Edirne Kırmızısı Adım Adım Kumaşa

Trakya Üniversitesi’nde iki farklı noktada ekimi yapılan Rubia tinctorum bitkisinin hasadı sonrası Edirne Kırmızısı’nın kumaşa işlenmesi çalışmalarına başlandı…

Edirne Kırmızısı’nın, kent kimliğine ve ekonomisine kazandırılması amacıyla Trakya Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalar devam ediyor. Farklı disiplinlerde çalışan bilim insanı ve araştırmacıların yer aldığı Edirne Kırmızısı Çalışma Komisyonu, Edirne Kırmızısı’na rengini veren Rubia tinctorum bitkisinin hasadı sonrası rengin kumaşa aktarılması aşamasını değerlendirmek için önceki gün bir araya geldi.
Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Park ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tan, Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğretim Üyesi Nilgün Becenen, Eczacılık Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Gedik, Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Ufuk Bağcı, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Öğr. Gör. Necla Bakla, Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. İsmail Yüce ile Edirne Kırmızısı Projeler Koordinatörü ve Özel Kalem Orkun Akman’dan oluşan komisyon, önceki gün bir araya gelerek izlenecek adımları belirledi.
“Çalışmalar büyük bir sabır ve titizlikle sürdürülüyor”

Edirne Kırmızısı Projeler Koordinatörü Orkun Akman, Edine Kırmızısı Stratejik Planı dâhilinde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Üniversitemizin farklı bölümlerinden değerli bilim insanlarıyla rengi sadece kent kimliğine, kültürüne, sanat yaşamına ve turizmine değil aynı zamanda bilimsel metotlar sonucu kent ekonomisine de sürdürülebilir şekilde kazandırmak adına çalışmalar yürütüyoruz. Ziraat, tekstil, eczacılık, mühendislik gibi farklı disiplinlerden gelen hocalarımızla adım adım sürdürdüğümüz çabalar karşılığını buluyor. Edirne Kırmızısı’nı temelden ele alıp somut bir ürüne dönüştürmeyi hedeflediğimiz bu çalışmalar zaman, sabır ve emek istiyor. Nasıl ki yüzyıllar önce Edirne Kırmızısı uğruna büyük emekler harcandıysa bugün de aynı titizlik ve sabırla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yoğun mesai harcayan komisyon üyesi hocalarımızla birlikte Edirne Kırmızısı’na büyük önem veren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na teşekkür ederiz. Sağlam ve emin adımlarla yürüttüğümüz bu çalışmalar aynı zamanda yerel kalkınmaya da destek olacaktır.” dedi.
Rubia tinctorum bitki hasadı sonrası toz haline getirilen bir ve iki yıllık bitki köklerinin laboratuvar ortamında renk analizinin yapılması sonrası Edirne Kırmızısı, farklı kumaş türlerine uygulanacak.
Haber MERKEZİ
admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.