Bürokrasi Saros’a Yetmiyor !
Edirne İş İnsanları Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor” toplantıları kapsamında 2. Saros Ekonomi Zirvesi’nde Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Bürokrasi daha fazla ilgi göstermeli. Valimiz yetemiyor. Bürokrasi yetemiyor. 190 kilometre Edirne. Coğrafi olarak da uzak” eleştirisinde bulundu.
Keşan, Enez ve İpsala bölgesinin ekonomik analizini yapmak, turizm potansiyelinin artırılması için gerekenleri konuşmak ve tarım sektörüne destek sağlamak amacıyla gerçekleştirilen, 2. Saros Ekonomi Zirvesi’nde Saros’un sorunları masaya yatırıldı. Edirne İş İnsanları Derneği tarafından gerçekleştirilen programda Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin gazetecileri Saros’da ağırlanırken, bölgenin sorunları üzerine tartışmalar yapıldı. İstanbul Üniversitesi’nin Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinliğe, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan İnci, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, ilçe belediye başkanları, gazeteciler ve davetliler katıldı.
“Enez’in kontrolsüz büyümesine karşıyız”
Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan İnci, katılımcıları Edirne’de ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu kaydetti. Açılış konuşmalarında Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç, yapım aşaması devam eden Enez Deniz Gümrük Kapısı’nın bölgeye katkısının önemine değinerek, “Enez Balkanları ve Anadolu’yu birbirine bağlayan, Meriç Nehri’nin denizlere ulaştığı medeniyetin adıdır. Enez şu anda turizm anlamında çok hızlı bir gelişim sağlamakta. Bu, bizi hem mutlu etmekte, hem de belli başlı endişeler uyandırmakta. Biz Enez’in kontrolsüz büyümesine çok karşıyız. Bizden sonraki nesillere daha düzenli bir Enez bırakmak istiyoruz. Merkezi hükümetten de en büyük beklentimiz şu, yıllardır süregelen bir Enez-Keşan yolu sorunu var. Bu yol probleminin bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Denizden yapılan Enez Gümrük Kapısı, bizim için çok önemli. Enez Gümrük Kapısı, Enez’in turizmi açısından çok önemli” dedi.
Ardından söz alan Belediye Başkanı Helvacıoğlu: “Keşan niye böyle dedim. Siyaseten geldim ama siyaseti bir yana bıraktım. Sokakta kanaat önderi olmak zorundaydım. Asfalt belediyeciliğini bıraktık. Geldik gönül belediyeciliği yapmaya çalıştık. Hep beraber bu Edirne bizim, ülke bizim dedik hep beraber büyümeye gönül verdik. Keşan, Enez, İpsala bir bütün. Biz hep beraberiz. Bölgesel kalkınma vizyonunu yıllarca dilimizden düşürmedik. Bir marka olacaksak birlik, beraberlik içinde bunu yapmalıyız. Bu coğrafyaya bir bütün olarak bakıyorum. Bölgenin sadece turizm alanında değil, tarım alanında da kalkınma sağlayacak. Dijital olarak da bölgemizi hazırlamalıyız. Sizin oraların nesi meşhur dediklerinde ben neden Enez’e gideyim, neden Edirne’ye gideyim? Bu sorulara cevap veren bizler olmalıyız. O yüzden bizler bölgesel, ticaret, tarım ve turizm anlamında kalkınmak için birlik ve beraberliğimizi artırmalıyız. Bu bölgenin çok yüksek potansiyeli var. Her şey var. İstanbul pazarı, Çanakkale’nin köprüsü, Ege’ye açılan kapılar, gıdaya erişim, ormanlarımız her şey birer fırsat. 35 kilometre orman sınırımız var. Trakya’da bu anlamda ender yerlerden birisi” diye konuştu.
