DEMİRKIRAN, “GELİR ADALETSİZLİĞİ SOSYAL PATLAMAYA YOL AÇABİLİR”

Gelir adaletsizliği konusunda bir açıklama yapan Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Demirkıran, bunun büyük risklere sebep olabileceğini söyledi.
“Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar” atasözünün dikkate alınması gerektiğine işaret eden Demirkıran, 28 Avrupa ülkesi arasında yapılan gelir dağılımın araştırması hakkındaki bazı bilgileri aktardı.
Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat verilerine göre Türkiye gelir düzeyi adaletsizliğinde Avrupa’da ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Ali Demirkıran, “Avrupa’da Sırbistan’dan sonra en büyük gelir düzeyi adaletsizliği Türkiye’de. Eurostat’a göre Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik kesim ile en yoksul yüzde 20’lik kesim arasındaki gelir payı makası gittikçe açılıyor. Yaşanan sorunu işsizlik, gelir düzeyindeki adaletsizlikler ve enflasyonun çift haneli olması durumu daha da derinleştirdiği bildiriliyor” dedi.
GELİR DÜZEYİ ADALETSİZLİĞİNDEKİ ORANSAL DURUM NEDİR?
• Toplumun en zengin yüzde 20’lik kesiminin geliri ile en yoksul yüzde 20’lik kesiminin gelirine oranı karşılaştırılarak hesaplanıyor.
• Farkın fazla olması gelir dağılımı eşitsizliğinin yüksek olması anlamına gelirken farkın düşük olması ise gelir düzeyi adaletsizliğinin düşük olduğu anlamına geliyor.
• P80/P20 hesaplama oranı değerlendirmesine göre 28 Avrupa Birliği ülkesinin ortalaması 5,1 olarak ölçüldü.
• Eurostat’a göre gelir düzeyi adaletsizliğinde Sırbistan 9,4 ile zirvede yer alırken Türkiye 8,7’lik oranla ikinci sırada yer aldı. Türkiye’yi 8,2 puan ile Bulgaristan takip etti.
• Gelir dağılımı eşitsizliğinin en az olduğu ülkeler ise Slovenya (3,4), Çekya (3,4) ve Slovakya (3,5) olarak belirlendi.
Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’de gelir dağılımı katsayısı olan P80/P20 oranını 2017 yılı için 7,5 olarak açıkladığını belirten Demirkıran, “Zaten kabul edilemez bir oran olan 7.5 bir yıl içinde 8.7 gibi inanılmaz bozuk bir hale gelmiştir. Bilimsel çevreler en yüksek gelirli grup ile en düşük gelirli grup arasındaki fark 8 katı aştığında, sosyal patlamalar yaşanır diyor. Bu duruma göre Türkiye sosyal patlama eşiğini aşmış durumda!” şeklinde konuştu.
“Saadet Partisi olarak adil bir ekonomik modelin kurulması konusunda tüm yetkilileri uyarıyoruz” diyen Ali Demirkıran, “Ekonomi matematiktir. Sosyal sonuçları acı olur. Rakamlar büyük bir ciddiyetle uyarıyor. Gerekli önlemleri alın” uyarısında bulundu.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.