Çevrecilerden İki Projeye İtiraz

Edirne Belediye Başkanlığı, Kent Konseyi ve Çevre Gönüllüleri Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED süreci başlattığı iki ayrı projeye itiraz etti. Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, projelerin insan ve çevre sağlığına zararlarına dikkat çekerken; proje tanıtım dosyalarındaki yanlışlara tepki gösterdi. Raporların “kes, kopyala, yapıştır” yöntemiyle hazırlandığını söyleyen Tanrıkulu; “Çevremizi koruması gereken bakanlığın ne kadar ciddi olduğu buradan ortaya çıkıyor” dedi.

Edirne Belediye Başkanlığı, Edirne Kent Konseyi ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED süreci başladığı açıklanan iki ayrı projeye itiraz etti. Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer verilen duyuruya göre; Edirne merkez ilçede maslak mahallesi olarak belirtilen alanda kurşun kırma, eleme, yıkama tesisi projesi planlanıyor. Bir diğer ÇED süreci başlatılan projede ise Süloğlu ilçesine bağlı Yeniköy köyü mevkiindeki kömür ocağı işletmesi açılmak isteniyor.

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren ve vatandaşlar, dün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelirken; hem iki projeye tepki gösterdiler, hem de itiraz dilekçelerini teslim ettiler. Belediye Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Edirne’de merkez ilçeye bağlı Maslak mahallesi bulunmadığına dikkat çekerken; kırma, eleme, yıkama tesisi projesine karşı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın da itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ettiğini açıkladı. Tanrıkulu, ÇED süreci başlatılan iki projenin de tanıtım dosyalarındaki yanlış bilgilere tepki gösterirken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslendi. Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük ve Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren de iki projeye karşı itiraz dilekçelerini teslim ettiklerini açıklarken; projelerin iptal edilmesini talep ettiler.

“ARITMA TESİSİNE ÇOK YAKIN”

Kent Konseyi Başkanı Gökerküçük, Edirne merkez ilçede planlanan tesisin içme suyu arıtma tesislerine yakınlığına dikkat çekerken; “İlimiz içme suyu arıtma tesislerinden 2018 yılında hizmete giren ikinci tesisimize kuş uçumu 205 metre yakınlıkta, birincisine de epey yakın olacak bir tesis kurulması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapılmıştır. 3 Mart 2021 günü Bakanlığımız duyurularında yer alan ve sunum dosyası sunulan bu işletme, Lalapaşa yolu üzerindedir. Birinci ve ikinci içme suyu arıtma tesislerinde açık havuzlar bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“İÇME SUYU VE TARIM İÇİN TEHLİKELİ”

Planlanan tesisin yalnızca içme suyu için değil, bölge tarımı için de riskli olduğunu belirten Gökerküçük; “Ayrıca kırma eleme sırasında çıkacak toz ve yıkama sonucunda havaya karışacak buhar, rüzgârın yönüne göre kente, içme suyu arıtma tesislerindeki açık havuzlara veya çevreye dağılabilecektir. Çok küçük bir hata veya kaza anında toprağa karışma riski de olan bu tesisin yeri yanlıştır. Sunum dosyasına göre Lalapaşa köylerinde çıkarılan kurşunun burada kırma, eleme, yıkama işlemi yapılması düşünülmektedir. Bu tesis aynı zamanda 365 gün, 24 saat, üç vardiya olarak çalışmayı planlamıştır. Bu da sürekli bir gürültü kirliliği yapacaktır. Ayrıca sınır kapısına giden bu önemli yolda ışık kirliliği de yapması muhtemeldir. Öte yandan seçilen alan, verimli tarım alanları ile kaplıdır ve zarar görecektir. Arazinin meyilli olması ve Edirne içme suyu arıtma tesisleri ile aynı vadi içinde olması, yani herhangi bir hata veya kaza anında meyilden dolayı içme suyu boruları ile kurşun yıkama tesisi kirliliğinin birbirine kavuşmaları olasıdır. Böyle bir durumda içme suyu boruları, dışarıdan karışacak kirliliği vakum gibi çekerek, tedavisi olanaksız tehlike oluşturabilecektir” dedi.

“ALANDA ÇALIŞMALAR BAŞLAMIŞ”

Gökerküçük, riskler göz önüne alındığında tesisin kurulmasının yanlış olduğunu söylerken; “Kent Konseyi olarak aldığımız karar ile tesisin kurulmasına çekincelerimizi bildiren itiraz dilekçemizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne verdik. İşletme için henüz hiçbir kabul olmamasına rağmen alanda çalışmalar olduğunu hepiniz görebilirsiniz. Bu durum da bizce yanlıştır. İlgili makamların bu çalışmaları durdurması gerekmektedir” sözlerine yer verdi.

