BALTA: “EDİRNE’NİN TURİZMİ DE ZARAR GÖRÜYOR”

Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi Gökhan Balta, bazı otel işletmelerinin festival ve özel günlerde uyguladığı fahiş fiyat tarifelerinin Edirne turizmine zarar verdiğini ifade etti. Balta; “Dünyanın her yerinde festival zamanlarında, fuar zamanlarında veya farklı etkinliklerin olduğu özel günlerde, o şehirlerin otel fiyatları yükselir. Gidenler bunu gayet iyi bilir. Normal şartlarda 250 TL’ye sattığınız bir odayı eğer 2 bin TL veya 3 bin TL’ye satmaya çalışırsan bu ahlaksızlıktır” dedi.
Turizm sektörünün en önemli kalemlerinin başında gelen “Otelcilik sektörü” hakkında Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi ve ayrıca Balta Hotel İşletme Sahibi Gökhan Balta ile görüşen Edirne Ahval Gazetesi muhabiri ve köşe yazarı Bekir Tüccar’ın haberi:

Otellerin doluluk oranlarından tanıtım çalışmalarına, maliyetlerden yapılması gereklere kadar pek çok konu hakkında açıklama yapan Balta, çok konuşulan otellerin doluluk oranları, oda fiyatları, kente katkı ve sektörü hakkında da detaylar verdi.
“EDİRNE’YE GELEN TURİST İLE ZİYARETÇİYİ AYIRT ETMEMİZ GEREKİR”
Balta, basında ve sosyal medyada yer alan ziyaretçi ve turist sayılarına dair gerekli incelemelerin ciddi bir şekilde araştırılması ve benimsenmesi gerektiğinin altını çizerek; “Edirne genelinde geçen yıllara göre otellerin doluluk oranları iyiye gidiyor ancak maliyetleri karşılar düzeyde değil. Özellikle hafta sonları doluluk oranlarımız daha yüksek ancak hafta içleri çok çok az. Herkesin bildiği gibi kur farklarından dolayı özellikle Balkan ülkelerinden Edirne’ye gelen pek çok insan var. Ancak konaklama oranlarını olumsuz yönde etkileyen kısır tartışmalardan vazgeçilmesi lazım. Kısır tartışmalar otelcilik sektörüne büyük zararlar veriyor. Yılbaşından sonra konaklamak için başta Bulgaristan’dan ve Yunanistan’dan gelen insanlar, bir anda bıçak gibi kesildi. 2 ay boyunca oteller iş yapmadı. Sonrasında tekrar bir ivme kazanmaya başladı. Biz bu tür açıklamalar yapılırken sektörün göz önüne alınmasını istiyoruz. Edirne’ye gelen turist ile ziyaretçiyi ayırt etmemiz gerekir. Turist, konaklar, yemek yer, eğlenmek ister, gezmek ister ve sonucunda kentin farklı sektörlerine bir kazanç ve katkı sağlar. Ancak ziyaretçi 1 gün dahi Edirne’de durmadan belki bir kahve içer, belki bir yerde bir öğün yemek yer. Ziyaretçi sayıları da önemli ancak Edirne’nin potansiyeline ve karakterine baktığımızda konaklayan turist sayımızın beklenilenden çok daha az olduğunu görüyoruz” dedi.
“DAHA PROFESYONEL TANITIMLARIN YAPILMASI GEREKİYOR”
Yapılan tanıtımların yetersiz kaldığını ifade eden Balta; “Edirne’de 30 kadar konaklama tesisi var. Tesislerin 2 bine yakın yatak kapasite var. Bizler parayı Edirne’de tutan işletmeleriz. Otel malzemelerimizden teknik ekipmana, çalışanından vergisine kadar paramızı Edirne’ye bırakıyoruz, Edirne’ye kazanç sağlıyoruz. Yerel esnaflarımızın tümü parasını Edirne’ye bırakıyor. En çok gelir bırakan sektör de turizm sektörüdür. Ancak Edirne’deki alışveriş mağazalarında 3-5 personel çalıştırıp gelen turistler sayesinde satışlarında Türkiye rekoru kırdı ama Edirne’ye bir para veya kazanç sağlamadı. Bu konuda muzdaripiz. Biz her şeyimizi Edirne’den temin ederken, şehir dışındaki bir şirketin buradan milyarlar kazanıp bir kuruş bu şehre bırakmaması bizi üzüyor. Tabii ki kentimizin tanıtımı için çalışmalar yapıldı ancak bu yeterli değil. Daha profesyonel tanıtımların yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“TANITIM BİRLİĞİ KURULMASI LAZIM”
Edirne’de Valilikten Belediye Başkanlığına, Ticaret odasından esnaflarına kadar tüm herkesin dâhil olduğu bir turizm bileşeni oluşturulması gerektiğini belirten Balta; “Emin olun turizmin oluşturduğu ilginin ve katkının ne denli çok olacağını tahmin bile edemeyiz. Bununla ilgili hem şahsi hem de otoriter kesim ile önemli çalışmalarım oldu. Mesela bu konuda ülkemizde en iyi girişimi yapan kent Bursa’dır. Bursa Tanıtım Birliği kuruldu ve Valiliğinden Belediyesine, Ticaret odasından özel sektörün dâhil olduğu bir tanıtım fonu oluşturuldu. Bu tanıtım birliği kendilerine yıllık bir bütçe ayırarak, Bursa’yı tanıtmak için çok önemli ve başarılı çalışmalar yapıyorlar. Dünya’nın dört bir yanındaki fuarlara katılıp Bursa’da ‘ne yapabilirizi’ konuşuyorlar. Biz sadece Bulgaristan, Yunanistan ve İstanbul EMİTT fuarı üçgeni arasında tıkalı kalmışız. Safranbolu’ya, İstanbul’a, Çanakkale’ye, Bursa’ya uzakdoğu’dan ya da farklı ülkelerden turistler geliyorsa yapılacak olan çalışmalarla da Edirne’ye düşünülenden çok daha fazla turistin ilgisini çekebiliriz” ifadelerini kullandı.
