Ali Koç Yazdı: #fikrinizolsun…

#fikrinizolsun:

M. Kemal askerlikten istifa etmiş ancak “Fahri Yaver” unvanı devam etmiştir. Nitekim Halife Vahidetdin’e çektiği “kulları Mustafa Kemal” imzalı telgrafta halifeye bağlılığının sürdüğünü ancak askerlikten istifa ettiğini açıklayarak telgrafını şöyle bitiriyordu:

“Yüksek Saltanat ve Hilafet makamıyle, soylu milletlerinin hayatımın son noktasına kadar daima koruyucusu ve sadık bir ferdi gibi kalacağımı tam bir bağlılıkla arz eder, bu hususta teminat veririm.”

Erzurum Kongresinin açılış konuşmasını yapan M. Kemal sözlerini şu şekilde noktaladı:

“En son olarak niyazım şudur ki, Cenabı-ı Vacibü’l Âmal Hazretleri, Habib-i Ekrem hürmetine, bu mübarek vatanın sahip ve müdafii ve diyanet-i celile-i Amnediye’nin ilayevmil kıyame haris-i estakı olan millet-i necibimizi ve makam-ı saltanat ve hilafet-i kübrayı masun ve mukaddesatımızı düşünmekle mükellef olan heyetimizi muvafık buyursun.”

Daha sonraki durak Sivas Kongresiydi ve kongre açılışında şu yemin edildi:

Makam-ı celil-i Hilafet ve saltanata, İslamiyete, devlete, millete ve memlekete manen ve maddeten hizmetten başka bir gaye takip etmeyerek her türlü ihtirasat-ı şahsiye ve siyasiyeden ve fırkacılık amalinden münezzeh bir azm-ü iman ile çalışacağıma …”

Gerek Erzurum gerekse Sivas Kongrelerinin kuruluş amacını açıklayan beyanname şu şekildedir:

“Osmanlı Devletinin bütünlüğü ve milli bağımsızlığın sağlanması, saltanat ve hilafet makamlarının korunması için kuva-yi milliyeyi amil ve milli iradeyi hakim kılma temel ilkemizdir.”

Erzurum ve Sivas Kongrelerinde yürütülen çalışmalar neticesinde I.Meclis açılmıştır.
Birinci Meclisin açılışını duyuran mesajda M.Kemal şunları söylemektedir;

“Biemnihilkerim Nisan’ın 23. günü Cuma namazını müteakip Ankara’da Büyük Millet Meclisi küşad edilecektir. Vatanın istikleli, Makam-ı Hilafet ve Saltanatın istihlası gibi en mühim ve hayati vezaifi ifa edecek olan Büyük Millet Meclisi’nin…”, ”…Cuma günü ezandan evvel minarelerde salavat-ı şerife okunacak ve esna-yı hutbede Hilafetmeabımız, padişahımız, efendimiz hazretlerinin bir an evvel nail-i halas ve saadet olmaları duası, ilaveten tekrar okunacak ve Cuma namazından sonrada…”, “… Halife ve padişahımızın, din ve devletimizin halâsı, selameti ve saadeti için dua edilecektir.”

23 Nisan 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Bu meclisin isminden de anlaşılacağı üzere ümmeti temsil etmektedir. Sonradan başına “Türkiye” eki getirilerek Ulus Devlet modeline uydurulmuştur.

Meclis dualarla açılmış ve hemen ertesi gün şu kanunları kabul etmiştir.

“Madde 1.
Makamı Muallayı Hilafet ve Saltanatı ve Memaliki Mahruseyi Şahaneyi yedi ecanipten tahlis ve taarruzatı defi maksadına matuf olarak teşekkül eden Büyük Millet Meclisinin meşruiyetine isyanı mutazammım kavlen veya fiilen veya tahriren muhalefet ve ifsadatta bulunan, haini vatan addolunur.”

(Yüce hilafet makamı ve saltanatı ve Ülkeyi yedi yabancı devlet güçlerinden kurtarmak ve saldırıları önlemek amacına yönelik olarak kurulan Büyük millet meclisine karşı düşünce veya uygulamalarıyla veya yazdıkları yazılarla muhalefet ve bozgunculuk edenler vatan haini olarak addedilir.)

“Madde 2.
Bilfiil hıyaneti vataniyede bulunanlar selben idam olunur. Ferden zimethal olanlar ile müteşebbisleri kanunu cezanın kırk beşinci ve kırk altıncı maddesi mucibince tecziye edilirler.”

(Bilfiil vatan hainliği yapanlar asılarak idam edilir. Şahsen olaylara karışanlar ve teşebbüs edenler ceza kanununun kırk beşinci ve kırk altıncı maddesine göre cezalandırılırlar.)

“Madde 3.
Vaiz ve hitabet suretiyle alenen ve ezminei muhtelifede eşhası muhtelifeyi sirren ve kavlen hıyaneti vataniye cürmüne tahrik ve teşvik edenlerle işbu tahrik ve teşviki suver ve vesaiti muhtelife ile tahriren ve tersimen irtikap eyleyenler muvakkat küreğe konulurlar.Tahrikat ve teşvikat sebebile maddei fesat meydana çıkarsa muharrik ve müşevvikler idam olunurlar.”

(Konuşmalarıyla halkı alenen vatan hainliği suçunu işlemeye tahrik ve teşvik edenler veya bu teşvik ve tahriki yazılarıyla ve çok değişik araçlarla yayanlar geçici kürek cezasına çarptırılırlar.Yapılan bu tahrik ve teşvik sonucunda bozgunculuk olayları çıkarsa teşvik ve tahrik edenler idam olunurlar.)

Görüldüğü üzere bu meclisin kuruluş amacı hilafetin ve ondan ayrılmaz bir parça olan saltanatın korunması, İslam beldelerinin sömürgeci kafirlerden temizlenmesidir. Bu amaç için oluşturulan Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı gelmek vatan hainliği addedildi. Öyleyse sadece meclisin şahsına değil, Meclisin kuruluş amacına muhalefet edenlerde aynı hükümde olması gerekir. Tıpkı bugünkü anayasada olduğu gibi.
Ancak bu böyle olmamış, Hilafeti korumak için kurulan Meclis dağıtılmış ve yerine gelen mebusların eliyle Hıyaneti Vataniye kanununa şu cümle eklenmiştir. “Saltanatın kaldırılmasını değiştirmek istemenin ya da bunu eleştirme vatana ihanettir.”

(Tarih: 15 Nisan 1923).

Mustafa Sabri Efendi
Kaynak: Ali Koç

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.