ÇELAKIL: KURBAN ETİNİN YANINDA BOL SEBZE TÜKETİN

Kurban Bayramı’nda etin kesildiği gibi tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Esra Bilge Çelakıl, etin beraberinde mutlaka bolca yeşilliğin de tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurban bayramı boyunca kurulan geniş sofralar ve tüketilen etin, tatlı gıdaların fazla olmasıyla alınan kaloriler de artıyor. Dengeli beslenmenin zor olduğu bu dönemde yaşanan hazımsızlık problemlerinin, bol sebze tüketimi ile çözülebileceğini aktaran Uzman Diyetisyen Esra Bilge Çelakıl, kurban etinin en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Çelakıl, etin sindirilmesi noktasında yemeği yavaş yemek ve iyice çiğnemenin önemine de vurgu yaptı.

Çelakıl şunları söyledi: “Genellikle Kurban Bayramı’nın ilk ve ikinci günü dini vecibeler yerine getirilmekte ve kesimler yapılmaktadır. Küresel ısınma ile birlikte bu sıcak yaz aylarında zoonotik farklı virüslerin ortaya çıkabilme riski söz konusu olabileceği için herkesin kurban kesimini mutlaka steril koşullarda yapması gerekiyor. Kesim yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde etin dinlendirilmek üzere soğutuculara konulması son derece önemlidir. Türkiye’de genellikle bir çok aile, kesim yapılır yapılmaz eti tüketmekte. Ancak bunun sindirim açısından çok büyük güçlük oluşturacağı akıldan çıkartılmamalıdır. Mümkünse en azından 24 saat beklemiş olması, mümkünse iki gün beklemiş olması sindirim sistemimiz açısından çok daha faydalı olacaktır. Eti çok iyi çiğneme son derece önemlidir. Çünkü; genellikle et zor sindirilen bir protein olduğu için, ağzımızda mekanik parçalamanın yapılmış olması mide açısından ve sonraki yolaklar olan ince bağırsak ve kalın bağırsak açısından son derece sağlıklı olacaktır. Etin iyi pişirilmesi en önemli noktalardan bir tanesi. Çünkü parazitlerin en çok bulaş yeri çiğ ve iyi pişirilmemiş etler oluyor. O nedenle etlerin lokum kıvamı denilen kıvamda tüketilmesine özen göstermemizde fayda olacaktır. Et tüketimi sonrasında antiaprazit etkisi olan karanfil çiğnemek faydalı olabilir. Etin beraberinde mutlaka bolca yeşil tüketilmeli. Etin pişirilmesi esnasında proteinlerin yüksek ısıya maruz kalmasıyla ne yazık ki yabancı bazı partiküller ortaya çıkabilmekte ve bunlar kanserojen etki gösterebilmektedir. Işte bu etkinin azaltılması içinde tazecik sebzelerden yapılan gökkuşağı gibi renkli salatalar son derece mantıklı olacaktır. Hatta et tüketimini biraz fazla kaçırma durumunda da sonraki bir kaç gün sebze ağırlıklı beslenmeyi tavsiye ediyoruz.”

edirnetv.com

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.