Av. Hamza Çimen Yazdı: Ülkemizde Son Yılların/Geçmiş Yılların Paradoksu: Liyakat

Ülkemizde Son Yılların/Geçmiş Yılların Paradoksu: Liyakat
 

İktidar ve Muktedir ikileminde, müesses nizamda tutunmak için, mevcut kadrolar uyumsuz olduğu durumlarda iktidarlar, icraatları sekteye uğratma riski göze alarak, mevcut itaat kadrolarını oluşturmak istemesi, Osmanlının gerileme tarihinden itibaren süre gelmektedir.

Macar Urban’nın  gayri Müslim olmasına rağmen, Tophanenin başına getirilerek, İstanbul fethinin gerçekleşmesi sağlanmış ve hatta Şah İsmail’in üstün süvari ve savaş gücü ancak, Yavuz’un Şahi topları ile üstün hale getirilmiştir. Yavuz’un ordusuna, Sırplar gibi gayri Müslüm unsurların desteği ile çaldıran savaşı kazanılarak, bu günlere kadar etki edecek bir sonuç elde edilmiştir.

Peygamberimiz, “Emanet, ehil olmayan kimseye verildiği zaman kıyâmeti bekle!” buyurdular. (Buhârî, İlim 2, Rikāk 35)[1] hadisine dikkat edilir ise, gayrimüslime, dindar olmayana emaneti verme dememektedir. Ehil olana emaneti vermek gerektiği vurgulanmıştır.
Medya ve sosyal muhalif medyada görüldüğü üzere, birçok atamanın akraba, siyasi yakını, partizanlıkla veya büyük rüşvetler ile yapıldığı zanları mevcuttur. Bu anlamda, Devlet kadrolarına yapılan atamalarda, KPSS sınavı çok büyük devrimdir. Ancak, Mülakat kıyımı ile birçok deha gencimiz ve insanımız olması gereken kadrolarda olmaması Osmanlının Gerileme döneminin bu günlere getirdiği bir gerçekliği olup, sadece bu son döneme atfedilmesi haksızlık olacaktır. Geçmişte vardı, bundan sonra da olması muhtemeldir.

Üretim çıktılarının az olması, sınırlı kaynaklar, işsizlik çıkmazının yegâne çözümü, üretimdir. Öncelikle Teknoloji ve sağlıklı gıda üretimi ile sağlanacaktır. Osmanlı geleneğinden gelen kalem efendisi olma eğilimi, zanaatkar olma eğilimine dönüştürülmelidir. Derhal bütün orta okulların amasız, şartsız koşulsuz, geniş müfredatlı Meslek lisesine dönüştürülmesi gereklidir. İçi boş ve gençlerimizin, yıllarca üretime katılmadığı, kalitesiz, üretemeyen reel katkı sağlamayan üniversiteler derhal kapatılmalıdır. Her gencimiz bir meslekle mezun olmalı, eğitimin tüm aşamalarında üretime katılmalıdır.
Tüm devlet memurlarının, performans değerlendirmesi yapay zeka ile yapılmalı, mesaiye devamlılığı, işlerin kesinlikle ölçümlenerek belli bir kıstas altı çalışanlar, başka alana kaydırılmalı veya kamu hizmetinden verimli olacağı alanlara ayrılmalıdır. Kamu hizmeti verenler bağımsız kuruluşlarca, yapılan hizmetle ölçümlenmeli ve verimsiz olan, katma değeri olamayan tüm işlere derhal son verilmelidir.

Sadakat mı? Liyakat mı? Seçimliliği, birbirine rakip olamamalı, devlete ve milletin değerlerine sadakat daha alt kavramlara indirilmeden, liyakata haiz kadrolar, pratik ve bilgi birlikte değerlendirilerek, amasız etkili kadrolara yer verilmelidir. KURTULUŞ VE TAM BAĞIMSIZLIK KATMA DEĞERDEDİR, İLLE DE ÜRETİM, İLLE DE ÜRETİM……

 

Kaynak: Av.Hamza ÇİMEN

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.