Edirne’nin Dış Ticaret Konusunda Daha Etkin…
Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı son birleşiminde Edirne ile Balkan ülkeleri arasından gerçekleştirilen ticari faaliyetler görüşüldü. Salgın döneminde Edirne’de ihracatın etkilenmediğini aktaran Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül, Edirne’nin dış ticaret konusunda daha etkin yer alması konusunda çalışmalar yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarının son birleşimi Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı bir önceki birleşime ait tutanak özetlerinin okunmasının ardından komisyon raporlarının sunumu ile devam etti.
Araştırma ve İnceleme Komisyonu tarafından Edirne ile Balkan ülkeleri arasından gerçekleştirilen ticari faaliyetler hakkında hazırlanan rapor Komisyon Başkanı Ahmet Sarıgül tarafından meclise sunuldu.
Söz konusu raporda Balkan coğrafyasına Türkiye genelinde 2020 yılının Ekim ayına kadar 10 milyar 213,6 milyon dolarlık ihracat yapılırken, Balkan ülkeleri arasında en fazla ihracatın ise 3 milyar 47,6 milyon dolarla Romanya’ya yapıldığı belirtildi.
2019 yılının aynı döneminde 11 milyar 40,5 milyon dolar düzeyindeyken koronavirüs salgını dolayısıyla ihracatın yüzde 7.5 azaldığı ifade edildi.
Balkan Ülkeleri arasında Ocak Ekim döneminde en fazla ihracatın 3 milyar 47,6 milyon dolarla Romanya’ya gerçekleştirildiğini söyleyen Sarıgül, Romanya’yı 1 milyar 991,2 milyon dolarla Bulgaristan, 1 milyar 391,2 milyon dolarla Yunanistan, 1 milyar 261,1 milyoon dolarlada Slovenya’nın takip ettiğini belirtti.
“Edirne’de ihracat salgından etkilenmedi”
En çok ihracatın otomotiv sektöründen olduğunu dile getiren Sarıgül, “Kovid 19 salgını nedeniyle Türkiye genelinde ihracat düşsede Edirne ihracat rakamları etkilenmemiştir. Edirne’de toplamda 30 milyon 506 bin 422 dolar değerinde ihracat, 45 milyon 423 bin 846 dolar değerinde de ithalat yapıldı.” İfadelerini kullandı.
“Edirne’nin dış ticaret konusunda daha etkin yer alması konusunda çalışmalar yürütülmeli”
Edirne’nin dış ticaret konusunda daha etkin yer alması konusunda çalışmalar yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Sarıgül, “İlimizde kurulu tüzel kişiliğe sahip firmaların dış ticaret konusunda donanımlarının arttırılması, teşvik edilmesi. İlimizde dış ticaret konularının daha etkin bir şekilde uygulanabilmesi için yerel ve ulusal ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordinasyon sağlanarak bölgesel kalkınmaya destek olunmalı, Balkan ülkeleri ilgili kurum ve kuruluşları ile entegrasyonu sağlanmalıdır” dedi.
Bulgaristan’dan ithal edilen 23 milyon 273 bin tarımsal amaçlı ürünlere üzüldüğünü dile getiren İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “Komisyonumuz ithalat ve ihracat rakamlarını ortaya koydu. Fakat benim burada dikkatimi çeken bir konu var. Bu rakamları görünce biraz da üzüldüm. Edirne’nin ihracatı 30 milyon 506 bin dolar, ithalat rakamlarımız tüm ülkelerden 45 milyon dolar. Yalnız 6 milyon nüfusa sahip Bulgaristan’dan ithal ettiğimiz 23 milyon 273 bin tarımsal amaçlı ürünler. Yani hep diyoruz ya; tarımda uçtuk diye. 6 milyonluk bir ülkenin bize eksi verdiği bir durumda gerçekten bunlar üzücü rakamlar. Ot ve saman ithal ediyoruz. Burada hükümetin temsilcileri de var. Rica ediyorum; bu tarımı ayağa kaldıralım. Ben gerçekten bu rakamları görünce üzüldüm. 6 milyon nüfuslu Bulgaristan’dan 23 milyon dolarlık hayvansal, tarımsal amaçlı ürünleri ithal etmemiz ülkemiz adına da üzücü.” dedi.
edirnehaber
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024