“GERÇEĞE AYKIRI DÜZENLENMİŞ”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren de iki ayrı projeye itiraz dilekçesi verdiklerini belirtirken; “Edirne Yeniköy’de kurulacak olan kömür ocağı proje alanının, 1/100.binlik Trakya Çevre Düzeni Planı’na göre, büyük bölümünün tarım arazileri sınırında, bir kısmının orman, bir kısmının da yeraltı suları besleme alanları sınırlarında olması, yaratacağı hava, su ve toprak kirliliği, insan yerleşimlerine çok yakın olması başta olmak üzere, insan ve çevreye verebilecek olası zararları saptayarak, Edirne sivil toplum örgütleri ve çevre dostu gönüllülerimizle itirazlarımızı yapmaya geldik. Proje Tanıtım Raporu’nda, bu projenin Süloğlu İlçesi, Yeniköy mevkiinde tanımlanması, doğru olmayan bir bilgidir Yine raporda; ‘Değerlendirilemeyen sınıfına giren atıklar ise konteynırlarda biriktirilerek Doğanşehir Belediyesi tarafından gösterilen depolama alanına taşınarak bertaraf edilecektir’ yazıyor. Bölgede ve yakın çevresinde Doğanşehir adında bir yerleşim yeri ve belediyesi yoktur. Yaptığımız araştırmada Doğanşehir Belediyesi, Malatya il sınırları içerisinde olup, proje alanına yaklaşık 1375 kilometre mesafededir. Atıkların bin 375 kilometre uzaklıktaki bir alana taşınacak olması, gerçeğe aykırı düzenlenmiş ve yetkililerce sorgulanmadan kabul edilmiş bir bilgidir” dedi.

“İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞINA ZARARLI”

Eren, ayrıca Edirne merkez ilçede planlanan tesis projesine de itirazda bulunduklarını açıklarken; “İkinci itiraz konumuz, kentimiz belediyesinin içme suyu arıtma tesisine 300 metre yakınlıkta yapılmak istenen Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi Projesi’dir. Edirne merkezine beş kilometre, Hasanağa köyüne iki kilometre, Barutluk Mahallesi’ne bir kilometre kadar yakınlıktaki bu tesisin, insan ve çevre sağlığına zararlı kurşunun işlenmesi sırasında yaratacağı olası zararlardan dolayı, bu alanda yapılmaması gerektiğine dair çekincelerimizi oluşturarak Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak da itirazlarımızı yapacağız” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN GÜRKAN DA İTİRAZ ETTİ

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi Projesi’ne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın da itiraz ettiğini açıklarken; “Edirne Kent Konseyi ile Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, bize Kurşun Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi Projesi ile ilgili bilgi verince Belediye Başkanımız Recep Gürkan ile geçen haftadan beri konuyla ilgili çalıştık. Edirne Belediye Başkanlığı olarak Başkanımız Recep Gürkan’ın itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdim. Belediyemizin su arıtma tesisine 205 metre yakınlıktaki olan bir tesisin yapılmasını kesinlikle arzu etmiyoruz. Bu tesisi yaptırmamak için de yasal olan bütün argümanlarımızı kullanacağız” dedi.

“ALANDA AÇIKLAMA YAPACAĞIZ”

Kurşunun ağır bir metal olduğunu söyleyen Tanrıkulu; “İnsan sağlığı için gerçekten çok zararlı bir metaldir. Ağır metaller, insanlarda kanserden kemik erimelerine kadar giden birçok sağlık sorunu oluşturur. Bu tesis, aynı zamanda bir toz bulutu yaratacaktır. Toz bulutu da bölgede açık olan su arıtma tesisimize ait havuzlarımıza çökecek ve oradaki suyumuzu kirletecek. Beş sene sonra hava kirliliğini ve kurşun partiküllerinden kaynaklı çok ciddi sağlık sorunlarını konuşacağız. Belediye Başkanımız Recep Gürkan ile birlikte haftaya Salı günü alana giderek basın açıklaması yapacağız” sözlerine yer verdi.

“RAPORLAR KES, KOPYALA, YAPIŞTIR”

Tanrıkulu, konuşmasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yazılı tabelayı da gösterirken; “Buradaki tabelada, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yazıyor. Bu müdürlüğün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevreyi, insanları koruması gerekmiyor mu? Vergisini ödeyerek bu ülkede yaşayan bir vatandaş olarak bakanlığımın çevremi korumasını isterim. Ama bugün itiraz edilen iki örnekte de görüyoruz; ÇED raporları dahil kes, kopyala, yapıştır yöntemiyle hazırlanıyor. Bakanlıkta hiç kimse, ‘Böyle bir şey olur mu? 1395 kilometre ötedeki yere nasıl götüreceksin?’ demiyor mu? Bizim itiraz ettiğimiz tesiste ise Maslak köyünün Maslak mevkii diyor. Edirne’de aradık, ‘Google Earth’ uygulamasından baktık, Maslak mevkii diye bir şey yok. Edirne merkez nüfusunu da 26 bin kişi yazmışlar” dedi.

“BAKANLIĞIN CİDDİYETİ ORTADA”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslenen Tanrıkulu; “Çünkü adında çevre var. Lütfen önünüze bir proje tanıtım dosyası gelince düzgün bir şekilde Çevre Mühendislerine inceletin. Süloğlu’nda yazılan Yeniköy başka yerde. Çevremizi koruması gereken bakanlığın ne kadar ciddi olduğu buradan ortaya çıkıyor. Bu tür yanlışlar bizim ilk kez karşılaştığımız şeyler de değil. ÇED raporlarına uygunluk verirken okusunlar. Hepsi kes, kopyala, yapıştır yöntemiyle hazırlanmış ve birbirinin aynısı. En son Kaz Dağları’ndaki durumu gördük. Şirket gitti, 350 bin tane ağacın hesabını kim verecek? Orada da eylem yapıp, ‘Ölüler altın takmaz’ diye bağırdık. Adında çevre geçen ve halkın vergileriyle kurduğu bakanlığımız lütfen halkın sağlığını korusun” diye konuştu. İtiraz dilekçelerinin teslim edilmesinin ardından katılımcılar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ayrıldılar.

Kaynak: gundemedirne.com

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.