Demirkıran, “Deprem için alınacak önlemler hayat kurtarır!”
Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Demirkıran, 17 ağustos 1999 da yaşadığımız ve yaklaşık 18 bin insanımızın hayatını kaybettiği büyük deprem felaketinin yıl dönümünde alınacak önlemlerin önemini hatırlatarak yetkilileri göreve davet etti. Demirkıran bu vesile ile “bu depremde hayatlarını kaybedenlere tekrar Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz” açıklamasında bulundu.
Deprem konusunda ciddi eğitimler verilmesi gerektiğine vurgu yapan Demirkıran, “Eğitim en önemli konudur. Bir tehlike anında ne yapacağını bilmek çok önemlidir. Bu da verilecek eğitimlerle, yapılacak tatbikatlarla mümkündür. Son günlerde Otobüs yangınları sıkça yaşanır oldu. Maalesef bazılarında can kayıpları yaşandı. Yetkililer bu kayıpların önemli bir sebebinin olay yerinin nasıl tahliye edileceğinin bilinmemesi olduğunu ifade ediyorlar. Bu tatbikatların anlaşılır bir şekilde yapılması en önemli önlemdir. Yangın, sel, deprem gibi felaketlerde ne yapacağını bilmeyen insan panik yapar. Ne yapacağını bilen insanlar ise kayıpları ve zararı en aza indirir” dedi.
Okullarda bu eğitimleri yapmak için değil, hayat kurtarmak için yapılması gerektiğinin altını çizen Ali Demirkıran, “Belediyeler de ruhsat verirken depremin risklerini göz önüne almak zorundadır. Depremden kaçanların toplanacakları boş alanlar, toplanma alanları oluşturulmalıdır. Türkiye topraklarının %98’i aktif ve çeşitli deprem kuşakları üzerinde yer alıyor. Bu durumda depreme karşı önlemler alarak, depremden kayıp vermeden, sıfır hasarla kurtulabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Deprem Sonrası İçin Deprem Olmadan Hazırlıklara Başlanmalı!
Deprem sonrasında can ve mal güvenliğini sağlamak için deprem meydana gelmeden risklerin değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Ali Demirkıran, “Bu konuda öncelikle bir aile toplantısı düzenleyerek tüm aile üyeleri ile birlikte hazırlıklara başlanmalı. Yaşanılan mekânda tehlikeli olabilecek yerler tespit edilmeli. Devrilebilecek eşyalar sabitlenmeli, yangına sebep olabilecek eşyaların güvenli alanlarınızın yakınında olmamalı” uyarısında bulundu.
Depremden Koruyan Fiziksel Önlemler Nelerdir?
Öncelikle, depremin can ve mal kaybıyla sonuçlanmaması için bina inşaatının proje aşamasından itibaren doğru yapılandırılması gerektiğine dikkat çeken Demirkıran, “Sağlam bina sayesinde yaşam korunur ve riskler en aza iner. Bu önlemi aldıktan sonra da aşağıdaki fiziksel koruma önlemlerini alarak, riskleri sıfırlayabilirsiniz” dedi.
Demirkıran, Fiziksel koruma önlemlerini şöyle sıraladı;
• Binanın uzman kişilerce denetlenerek güçlendirilmesi. Güçlendirme mümkün değilse o binaları boşaltmak.
• Yatak odasında yatak yanında el feneri bulundurmak ve içinde el feneri, sağlam ayakkabı, iş eldiveni bulunan bir çanta hazırlamak.
• Depremden sonra gaz kaçağı riskine karşı kibrit ve çakmak gibi ateş kaynakları kullanılmamak.
• Mobilyaları duvara sabitlemek, sabitlenmeyenleri çıkış yolu üzerinden kaldırmak. Dolap kapaklarının açılmaması için koruyucu kilit takmak… gibi çözümler tehlikeleri ortadan kaldıracaktır.
• Tüp ve gaz tanklarının bulundukları yerde sabitlenmesi.
• Yükseğe yerleştirilmiş ağır eşyaların, aşağıda bir yerde depolanması.
• Ağır ve önemli elektronik eşyaların sabitlenmesi.
• Pencerelerde dayanıklı camlar kullanılması.
Deprem Çantası Hazırlayın!
Depremden sonra eviniz hasar almasa da dışarıda kalmanız gerekebilir. Bu nedenle acil ihtiyaç duyabileceğiniz eşyalar için bir deprem çantası hazırlayabilirsiniz. Aynı çantadan arabanızın bagajında ve iş yerinizde de bulundurmanız fayda sağlayacaktır. Deprem çantanızda bulunması gereken öncelikli malzemeler şunlar olmalı:
• Su
• Yedek pilleri ile fener
• İlkyardım çantası
• Kişisel reçeteli ilaçlar
• Çakı
• Düdük
• Kalem, kağıt.
Deprem Anında Panik Yapmayın!
Deprem sırasında her şey çok çabuk olduğundan düşünmek için vaktiniz yok. Evde, okulda ve iş yerlerinde yapılacak deprem tatbikatları bu konuda size en doğru bilgiyi verecek.
Basit ama güvenliğinizi sağlayacak adımları sıralamak gerekirse:
• Sarsıntı bitene kadar bulunduğunuz yerden ayrılmayın.
• Balkona çıkmayın, merdivenlere koşmayın.
• Depremin bitmesiyle asansörü değil, merdivenleri kullanın.
• Eğer dış mekândaysanız açık bir alana doğru gidin, düşebilecek nesnelere karşı dikkatli olun.
Türkiye, yakın zamanda yıkıcı etkileri olan depremler atlattı ve deprem bilinci giderek yaygınlaştı. Atılacak ilk adım depremlerin nasıl meydana geldiğini öğrenerek, riskleri hakkında bilgi edinmek ve depremden korunma yollarını iyi öğrenmek. Depremle yaşamayı öğrenerek, zarar olasılıklarını ortadan kaldırabilirsiniz.
Haber MERKEZİ
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024