EDİRNE KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI TAŞKIN, “ANA OLMADAN DANA DA OLMAZ!”
Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, “Süt fiyatlarının düşük oluşu üreticinin zarar etmesine sebep oluyor. Bu nedenle ineğini ve düvesini kurbanlık olarak satıyor. Bu sefer ileriki zamanlarda hayvan varlığı açısından sıkıntılar olacak” dedi.
Taşkın, kurbanlık fiyatlarında inek ve düvenin danadan daha uygun olduğu için daha çok talep gördüğünü, düvenin canlı baskül fiyatının ortalama 20 liradan, dananın ise 24 liradan alıcı bulduğunu söyledi.
Taşkın, kurbanlık yetiştiricisinin çok fazla para kazanmayacağını belirterek, “Üretici bir danaya yaklaşık ortalama 24-28 ay kadar bakıyor. Üretici kurbanlıktan çok büyük bir para kazanmayacak. Kurbanlık fiyatlarında geçen yılın üzerine 2 TL konuldu fakat maliyetler yüzde 40-50 civarı arttı. Bu artışı düşünürsek kurbancılar çok fazla kazanmayacak. Şimdiye kadar ithal diyerek üreticinin paralarını hep dışarıya verdik. Yurtdışındaki besleme ve bakım maliyetleri Türkiye şartlarına göre daha hafif. Bu memleket için biz birbirimize lazımız” dedi.
Edirne’de kurbanlık sıkıntısının olmadığını kaydeden Taşkın, “Piyasa durgun, herkes beklemede. Edirne ufak bir il olduğu için, hayvancılık ili olduğu için kurbanda çok büyük sıkıntılar görülmüyor. Besilik kurbanlık erkek 24 ayın üzerinde olması gerekiyor. Şuan kurbanlık dişi düve kesimi artmış durumda. Dişi düve daha çok talep görüyor. Çünkü danaya göre fiyatı uygun ve insanların gebe olarak satabilecekleri bir pazar yok şu an. Süt fiyatlarının düşük oluşu üreticinin zarar etmesine sebep oluyor. Bu nedenle ineğinin ve düvesini kurbanlık olarak satıyor. Bu sefer ileriki zamanlarda hayvan varlığı açısından sıkıntılar olacak. Yetkililer bunu göz önünde bulundurmalı. Destekleme politikasını değiştirmeli ya da süt fiyatlarını arttırmalıdır. Ana olmayınca dana da olmayacak” şekilde konuştu.
Taşkın son olarak, “Biz et birliği olarak 2017 yılında 650 üyeli bir birliktik. Şuan 350’lere düştü üye sayımız. Bize üye olan insanların yılda en az 6 hayvan kestirmesi lazım şuan besicinin ağırları boş durumdadır. Sırf maliyetlerin yüksek oluşundan dolayı ağırlarda hayvan kalmadı. Bizim talebimiz süt fiyatlarının arttırılması. Üreticinin süt fiyatlarından para kazanması. Böylece düve, inek kesimleri azalacaktır. Besilik hayvan sorunu da ortadan kalkacaktır. Bir an önce tedbir alınmasında farda var” diye konuştu.
Haber MERKEZİ
- Vatandaş ETUS’tan şikâyetçi - Nisan 5, 2025
- Prof.Dr. Soner Duman Yazdı: Kalbinde Asla İnsanlara Karşı Kötülük Barndırmamak - Nisan 5, 2025
- Filistin Alimler Heyeti Başkanından Türklere Bir Mesaj Var - Nisan 5, 2025