Edirne Beyaz Peyniri’ne AB Komisyonu Başvurusu

Edirne Beyaz Peyniri’ne AB Komisyonu Başvurusu
ETSO Başkanı Sezai Irmak, Edirne Beyaz Peyniri’nin Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde korunması için ETSO tarafından başvuru yapıldığını açıkladı. Irmak; “Kurumuz adına yapılan bu başvuruların tescil edilmesi ile hedeflenen hususlar ise coğrafi işaretli ürünlerin dünyada 300 milyar Dolar, Avrupa’da ise 100 milyar Euro ticaret hacmi olup Edirne olarak bu pazardan hak ettiğimiz payı alabilmektir” dedi.
Edirne Beyaz Peyniri’ne coğrafi işaret alınması ve Avrupa Birliği nezdinde korunmasını sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, çalışmaların başarıyla ilerlediğini söyledi.

Edirne Beyaz Peyniri’nin sadece Edirne sınırları içerisinde üretileceğini ve bu konuyla ilgili önemli adımlar atıldığının altını çizen Irmak, Edirne dışında peynir üretip ‘Edirne Peyniri’ yazanlara ceza uygulanacağını açıkladı.

“PEYNİRİMİZ BÖLGENİN KÜLTÜREL MİRASINI OLUŞTURMUŞTUR”
Edirne Beyaz Peyniri’nin kentin kültürel mirası olduğunu söyleyen Irmak; “İlimizin adı ile özdeşlemiş olan Edirne Beyaz Peyniri için yapılan literatür çalışmalarında yüzyıllardır süregelen geleneksel peynir yapım teknikleriyle ve ilimizin kendine ait coğrafyası nedeniyle sahip olduğu mikroklima, mera, çayır ve endemik bitkileri süt bileşimini etkilemesi sonucunda ortaya çıkan peynirimiz, bölgenin kültürel mirasını oluşturmuştur. Peynirimiz, coğrafi bölgeye özgüdür ve peynirin ulusal ölçekteki itibarını pekiştirir” ifadelerini kullandı.

“BAŞVURUMUZU AB KOMİSYONUNA GERÇEKLEŞTİRDİK”
Irmak, Edirne Beyaz Peyniri’nin, coğrafi işaretli olan, bölgesel ve ülkesel olarak oldukça önemli bir ürün olduğunu belirterek; “Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde de korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 26 Aralık 2024 tarihinde başvurumuz AB Komisyonuna gerçekleştirilmiş olup, ön incelemesi olumlu bir şekilde tamamlanarak PDO-TR-03390 başvuru numarası ile kayıtlarda yerini almıştır. Kurumuz adına yapılan bu başvuruların tescil edilmesi ile hedeflenen hususlar ise coğrafi işaretli ürünlerin dünyada 300 milyar Dolar, Avrupa’da ise 100 milyar Euro ticaret hacmi olup Edirne olarak bu pazardan hak ettiğimiz payı alabilmektir. Komisyonda tescilinin sağlanması ile birlikte ikinci adımımız ise ürünümüzün uluslararası platformlarda tüketici ile buluşturulması adına single marketlerde yerini alması için girişimlerde bulunmaktır” dedi.

“PEYNİR KATEGORİSİNDEKİ İLK BAŞVURUDUR”
ETSO öncülüğünde gerçekleştirilen başvurunun, Türkiye’den AB Komisyonu’na peynir kategorisinde yapılan ilk başvuru olduğunu açıklayan Irmak; “Şu an itibariyle Odamız öncülüğünde gerçekleştirilen bu başvuru, Avrupa Birliği Komisyonu’nun tarımsal ürünler ve gıda maddeleri için kalite planları hakkındaki 13 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren 2024/1143 sayılı tüzüğü kapsamında ülkemizden Avrupa Birliği Komisyonu’na peynir kategorisindeki ilk başvurudur” sözlerine yer verdi.

Batıekspres

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.