Aşırı ve Yanlış Gübreleme Sonucu Bazı Buğday Tarlalarında Yatma Meydana Geldi

Aşırı ve yanlış gübreleme sonucu bazı buğday tarlalarında yatma meydana geldi
Edirne Ziraat Odası Başkanlığı tarafından buğday ekili arazilerde aşırı ve yanlış gübreleme sonucu yatmaların meydana geldiğini açıkladı. Başkanlık çiftçilere yatma ihtimali olan buğdaylara ilişkin uyarılarda bulundu. Çiftçilere yatma ihtimali olan gür ve sık buğdaylar ile yatan buğdaylara tedbir amaçlı gövde güçlendirmesi yapılması tavsiye edildi.
Aşırı ve yanlış gübreleme sonucu bazı buğday tarlalarında yatma meydana geldi
Edirne Ziraat Odası Başkanlığı tarafından kentte ekili buğday arazilerinin bazılarında yaşanan yatma problemine ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, bazı buğdayların aşırı ve yanlış gübreleme sonucunda yan yattığı belirtilerek çiftçilere uyarılarda bulunuldu.

“Ekipler saha incelemesinde buğdayda yatmalar tespit etti”

Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, ekipleri tarafından Büyükismailçe, Sarayakpınar, Yolüstü, Yağcılı, Kayapa, Hasanağa, Hıdırağa, Demirhanlı, Musabeyli, Hacıumur, Yenikadın, Kemalköy ve Budakdoğanca, Avarız, Değirmenyeni, Hatipköy, Suakacağı, Sazlıdere, İskender ve Köşençiftliği köylerinde arazileri kontrol edildi.

Sahada yapılan gözlemlerde buğdaylarda aşırı ve bilinçsiz gübrelemeden kaynaklı yatmalar ve kök hastalıkları tespit edildi.

“Buğdaylarda yatma sonucu çeşitli hastalıkların olduğu gözlemlendi”

Ekiplerce yatmalar sonucu hava alamayan buğdaylar da külleme ve septorya gibi mantari hastalıkların daha fazla meydana geldiği gözlemlendi.

“Daha fazla verim için aşırı gübreleme yanlış”

Ekipler tarafından çiftçilere yönelik yapılan uyarıda ise, “Fazla gübreleme ile daha fazla verim elde etme düşüncesi son derece yanlıştır. Erken dönemde yapılan aşırı gübreleme bitkinizin yeşil aksamını hızla arttıracak böylece erken dönem yatmalar meydana gelecek, hem geç gelen soğuklar ve donlar bitkinize zarar verecek hem de kurak geçen yıllarda bitkinizin su ihtiyacı artacağı için kurak stresi oluşacaktır. Burada önemli olan Buğdayın ihtiyaç duyduğu dönemlerde yeteri miktarda gübreyi toprakta bulundurmaktır. Buda parça parça iklim ve bitki durumuna göre gübreleme ile mümkündür. Unutmayın ki bitkinizin Azot ihtiyacı en fazla Aralık Ocak aylarında değil Nisan Mayıs aylarında kardeşlenme sonu ve tane doldurma dönemlerinde olmaktadır.” İfadelere yer verildi.

“Tedbir amaçlı gövde güçlendirilmesi yapılmalı”

Çiftçilere yatma ihtimali olan gür ve sık buğdaylar ile yatan buğdaylara tedbir amaçlı gövde güçlendirmesi yapılması tavsiye edildi.

Ekipler çiftçilere her türlü teknik bilgi ve destek için oda görevlileriyle irtibat kurulabileceklerini hatırlatılarak, bereketli bir hasat dönemi için dileklerde bulunuldu.
edirnehaber

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.