Bürokrasi eleştirisi
Coğrafi konumundan dolayı bürokrasinin Saros’a yetemediğini dile getiren Helvacıoğlu, şunları kaydetti: “Bürokrasi daha fazla ilgi göstermeli. Valimiz yetemiyor. Bürokrasi yetemiyor. Kızamıyorum da bir şey de diyemiyorum. 190 kilometre Edirne. Coğrafi olarak da uzak. Yani mesai saati içinde gelse 11’de buraya geliyor. Verimli olamıyor. Bürokratlarımızın başka formül bulması lazım. Valimizin kaymakamlara daha yetkisel görevleri artırması lazım. Ya da kendisini davet ederek 3 gün burada konaklaması lazım. Bu sitem değil, o bizim ağabeyimiz. Ben hükümet partisinin bir temsilciyim. Neler söyleyebiliyorum. Kötü demiyorum ama eksiklerimizi tamamlamak niyetine söylüyorum. 70 kilometre sahilimizin ciddi eksikleri var. Bir kere alan yönetimi yok. Çöplerimizi ayrı ayrı topluyoruz. Özkan kardeşim çöplere yetişemiyor, ben kanalizasyona yetemiyorum. Saros’da alan yönetiminin tek olması lazım. Saros’da bir tek yönetim olmayacaksa biz alan yönetiminde bir yönetim kurulu oluşturmalıyız. Aynı anda yürümemiz lazım. Rozetler ikinci seçime kadar çıkar. Birlik, beraberlik içinde gelen misafirlere bütünlüğümüzü göstermemiz lazım. Dünyada köyler, markalar yarışıyor. Böyle konuşarak bu işler olmaz, icraatın zamanı geçti. O yüzden taşın altına elimi koydum. İş insanının yeri burada çok önemli. Çok zengin bir bölgemiz var. Balığından, balından, dalış turizmine kadar birçok zengini var. Kuzey Ege’nin incisi Saros’u dağınık yapısından kurtarmamız gerektiğine inanıyoruz. Potansiyel var”
Bürokratın bürokrasi eleştirisi
Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş, bürokrasinin elinin Saros için kısa kaldığına işaret ederek, “Edirne’mizin Saros’un kalkınması söz konusu olunca herkes bir masanın etrafında toplanabiliyor. Bazı şehirlerde il özel idareleri kaldırıldı. Örneğin, bunlardan birisi Muğla’dır. Bu, yanlış anlaşılmasın, siyasi bir konuşma değil, genç bir bürokratın genç bir bakışı diyelim. Yarın bir gün belki Edirne de büyük şehre ya da bütün şehre geçecek. Yetkiler, Edirne Büyükşehir Başkanlığı’na verilecek. Tüm samimiyetimle, sokakta bir vatandaş olarak soruyorum. Vatandaşımız bize bazen diyor ki 10 metrekare taş istiyorum diyor. Biz bunu, belediyeler ve kaymakamlar olarak karşılamaya çalışıyoruz. Şimdi siz köyleri mahalle statüsüne çevirerek, Edirne Belediyesi’nin bir mahallesi yaparsanız 180 kilometre öteden bir birimin hizmeti buraya getirmesinin maliyeti ne olur? Eğer hukuki devrim yapılacaksa, il özel idareleri kapatılacaksa ben şunu istirham ediyorum. Bu yetkiler, yerel belediyelere verilsin. Keşan’ın bir mahallesine, köyüne hizmeti başkanım götürsün. Hesabını da o versin. Kaymakamlık, valilik götürmeyecekse. Vicdanlarınıza sesleniyorum, Edirne Belediyesi 200 kilometre ötede bir mahalli birime hizmet götüremez. Siyaseten de rasyonel bir karar değil. Ben Edirne Belediye Başkanı olsam ve bu yetkilerim olsa, il ve ilçe merkezlerine önem veririm. Sultaniçe köyümde 300 tane seçmenim var. 300 seçmen için belediye hizmet mi getirir? Türk siyasetinin rasyonalitesini düşünün. Önümüzdeki on yıllarda bu konu gelecektir” dedi.
(Edirne Yenigün)
- Vatandaş ETUS’tan şikâyetçi - Nisan 5, 2025
- Prof.Dr. Soner Duman Yazdı: Kalbinde Asla İnsanlara Karşı Kötülük Barndırmamak - Nisan 5, 2025
- Filistin Alimler Heyeti Başkanından Türklere Bir Mesaj Var - Nisan 5, 2025