Edirne Mevlevihanesi Yeniden İhya Ediliyor

Edirne Mevlevihanesi Yeniden İhya Ediliyor
Edirne Valiliği’nce Çevre ve Şehircilik Bakanlığının destekleriyle yeniden ihya edilecek.
Edirne’yi mamur eden ve birçok önemli Tarihi Ederde imzası bulunan 2. Murat Han’ın eserlerinden çinileriyle ünlü Muradiye Camii bahçesinde bulunan mevlevihane, zamanında bütün Balkanlara hizmet vermiştir.
Muradiye Camisi Hakkında
Muradiye Camii’ni, Muradiye Mahallesinde, Sarayiçi’ne egemen bir tepeye Sultan II.Murat yaptırmıştır.Yazıtında tarih yoktur. Vakfıyesine ve kaynaklara dayanarak 1436’da yapıldığı sanılmaktadır.

Mimarı bilinmemektedir. Yan mekanlı(zaviyeli) camilerin en güzel örneğidir. Ama mekan, arka iki kubbeli mekan ve son Cemaat yeri, avlusunda da şadırvan vardır. Cami, dış görünüşünün yalınlığına karşın, iç süslemesi yönünden XV.yy. Osmanlı Sanatının en önemli yapıtlarındandır. Mihrap ve duvarları kaplayan çiniler, Türk çini sanatının en güzel örneklerindendir. Mihrap önü Kubbeli mekanın duvarları doğacı çicek motifleri ile işlenmiş altıgen mavi, ak çini levhalarla, bunların arası da firuze renkli düz üçgen levhalarla kaplıdır.

Muradiye Camii, Hatayili, kıvrık dallarla çevrili üstünde kabartma çinilerden bir Palmet frizi vardır. Pencereler, rumili kıvrık dal motifleriyle süslenmiştir.

Çini mihraptaki kabartma levhalar, geometrik yıldız, rumi, hayati ve Palmetlerden oluşan zengin motiflerle bezenmiştir. Buradaki renkli sır ve sıraltı tekniği başarılı bir biçimde kullanılmıştır.

Aynalıktaki pano, rumili kıvrık dallar arasında iki dize kufi ve biri Aynalı iki dize nesih yazı ile süslüdür. Çinilerde sarı egemendir; Rumi motif çokça kullanılmıştır. Ayrıca, rozet, şakayık ve karanfil de görülür.
Muradiye Camii, Sultan II.Murat’ın caminin solunda yaptırdığı büyük imaret, Mevlevi Tekkesi ve Semahane günümüze ulaşmamıştır.

Camide, çiniden başka, orta kubbeleri birbirine bağlayan kemerde, duvarlarının üst bölümlerinde ve örtü düzeninde zengin kalem işleri vardır. Minberi ahşaptır.

Çiniden yapılmış mihrabı ile kanatlardaki duvar çinileri nadir ve Nefis Osmanlı eserleri olarak nitelenir.Çiniler altıgendir.
Minarenin önce yeşil çinilerle kaplı olduğu bilinir.Bu çiniler 1752 Depremi sonrasındaki onarımda sökülmüşlerdir. Cami ve minare 1953 Depreminde de önemli ölçüde zarar görmüş ve onarılmıştır.

Yakın geçmişte Ramazan Aylarında minareye mahya kurulur; hilal, Yıldız, gül, ok, yay sembolleri ile birlikte kaftan giydirilirdi.
Muradiye Camisi’nin Mevlevihane Geçmişi
Muradiye Camii, Sultan II.Murad rüyasında Mevlana’yı görür ve Mevlana ondan bir Mevlevihane yaptırmasını ister. İşte Muradiye Cami böylelikle bir Mevlevihane olarak yapılır(1426). Ancak kısa süre sonra Mevlevi Dervişler arasında çıkan ve kanla sonuçlanan kavgalar,Sultan II.Murat’ın burasını kapatarak Camiye dönüştürmesine yol açacaktır.

Sultan II.Murat, Mevlana Sülalesinden 5. kuşak Celalettin ile altıncısı Cemalettin Çelebi’leri Edirne’ye getirterek, Muradiye yanında ayrıca Yaptırdığı Dergaha yerleştirmiştir. Geçmiş yıllarda Muradiye Cami’ne Mevlevihane Camisi de denmiştir.
Muradiye Camisi’nin geniş haziresinde Edirne Şairlerinden Enis Recep Dede, Şair Neşati, Hacı Eşref’in ve genellikle Mevlevi’lerin mezarları da bulunur.

Ayrıca İngilizlerin İkinci Dünya Savaşı sonrasında Edirne’ye sürgün ettikleri Şeyhülislam ve Türk Bilginlerinden Musa Kazım’ın da mezarı buradadır.
Konu ile ilgili Edirne Valiliği’nce şu açıklama yapılmıştır:
“Yılların Hasreti Edirne Mevlevihanesi yeniden ihya edilerek ayağa kaldırılıyor.

Konya ve İstanbul Mevlevihanelerinden sonra en önemli Mevlevihane olan ve Balkanlara da hizmet eden Muradiye Camisi bahçesindeki #Edirne Mevlevihanesi yeniden ayağa kaldırıyor.

Yaklaşık 500 yıl Balkanlara ve ülkemize hizmet eden Mevlevihaneyi yeniden ihya ederek, sema gösterileri de dahil olmak üzere muhteşem güzelliğini tüm vatandaşlarımıza sunacağız.

Desteklerinden dolayı ilimiz adına, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a ve Bakanlık yetkililerimize şükranlarımızı sunuyoruz.”
Haber Merkezi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.