EDİRNE HASBAHÇE’DE AĞAÇ KATLİAMI!
Hasbahçe’de ağaç katliamı!
Bir dönemin çağını açıp kapatan Fatih Sultan Mehmet’in doğup büyüdüğü, Edirne Sarayı’nın Hasbahçesi sınırları içerisinde yer alan ve bir çok endemik bitki türüne ev sahipliği yapan ‘Tavuk Ormanı’ olarak bilinen alan, yasa dışı ağaç katliamlarıyla yok olmaya devam ediyor… Ormanın son halini çektikleri videoyla sosyal medya hesaplarından paylaşan Trakya Üniversitesi Plastik Sanatlar Topluluğu, “Ormanın ağaç stokunun güncel durumu sessiz bir çığlıkla eridiği çıplak gözle görünür hale gelmiştir. Endemik bir bitki türü olan Edirne Sümbülü’nün de yetiştiği doğal çevre olması ve tescilli doğal bir sit olmasını da düşündüğümüzde kent sakinlerinin, il yöneticilerinin, kent medyasının, sivil toplum kurumlarının da ilgisini buraya çağırırız” mesajını paylaştı.
Bir dönemin çağını açıp kapatan Fatih Sultan Mehmet’in doğup büyüdüğü, Edirne Sarayı’nın hasbahçesi sınırları içerisinde yer alan ve bir çok endemik bitki türüne ev sahipliği yapan ‘Tavuk Ormanı’ olarak bilinen alan, yasa dışı ağaç katliamlarıyla yok olmaya devam ediyor.
Edirne’de yapımına 2. Murat döneminde başlanan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde tamamlanan Edirne Sarayı’nın, ‘has bahçesi’ sınırları içerisinde yer alan Tavuk Ormanı’nda yasadışı ağaç katliamları devam ediyor. Kentin akciğerleri konumundaki bölgede, ağaç katliamı gözle görülür hale gelirken, seyirci kalınması ise vatandaşların tepkisine yol açıyor. Bir çok endemik bitki türüne ev sahipliği yapmasıyla bilinen alanın son halini videoya çekip sosyal medya hesaplarından paylaşan Trakya Üniversitesi Plastik Sanatlar Topluluğu, yetkililere buraya sahip çıkılması konusunda mesaj verdi.
Topluluğun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
“Edirne Sarayı’nın (Saray-ı Cedide-i Amire) has bahçesi, diğer adıyla Tavuk Ormanı olarak bilinen ağaçlık alan hem kitlesel botanik hastalıklarla hem de yasa dışı ağaç katliamlarıyla parça parça yok olmaya terk edilmektedir. Son olarak ormanın içindeki yürüyüş parkurunun da bakımsızlığın pençesine bırakılmış halde olduğu gö-rülmüştür. Günümüzde Edirne halkı bireylerinin doğayla iç içe olabildiği meditasyon yapabilecekleri belirli standartları olan tek kamusal alan olarak kentin kamuya açık envanteri pozisyonundadır. Bu alan sadece doğal bir alan değil aynı zamanda Osmanlı Sultanlarının av alanı ve Balkan Savaşında yaşanan acı günlerin koordinatların arazisi olması hasebiyle tarihi önemi de bulunmaktadır. Ormanın ağaç stoğunun güncel durumu sessiz bir çığlıkla eridiği çıplak gözle görünür hale gelmiştir. Endemik bir bitki türü olan Edirne Sümbülü’nün de yetiştiği doğal çevre olması ve tescilli doğal bir sit olmasını da düşündüğümüzde kent sakinlerinin, il yöneticilerinin, kent medyasının, sivil toplum kurumlarının da ilgisini buraya çağırırız. Edirne kenti, bir çok bakımdan ve sayısız başlıklardaki duyarlılıklarının felciyle kendini koruyabileceği bağışıklık sistemleri çökmüş haldedir. Trakya Üniversitesi Plastik Sanatlar Topluluğu’nun bu çağrısının kitlelere yayılması için her türlü makam sahiplerine ve o makamlara giden tüm yollara, kişilere sesleniriz. Biz buradayız, sen de bir şeyler söyle ve yaşatmak için duyur. Unutma burası kentin doğal tınılarının ve tarih ayak seslerinin alanı. Burası senin yuvan kent sakini, burası senin vatanın yurttaş”
Haber Merkezi
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024