AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE DELEGASYONU TRAKYA
AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE DELEGASYONU TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’Nİ ZİYARET ETTİ
Avrupa Birliği (AB) – Türkiye kültürel diyaloğu ve sınır ötesi işbirliğine dair görüşmelerde bulunmak üzere Edirne’ye gelen AB Ülkeleri Büyükelçileri, Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından organize edilen toplantı kapsamında, 28 Mayıs 2018’de Trakya Üniversitesi’ni ziyaret etti. Üniversitemiz ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve AB Ülkeleri Büyükelçileri, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Varol, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Toplantıda Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Slovenya, İtalya, Portekiz, Romanya, İsveç, Hollanda, Hırvatistan Büyükelçileri yer aldı.
Toplantıda, Trakya Üniversitesi’nin köklü geçmişini ve Balkanlar başta olmak üzere uluslararası arenadaki çalışmalarını anlatan tanıtım filminin izlenmesinin ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski konuşmalarını gerçekleştirdi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, konuşmasında, Trakya Üniversitesi’nin, bulunduğu coğrafyadaki en değerli üniversitelerinden ve sağlık kurumlarından biri olduğunu belirterek, “Bugün değerli Büyükelçilerimizi, bir bilim yuvası olan, Balkanlarda ve Avrupa’da adından her geçen gün daha da çok söz ettiren üniversitemizde ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Edirne, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan penceresi. Birçok kültürün birlikte yaşadığı, hoşgörünün hüküm sürdüğü, nüfusunun büyük bölümü Balkanlar kökenli olan nadide bir şehir. Üç kıtaya yayılmış bir imparatorluğa başkentlik yapmış, her milletten insanın, huzurla bir arada yaşadığı, camileriyle, iki kilisesi ve Avrupa’nın en büyük sinagoglarından biriyle, bir Balkan ve Avrupa şehri… Avrupa’ya en yakın Türk toprağı olan Edirne’de kurulan üniversitemiz tarihiyle, başarılarıyla, 3.500 kişiye yaklaşan kadrosu ve 50 bin öğrencisiyle köklü bir eğitim kurumu… Üniversitemiz, 34 akademik birim ve 30 araştırma merkeziyle, hem ülkemizin dört bir yanından hem de Balkanlar başta olmak üzere Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen öğrencilere, üstün bir kalite anlayışıyla hizmet veriyor. Trakya Üniversitesi’ndeki uluslararası öğrenci sayısı, 56 farklı ülkeden 2.665’e ulaşmış durumda. Üniversitemiz aynı zamanda Balkan Üniversiteler Birliği’nin kurucusu ve kalıcı sekreteryası konumunda. Hedefimiz, Balkanlardaki yükseköğretimin kalitesine katkı sağlamaya devam ederken, uluslararası öğrenci sayımızı, 2023’te, 10.000’e çıkarmak. Trakya Üniversitesi’nin gerçek anlamda bir Avrupa ve dünya üniversitesi olduğu kanıtlamak…” dedi.
Trakya Üniversitesi’nin aynı zamanda bu coğrafyada yaşayan tüm hastalar için bir şifa merkezi olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bugün Trakya Üniversitesi Hastanemizle, bölgede yaşayan binlerce hastayı tedavi ederek sağlığına kavuşturmaya devam ediyoruz. Hastanemizin uzman hekim kadrosu ve üstün teknolojisi, her geçen gün, Balkanlardan çok daha fazla hastayı, dertlerine derman aramak için Edirne’ye çekiyor.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu, ülkemizin AB açısından önemini “Bu topraklar, medeniyetin doğduğu, yeşerdiği, geliştiği ve dünyaya yayıldığı topraklar. Bir arada yaşamanın, hoşgörünün, saygının, sevginin, huzurun hakim olduğu topraklar. Ayrıştıran değil, kucaklayan, bütünleştiren, birleştiren, bir arada tutan topraklar. Şu anda maalesef hem Avrupa’da hem de dünyada genel olarak ötekileştiren, kutuplaştıran bir anlayışın hakim olduğunu görüyoruz. Özellikle Avrupa’da, İslamofobinin yabancı düşmanlığının giderek arttığını gözlemlemekten üzüntü duyuyor ve radikal söylemleri, yaklaşımları dünya barışı için en önemli tehdit olarak değerlendiriyoruz. İnanıyoruz ki, Türkiye gibi bütünleştirici bir ülkenin varlığı, Avrupa Birliği’nin bu sorunlarına da deva olacaktır.” sözleriyle dile getirdi.
Prof. Dr. Tabakoğlu ayrıca üniversite olarak hedeflerinin “En az bir yabancı dil bilen, bunu 2. ve 3. yabancı dille destekleyen, değişim programlarıyla yurt dışı deneyimi yaşamış ‘dünya vatandaşları’ yetiştirebilmek” olduğunu söyledi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, ziyaret nedenlerinin AB ülkeleri ve Türkiye arasındaki işbirliği ve öğrenci değişim programları çalışmaları olarak belirtirken, Trakya Üniversitesi hakkındaki görüşlerini “Edirne, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’nin bir araya geldiği bir bölgede yer alıyor. Bizim açımızdan son derece önemli. Siz de Balkanlarda nasıl bir işbirliği yaptığınızı bize çok etkileyici bir şekilde açıklamış bulunuyorsunuz.” sözleriyle ifade etti. Konuşmasında, Türkiye ve AB ülkeleri arasında yaşanan öğrenci alışverişine değinen Berger “Siz de konuşmanızda İslamofobinin yükselmesinden bahsetmiştiniz. Biz bunu farklı kültürlerden öğrencilerin bir araya gelmesi, birbirlerini tanıması ile aşabileceğimize inanıyoruz. Bu tabiki AB ülkeleri ve Türkiye’den gelen öğrencilerin birbirlerini ve kültürlerini tanımaları sürecini kapsayan iki yönlü bir projedir.” dedi. Berger ayrıca önümüzdeki yıl öğrenci değişimlerine katkı sağlamak için Erasmus programına ayrılan bütçeyi artırmayı planladıklarını söyledi.
Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski ise, Bulgaristan ve Türkiye ikili ilişkileri ve öğrenim konusunda yaptıkları çalışmalar ve girişimlerden bahsederken “Bizim yaptığımız bütün çalışmaların merkezinde gençler var. Bu açıdan akademisyenler ve üniversiteler de yaptığımız bütün çalışmaların merkezinde yer alıyor. Gençlerin her zaman, yaşadığımız toplumu değiştirici ve şekil verici bir özelliğe sahip olduğuna inandım. Bu sebeple iki ülke arasında insanlar arası ilişkilerin kurulması için öğrenci değişim programlarını da destekleyerek karşılıklı gidiş gelişleri artırmak istiyoruz. Bu amaçla öğrencilerin birbirlerini tanıyacağı değişim programlarına daha fazla fon ayırmayı planlıyoruz. Hem coğrafi yakınlığımız hem de kültürel bağlarımız sayesinde bu değişimin daha fazla olmasını bekliyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından öğrenci ve akademisyenler ile soru-cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde sınır ötesi güvenlik, göç, vize muafiyeti gibi konular tartışıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ayrıca, AB Ülkeleri Büyükelçileri’nin Edirne programı çerçevesinde 29 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ve Bulgar mevkiidaşı Valentin Radev’in bir araya geldiği “Sınır Ötesi İşbirliği Konferansı”na ve aynı gece düzenlenen iftar programına da katıldı.
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024