Aslan; Çetik ve Yemeniyi Dünyaya Tanıtmak İstiyoruz

Kırsaldaki kadınların ürettiği el emeği göz nuru ürünler yurt dışında tanıtılacak
Edirne ve köylerinde yaşayan kadınların ürettiği el emeği göz nuru ürünler, yurt dışına açılacak. Edirne Kadın Girişimciler tarafından hazırlanan proje ile kırsaldaki kadınların yaptığı el emeği göz nuru oyalı çemberler, patikler, flörler ve çetikler Amerika başta olmak üzere çeşitli ülkelerde tanıtılması hedefleniyor.
TOBB Edirne İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, Keşan, İpsala ve Uzunköprü Kadın Girişimciler Kurulu temsilcileri ile birlikte hayata geçirmeyi düşündükleri projenin tanıtımı için basın toplantısı düzenledi.

Kırsalda yaşayan kadınların el emeği ürünlerinin tanıtılması ve ekonomik değer görmesi için harekete geçen TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, ‘Kadın girişimcilerin yol haritası Projesi’ni tanıtarak basın açıklamasında bulundu.

Kurul Başkanı Elmas Aslan, yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, yapımı ve kullanımı daha çok köylerde devam eden geleneksel el işi ürünlerden çetik ve yemeniyi dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.

Türkiye Odalar Birliği Edirne, Keşan, İpsala ve Uzunköprü Kadın Girişimciler Kurulu olarak her zamanki gibi birlik beraberlik içerisinde bir arada olduklarını söyleyen Aslan,

“Her yaptığımız projeden takdir almışızdır”

Bu gücü görüyorsunuz. Türkiye ekonomiyi konuşuyor. Bizler de ekonomiyi temsil ediyoruz. Dünyada 1 buçuk yıl önce salgından dolayı işler durdu. Kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz. Yaptığımız ve yapacağımız projelerle… Şimdiye kadar yaptığımız projeleri 2007’den beri Türkiye Odalar Birliği’nin kurduğu kadın girişimciler, her zaman Edirne Ticaret Odası ile birlikte, birlik ve beraberlik içinde örnek olmuştur. Aynı istikamette devam etmeyi istiyoruz. Serhat Şehri ve sınır kenti olduğumuzdan dolayı 81 ilden önemli bir şehiriz. Sınır ötesi projelerimiz oluyor. Bulgaristan’ın 3 kardeş şehri Yanbolu, Burgaz, Haskova, Yunanistan’da projeler çok güzel puanlar aldı. Kuşlar sürüyle uçar. Edirne olarak proje canavarıyız. Her yaptığımız projeden takdir almışızdır” şeklinde konuştu.

“Yaptığımız projelerle kırsaldaki kadınlara dokunmak istiyoruz”

Kadın girişimcilerin yol haritası projesi çalışması olduğunu aktaran Aslan; “Üst kuruluma toplantı esnasında projemiz olduğunu söyledim. Bu proje Edirne’den başlayacak. Proje ve kadın anlayışım daha çok kırsala inmektir. Köydeki kadın da benim için de girişimci. Bu projenin başlığını önerdim üst kurul başkanlarım da kabul etti. Projenin başlığı el sanatları, özellikle köy olsun, lezzetler olsun. Sınır ötesi iş birliğinde de yanı başımızda Bulgaristan ve Yunanistan var. Bu lezzeti buraya geldiğinde tadabiliyorsa biz de oraya gittiğimizde aynı şekilde bu projenin Türkiye Cumhuriyeti’ni taşmasını istiyorum. Birkaç ülkede dernek başkanı kadınlarla görüştüm. Hollanda, İsviçre, Toronto, Amerika. Bu yaptığımız projelerle kırsaldaki kadınlara dokunmak istiyoruz. Çemberi, başörtüsünü, çetiğini, patiğini yurt dışında tanıtmayı hedefliyoruz. Yurt dışında görüştüğümde özellikle Amerika dernek başkanı Maria Hanım Türkiye’nin çetikleri, başörtüleri çok önemli dedi. Bir kadın dışarıya çıktığında mutlaka çok rahat bir yaşantıyı sever, spor ayakkabı giydiğinde mutlaka bir flörü olur. Bizde de yaygındı. Cumhuriyet kurulduktan sonra görüyoruz o dönemin kadınları bugün dizilerde köydeki el emeği florları takıyor. Bu kadınların el emeğinin sınırları aşmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Projenin çalışmasını başlattıklarını dile getiren Aslan; “ İleri zamanlarda üst kurul başkanlarım ve görev alan başkanlarım Edirne’ye gelecek ve bu çalışmaları yerinde inceleyecek. Bu kolay olmayacak. Biz köyden 5 çetik, 5 başörtü alıp da gelen temsilciye verilmeyecek. Bunun yurt dışına resmi kanallarla gönderilmesini istiyorum. Bir köyden 10 tane başörtü aldığımızda evinden tutun dışarda hayvanla uğraşırken, dışarda otururken ördüğünü görmek istiyoruz. Köydeki kadının nasıl ürettiğini görecekler” dedi.

edirnehaber

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.