Basından Seçmeler/Mahmut Toptaş Yazdı: Eğitimcilerin Dikkatine!

Eğitimcilerin Dikkatine!

Okullarda okutulan kitapların her birinin ilk sayfasına o kitaptaki konu olan maddenin kim tarafından yaratıldığı sorulmalı.

Mesela, daha önce yazmıştım, Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunu bir profesör anlatmıştı: “Öğrencilerime suyu anlattım. Barajları anlattım. Toplanan suyun altına, etrafına yapacağı baskıların hesabını anlattım, ona göre baraj setlerinin sağlam yapılmasını da hesaplarla anlattıktan sonra sordum, ‘Bu suya bu özellikleri kim verdi?’ dedim, hepsi birden koro halinde ‘Allaaaah’ dediler.

Birkaç gün sonra 28 Şubat YÖK’ünün iki profesörü soruşturma için geldi.

Bunları söyleyip söylemediğimi sordular, ben de ‘Söyledim. Siz sınıfta olsaydınız aynı soruya ne cevap verirdiniz?’ dedim, onlar da, ‘Biz de Allah derdik’ dediler ve bir şey çıkmadı” demişti.

Mesela coğrafya kitabının ilk sayfası, tabiatı yaratanı tanıtan bir sayfalık bir bilgiyle başlamalıydı.

Mademki yapmadılar, siz öğretmenler, tabiatın da tabii bir haritası var. Bu haritanın sınırları var

Denizler ve sınırları var. Dağlar ve sınırları var. Ovalar ve sınırları var. Dereler ve sınırları var.

“Dağına göre duman, ovasına göre çayır, iklimine göre meyve ve sebzelerin ayarını dünyanın ilk yaratıldığından beri bu ayarı kim yaptı?” sorusuna cevap olarak Allah celle celalüh mutlaka anlatılmalı ki sınıfınız bile zikir, fikir ve ilim merkezi olsun.

Kur’an-ı Kerim’de yerin, göğün, güneşin, ayın, yıldızların, özetle yaratılan her şeyin Allah’ın varlığına, birliğine, eşinin ve benzerinin olmadığına delildir anlamında “Ayet” kelimesi kullanılmış

“Ayet” kelimesi Kur’an’daki iki durak arasındaki cümle için de kullanılmış.

Tabiattaki gözle görülemeyecek kadar küçük her zerrenin, kendine uygun kanunu olduğunu ilim adamlarımız da bugün ifade etmektedirler.

Tabiatın en küçüğünden en büyüğüne kadarı ifade etmek için atalarımız “Zerreden kürreye kadar” demişler.

Rabbimiz “Zerreden kürreye kadar” hepsinin kendine göre kanununu koyar da, insanı ihmal eder mi hiç.

Rabbimiz, yeryüzünde olanların hepsini insanlar için yarattığını haber verir:

“O Allah ki, yeryüzünde olanların tamamını sizin için yaratan, sonra göğe yönelip yedi kat sema olarak donatan O’dur. O her şeyi bilir.” (Bakara süresi ayet 2/29)

İnsanı yarattıktan sonra başıboş bırakıvermemiş. Mülkün otoritesinin de, mülkiyetinin de Allah’a ait olduğunu bildirmiş.

Allah’ın mülkünde kimseye otorite olma hakkını vermemiş.

Kimin, nerede doğacağına, renginin nasıl olacağına, alacağı nefesin sayısına hükmeden Allah olduğundan, O’nun tabiata koyduğu kanunlara uyum sağladığımızda sağlığımızı koruduğumuz gibi, O’nun neyi nasıl yapacağımızı bize peygamberleri aracılığıyla bildirdiği kanunlara uyum sağlarsak biz, iki dünyamızın da güzel olacağını haber vermiştir.

Biz, evde kendi eşimize ve çocuklarımıza kendi görüş ve duruşlarımızı dayatmadan, bizi, eşimizi, çocuklarımızı yaratan, yarattıktan sonra bırakıvermeyen ve her saniyede nefesinin en tazesini burnunun dibine sunan ve ciğerinin çekim kanununu yaratanın kurallarına göre yaşamasını isteyeceğiz, öğreteceği ve uygulamasını sağlayacağız.

Kaynak: Mahmut Toptaş

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.