Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) Tarım ve Gıda Sektörünün Tüm Paydaşlarının Kullanımına Açıldı

“Dijital Tarım Pazarı” (DİTAP), 3. Tarım Orman Şûrası’nda alınan kararlar neticesinde, 29 Nisan 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirilen lansmanla, tarım ve gıda sektörünün tüm paydaşlarının kullanımına açılmıştır.

Sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılarak ulusal gıda arzını daha sürdürülebilir ve öngörülebilir kılınmasını hedefleyen DİTAP ile üretici ve alıcı arasında doğrudan satış da gerçekleştirilebilmektedir. Tarımsal üretimin, sanayi ve pazarın ihtiyaçlarına göre sözleşmeli üretim ile önceden planlanması, üreticilerin ve alıcıların hem finansal hem de operasyonel kabiliyetlerini artıracaktır. Üretici ve alıcılar piyasada yaşanabilecek fiyat dalgalanmalarına karşı direnç kazanacaklardır.

DİTAP sisteminin kullanımın yaygınlaşmasına paralel olarak artacak olan veriler, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere tüm paydaşlar için oldukça değerli bir bilgi havuzu oluşturacaktır. Buradan elde edilen veriler uzun vadede ulusal tarımsal üretimin planlanması başta olmak üzere birçok hususta öngörülebilirliği artıracaktır.

İki faz kapsamında geliştirilme çalışmaları sürdürülen DİTAP’ta, sistemin kurulmasını ve altyapısının oluşturulmasını hedefleyen birinci faz tamamlanmak üzere olup, yakın bir tarihte Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin gerçekleştireceği bir lansman ile ikinci faza geçiş yapılacaktır. İkinci faz ile üreticinin, alıcının, bankaların, sigortacıların, nakliyecilerin, tarımsal danışmanların ve üretim sürecinde ihtiyaç duyulabilecek her türlü üretim ve pazarlama faktörünün bir arada bulunduğu bir ekosisteme dönüşecek olan DİTAP, üretimden sofraya kadar tüm sürecin online olarak izlenmesini sağlayabilecek nitelikte olacaktır.

Sisteme kaydolabilmek için üreticilerin Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS), alıcıların ise Ticaret Bakanlığı’nın Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemine (ESBİS) veya Merkezi Sicil Kayıt Sistemine (MERSİS) kayıtları olmaları gerekmektedir. Söz konusu kayıt sistemleri ile DİTAP içerisinde izleme, doğrulama ve değerlendirme çalışmaları yapılabilmektedir.

Sistemin işlevselliğinin geliştirilmesi ve alıcı ile satıcıların finansal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kamu ve özel bankalar ile çalışmalar yapılmış, söz konusu kuruluşların DİTAP’a özel indirimli ve avantajlı finansal çözümleri ile sistemde yer almalarına yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Bununla birlikte TARSİM kullanıcılarının DİTAP’a üye olmaları durumunda poliçe bedeli üzerinden %5’lik indirim, sistem üzerinden sözleşme imzalamaları durumunda ilave %5’lik indirim avantajı sisteme entegre edilecektir.

Halihazırda DİTAP içerisinde üreticilerle birlikte, aralarında AOÇ, TMO, TİGEM gibi kamu kurumları ile Migros, Carrefour, TAT, DİMES gibi büyük ölçekli alıcı şirketlerin de bulunduğu yaklaşık kırkdörtbin (44.000) kayıtlı kullanıcı bulunmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tüm taşra teşkilatı DİTAP konusunda görevlendirilmiş olup en yakın Tarım ve Orman Müdürlüklerinden ve Tarım İletişim Merkezi (TİMER) ait 180 no’lu telefon numarasından detaylı bilgi alınabilmektedir.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.