EDİRNE İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ İNŞAATI
Başkan Gürkan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde temeli atılan Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin inşaatını basın mensupları ile birlikte inceledi. Edirne’nin bir il olmasına rağmen atık su arıtmasının olmadığına dikkat çeken Gürkan, “3 yıl önce İller Bankası’na projesini yaptırmaya başladık. Göreve geldiğimizde atık su arıtmanın sadece yer problemi çözülmüştü, onun dışında bir çalışma bir gelişme yoktu. İller Bankası’yla görüştük onlara yetki verdik. Onlar projeyi hazırladılar, ardından ihale yetkisini de onlara verdik. İhaleye de çıktılar. Ve firmamız Esen İnşaat KDV ile beraber yaklaşık 33 milyon TL bedelle ihaleyi kazandı. 5 Haziran’da da Dünya Çevre Günü’nde sizlerle birlikte temelini attık. Böylece Edirne tarihinde kurulduğu günden bu yana ilk kez atık su arıtmaya, ileri biyolojik atık su arıtmaya kavuşmuş oluyor” dedi.
Evsel atıklar ile kanalizasyon atıkların bu tesiste temizleneceğini anlatan Gürkan, “Buradan atıklar temizlendikten sonra çıkan su, arıtılmış su olarak doğaya bırakılacak. Tarımsal amaçla kullanılacak. Canlı yaşamına ve eko sistemine hiçbir şekilde bir olumsuzluğu olmayacak. Bu çok büyük bir iş, büyük bir inşaat. Ama ben firmaya teşekkür ediyorum. İller Bankası yetkililerine de teşekkür ediyorum. Gerçekten çok hızlı ama çok dikkatli, çok özenli bir şekilde çalışılıyor. Yaklaşık 50 gün oldu temelini atalı biz. Hemen hemen tamamının olmasa bile aşağı yukarı yüzde kırkının temel seviyesi bitme aşamasında. Altyapı ihalemizi yaptık, bugün – yarın onunda bir takım süreci var. O sürecin bitmesini bekliyoruz. O süreç bittiğinde bir taraftan da alt yapı çalışmaları başlayacak” diye konuştu.
DOĞAYA ZARAR VERMEYECEK
Bu tesiste Edirne’nin 23 mahallesinin atıklarının temizleneceğini aktaran Gürkan, “Edirne’nin, Karaağaç hariç, orası Meriç Nehri’nin arkasında kaldığı için Karaağaç’a özel bir paket arıtma yapılıyor. Onun dışındaki 23 mahallenin evsel ve kanalizasyon atıkları borular vasıtasıyla kanalizasyon sistemleri vasıtasıyla buraya toplanacak, burada arıtılacak. Doğaya ve ekosisteme zarar vermeyecek. Çünkü Edirne şehri yaşam başladığından bu yana bütün atıklarını özellikle Meriç nehri başta olmak üzere nehirlere akıtıyordu. Biz de hem bu ayıptan hem bu utançtan kurtulmuş olacağız. Ve çevreci bir kent olan, çevreci bir topluluk olan Edirne Halkı da artık gururla ve güvenle atıklarını doğaya bırakabilecek” dedi.
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024