Tufan Baş’a Veda

Edirne’miz, evvelki gün bir değerini, her kesimce çok sevilen bir kültür adamını, bir arşivciyi bir Edirne Sevdalısını yitirdi.
Havsalı Tufan Baş(61), geçirdiği beyin kanaması sonucu bir hafta kadar süren tedaviye maalesef cevap veremedi ve aramızdan ayrıldı, hem de çok genç yaşta, nice kültür eserleri bırakacağı en verimli en olgun çağında…
O’na şöyle demiştim bir konuşmamızda; “sen, siyasi görüş olarak bir CHP’lisin İslami eğitim de almamışsın (kastettiğim okul) ama neredeyse bir ilahiyatçı kadar İslami kültüre, literatüre vakıfsın ve çok sağlam bir inanca sahipsin!” cevap olarak sadece tatlı bir tebessüm etmiş ve bu tesbitim için bana tebessüm etmişti.
Bundan yaklaşık bir ay kadar önce, hobi olarak çok sevdiğim amatör olta balıkçılığı için Süloğlu Barajına gitmiştik bir arkadaşımla. Ertesi gün, dönüşü Havsa üzerinden yapmak ve orada ise ve müsaitse kendisiyle bir çay içmek istediğimi ifade etmiştim. “Buyurun, bekliyorum” demişti. Gittik. Tarihi Sokullu Camii’nin yanındaki parkta buluştuk. Çaylar içildi. O arada, Tufan Bey’in ceketinin önünü ilikleyerek hürmetle ayağa kalktığını ve yanımızdan geçmekte olan yaşlıca karı-koca olduğu belli bir çiftin yanına gittiğini, ellerini öptüğünü ve saygıyla onlarla konuştuğunu gördüm. Onları yolculadıktan sonra, “ilkokul hocam” demişti.
Tatlı bir sohbetten sonra o anı fotoğraflayarak ayrılırken beni Sokullu Camii hakkında konuşmak, Sokullu Külliyesini genişçe anlatmak için yakın bir zamanda Havsa’ya davet etmişti. Yoğunluktan, bu ziyaret ve sohbet maalesef gerçekleşemedi.
Sosyal medyayı çok iyi kullanır, bilgi, görgü, gezi ve kültür birikimini birkaç gurupta paylaşırdı. O’nun, özellikle Trakyalı şivesiyle yaptığı paylaşımlara bayılır, hemen kendi gurubum “Edirne’yi Seviyorum” da ben de paylaşıverirdim. Zaten, izne gerek olmadığını, soranlara verdiği; “izne gerek yok efendim, dükkan sizin!” sözleriyle ifade ederdi. Tarihi eserlere, onların gelecek nesillere olduğu gibi, aslına uygun bir şekilde aktarılması hususuna çok önem verir, tarihi mirasa sahip çıkmayanları, zarar verenleri şiddetle eleştirirdi.
Çok iyi bir arşivci olduğu için birçok kitap, makale yazan ve kendisinden bilgi, belge ve fotoğraf desteği isteyenlere elinden geleni esirgemezdi.
Kendisinden, artık bir kitap yazması gerektiğini, bunu beklediklerini ifade edenlere mütevazı bir şekilde; “aman efendim, biz kim, kitap yazmak kim” derdi.
Böyle derdi ama ben eminim ki, onun birçok kitap yazma hazırlığı vardı. Olmalıydı da!
Ne yazık ki, buna vakti, ömrü yetişmedi Tufan Baş’ın. Umarım ve temenni ederim ki evlatları, ondan geriye kalanlarla onun bu hevesini, arzusunu yerine getireceklerdir.
Arda, Eren ve Burcu adlı üç evlad sahibi Tufan Baş(61), iki dönem de Belediye Meclis Üyeliği yapmıştır.
Son yolculuğuna, geçtiğimiz Pazartesi günü çok sayıda sevenlerinin ve resmi erkanın katılımıyla Havsa Sokullu Camii’nde bir ikindi namazı vakti çıkan bu Edirne Sevdalısına, Edirne’mizin değerine güle güle Tufan Baş, çok sevdiğin Edirne seni unutmayacaktır, derken Cenab-ı Hakk’dan taksiratını affedivermesini canı gönülden dilerim.

06 Ekim 2021, Edirne
Kaynak: Ali Süzen

 

 

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.