“KİMSE BİZİ DİNLEMİYOR”
Balta, Edirne’nin otelcilik sektörünün gelişimi hakkında kapsamlı bir çözüm yolu üretilemediğini belirterek; “30-40 yıldan bu yana bu sektörün içinde olan insanlarız. Turistin ne istediği bilen, birebir temas kuran, ne hakkında sorunu var veya neler hoşuna gitmiş en birinci ağızdan bize anlatıyor ancak kimse bizi dinlemiyor. Turizmden kazanç elde etmek istiyorsak, kentimize katkı sağlamak istiyorsak. Otelcilik Sektörünü tek başına bırakarak bunu sağlayamayız. Herkes bizden bir şey istedi ve yaptık. Ancak bu zamana kadar kimse de otelcilere gelip ‘sizin neye ihtiyacınız var? Neler yapmamız lazım?’ gibi sorular sorup çözüm yolu göstermedi. Mümkün olduğunca daha fazla insana hizmet edip, daha çok istihdam sağlayıp, daha fazla vergi ödeyip, daha fazla kente katkı sağlamak istiyoruz. Bu konularda da bireysel değil, kentin tüm bileşenlerinin bir araya gelmesi ve çalışması gerek” dedi.
“EDİRNE’DEKİ OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 38’DİR”
Edirne’deki otellerin doluluk oranlarının hafta sonu gerçekleştiğini belirten Balta; “Kurum binalarında kendi personeli dışında turiste hizmet verirse, günü birlik evlere göz yumulursa biz yatırımlarımızı veya yatırım miktarlarını yükseltemeyiz. Devlet bize rakip olmaya kalkarsa biz yatırım yapamayız. Otelciler olarak biz yatırım yapalım, para da kazanç da Edirne’de kalsın diye uğraşıyoruz. Kurumlar arası iletişim eksikliği en çok bizim sektörümüzü etkiliyor. Özellikle organizasyonlar üst üste binince, Edirne’de otelde kalmak isteyenler yer bulamıyor. Edirne’deki otellerin doluluk oranı yüzde 38’dir. Edirne genelindeki otellerin toplam yatak sayısı 2 bin ve 2 bin yatağın sadece yüzde 38’i dolu. Bireysel bazda doluluk oranları yüksek olan oteller var ama bu otellerin de yıllık doluluk oranı yüzde 60’i geçmiyor” ifadelerini kullandı.
“ANCAK SİZ 4 YILDIZLI VEYA 5 YILDIZLI OTELLERDE 80 TL’YE ODA SATARSANIZ HİLTON EDİRNE’YE GELMEZ”
Balta, Edirne’deki otel sayılarını arttırmak için gerekenlerin yerine getirilmediğini belirterek; “Dünyanın dört bir yanında otelleri olan profesyonel isimler de bu oranları görüyor ve biliyor. Hilton isterse Edirne’ye gelir ama burada o potansiyeli görüyorsa gelir. Ancak siz 4 yıldızlı veya 5 yıldızlı otellerde 80 TL’ye oda satarsanız Hilton da veya farklı bir otel de buraya gelmez. Çünkü yapılan yatırımlar 20-30 bin TL’lik yatırımlar değil. Trilyonlar harcanan, yüzlerce kalemi olan, personelinden kullandığınız malzemeye kadar her konuda ağır maliyetleri olan bir sektör, otelcilik sektörü” dedi.

Edirne’deki otel fiyatları hakkında oluşan söylem ve dedikoduların gerçeği yansıtmadığını belirten Balta; “Dünyanın her yerinde festival zamanlarında, fuar zamanlarında veya farklı etkinliklerin olduğu özel günlerde, o şehirlerin otel fiyatları yükselir. Gidenler bunu gayet iyi bilir. Zaten Edirne’deki otellerin oda fiyatları çok düşük. Normal şartlarda 250 TL’ye sattığınız bir odayı eğer 2 bin TL veya 3 bin TL’ye satmaya çalışırsan bu ahlaksızlıktır. Tavan ve taban fiyatlar Turizm Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Ne aşağıda bir rakama ne de yukarısında bir rakama oda satabilirsiniz. Bu tür fahiş fiyat farkı oluşturan kişi veya kişiler tespit edilip gerekli işlemlerin yapılması gerekir. Çünkü oluşan söylemler doğrultusunda ‘Edirne’deki oteller kazık fiyatlara oda satıyor’ sözleriyle karşı karşıya geliyoruz ve bu durum karşısında sadece biz değil, Edirne’nin turizmi de zarar görüyor” ifadelerini kullandı.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.