Bulgaristan’da Gümüş Bir Muska Bulundu
Bulgaristan’da Gümüş Bir Muska Bulundu
Yunanca yazılı küçük bir gümüş levhanın Bulgaristan’da şimdiye kadar keşfedilen en eski Hıristiyan eseri olduğu ortaya çıktı. Muska, 2. yüzyılın ikinci yarısı ya da 3. yüzyılın başlarına tarihleniyor ve İsa’dan ilk kez bahsedilmesini, ilk haç işaretini ve baş melekler Cebrail ve Mikail’e ilk atıfları içeriyor.
Gümüş levha 2023 yazında, güneydoğu Bulgaristan’daki günümüz Debelt köyü yakınlarındaki antik Roma kolonisi Deultum’un bulunduğu Deultum-Debelt Ulusal Arkeolojik Koruma Alanı’ndaki nekropolde genç bir adamın mezarında ortaya çıkarılmıştır. Sıkıca sarılmış ve ölünün başının yanına yerleştirilmiştir. Hristiyan uygulamalarına uygun olarak (bu kadar erken bir dönemde bile), onunla birlikte gömülen başka bir mezar eşyası yoktu.
Rulo ilk bakışta gümüş bir külçeye benziyordu, ancak arkeologlar bunun aslında sıkıca sarılmış ince bir gümüş folyo olduğunu fark ettiler. Muhtemelen deri ya da kumaş bir tutucuya yerleştirilmiş ve kolye olarak takılmış ya da giysilerin içine gizlenmiş olmalıydı.
Konservatörler yüzeye zarar vermeden yazıtı açmayı ve içindeki yazıtı ortaya çıkarmayı başardılar. Epigraf Dr. Nikolay Sharankov yazıtın şifresini çözmek için arkeoloji ekibiyle birlikte çalıştı. Yazıt şu anlama geliyor: “Cebrail, Mikail, Koruyucu – İsa” ve her isim kendi satırında yer alıyor. Genellikle dört meleği çağıran muskalar Yahudi, Hıristiyan ve pagan büyü metinlerinde bulunmuştur. Bu durumda sadece iki melek isimle çağrılmıştır, ancak yine de dört kelime vardır. Üçüncü kelime olan “Koruyucu ”nun İsa’nın rolüne ve muskanın genel rolüne bir gönderme olduğuna inanılmaktadır.
aktüelarkeoloji