEREYE GİDİYOR?

Mansur İriş;
Ekonomi nereye gidiyor?

İktidarın ekonomi politikasını ve ‘büyüdük, güçlendik’ söylemlerini eleştiren Saadet Partisi Edirne Milletvekili Adayı Mansur İriş, “Ülkemiz ciddi bir borç bataklığının içerisinde. Bütçe sürekli açık veriyor. Her şeyle dışarıya bağımlı hale geldik. Gıda, insanlığın olmazsa olmaz ihtiyacı. Ülkemiz kendi kendine yeterli 7 ülkeden biriydi. Bugün tarım ürünlerini dahi ithal ediyoruz, hayvan ithal ediyoruz. Hatta saman ithal ediyoruz. Her konuda dışarıya muhtaç hale getirildik. Bu nasıl büyümek, bu nasıl güçlenmek?” diye sordu.

Türkiye’nin bütçesinin sürekli açık verdiğini hatırlatan İriş, “bu nasıl büyümek, bu nasıl güçlenmek. Eğer büyüdüysek, esnafı ile çalışanı ile emeklisi ile çiftçisi ile neden ekonomik olarak küçülüyoruz” diye sordu.

ARTIK DENİZ BİTTİ
Gerçeklerin ‘büyüdük, güçlendik’ söylemleriyle örtülemeyeceğine vurgu yapan Mansur İriş,
Hükümetin sürekli ihracatı konuştuğunu, ithalattan bahsetmediğini kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü, “İthalatımız ihracatımızdan her zaman fazla, bundan dolayı artık deniz tükendi. Bunun çözümü için bir tane formül var; biz ancak üreterek büyüyebiliriz, güçlenebiliriz. O halde bütün yatırımları üreten yatırımlara dönüştürmemiz gerekir. Sosyal yatırımlar ikinci plana konmalı. Hâlbuki bunun tam tersi yapılıyor. 90 yıllık birikimimiz harç mezat satıldı. Peki, kaça? 67 milyar dolara! O satılanları bugün yapmaya kalksalar 670 milyar dolara yapamazlar” şeklinde konuştu.

Bütçe ve dış ticaretin sürekli açık verdiğine de dikkat çeken Mansur İriş , “Bütçe geçen yıl 70 milyar TL, Dış Ticaretimiz ise 77 milyar dolar açık verdi. Ekonomi nereye gidiyor? Biz, Milli Görüş olarak Cumhuriyet tarihimizde ilk ve tek ‘denk bütçeyi’ yaptık. Önce üretime yatırım yapmadan, israfı, savurganlığı ve yolsuzlukları önlemeden ne bütçe açıkları, ne de dış ticaret açıklarının önüne geçilemez. Çalışanın, emeklinin, çiftçinin hakkı verilemez. Cumhuriyet döneminde üretime yönelik yatırım yapmayan ama 90 yılda yapılanları satan tek iktidar AKP olmuştur. Çark, borçla döndürülüyor. Devletin sadece dış borçları toplamı 453 milyar dolar, yani 2 trilyon TL’den fazla. Borç ile borç kapatılıyor. Hazine Müsteşarlığı daha önceki gün, Haziran-Ağustos dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre hazine, söz konusu dönemde 41.5 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 45.5 milyar liralık iç borçlanma gerçekleştirecek” açıklamasını yaptı.

İriş, İktidarın israfına ise örnek olarak örtülü ödeneği göstererek şunları kaydetti, “Vatandaşa ‘kemer sık’ diyen Cumhurbaşkanının, emrindeki örtülü ödenekten sadece son 4 ayda 747 milyon TL harcama yapıldı. 4 ayda yaklaşık 1 milyar TL harcanan örtülü ödenekten, ‘iktidar seçim harcamaları mı yapıyor’ sorusunu akıllara getirdi. Üstelik Meclis dışındaki Siyasi Partilere 1 kuruş dahi seçim yardımı yapılmazken kendileri 400 milyon TL’ye yakın seçim yardımı almalarına rağmen. Bu mu adalet?” diye sordu.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.