AKGÜN; “DAYANIKLI ÇEŞİT TOHUM EKİLMESİ LAZIM”

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, ayçiçeği tarlalarında görülen köse hastalığıyla ilgili, “Ama şu bir gerçek yağmurlar hala devam ediyor, yağmur olduğu sürece bu sporlar devam eder. İnşallah hava açar, hava açtıktan sonra da bu sporlar ortadan kalkar” dedi.
Akgün, Trakya Bölgesinde ekili ayçiçeği tarlalarında görülen köse hastalığını nedenlerini anlattı. Akgün, çiftçileri perişan eden köse hastalığının nedenlerini dönemsel olarak erken ekim, tohum seçimi, hava sıcaklığı ve yağış olarak sıraladı.

Trakya’da bazı ayçiçeği çiftçisini bu yıl köse hastalığı vurdu. Hastalıktan dolayı ayçiçeği tarlarını bozan ve tekrar masraf ederek ayçiçeği tohumu eken çiftçilerin girdi maliyetleri iki katına çıktı. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, köse hastalığının nedenlerini açıklayarak çiftçileri dayanıklı tohum konusunda uyardı.

“Yağmurda bu hastalığı devam eder”

Havanın yağışlı olmasının ayçiçeği köse hastalığını devam ettireceğinin altını çizen Akgün, “Köse hastalığı riski her sene var. Bu risk her sene ayçiçeği ekim döneminde başlar ve ekim bitene kadar da devam eder. Bu sene yağışların çok olmasından ve çok erken ekim olmasından bu hastalık sadece Edirne’de değil bütün Trakya’da hakim. Bazı yerlerde çok bazı yerlerde az. Biz Trakya Birlik olarak bütün firmaların tohumlarını alıyoruz. İçlerinde daha dayanıklı olan çeşitler de var, olmayan çeşitler de var. Bu çeşitleri çiftçinin kendi tercihine bırakıyoruz. Kendileri hangi çeşitten memnunsa o çeşitten ekiyorlar. Basında 60 bin dekar ayçiçeği ekim arazisinin bozulduğu yer alıyor, ben o kadar bir arazinin etkilendiğini düşünmüyorum. Ziraat Odası’ndan da aldığımız bilgiye göre Edirne’de 220 bin dekar alana ayçiçeği ekimi yapıldı. Bozulan arazilerimiz yok değil mi var. Belki 50-60 bin dekar olabilir ama bu konuyla ilgili kimse net bir rakam söyleyemez çünkü bu konuda bir tespit yapılıp böyle bir tutanak tutulmadı. Biz sadece tohum alan, yeniden ikinciye ekim yapan çiftçilerimizden bakıyoruz ki yani böyle bir rakam var. Ama şu bir gerçek yağmurlar hala devam ediyor, yağmur olduğu sürece bu sporlar devam eder. İnşallah hava açar, hava açtıktan sonra da bu sporlar ortadan kalkar” dedi.

“Toleranslı tohum sıkıntılı”

Toleranslı tohumların sıkıntılı olduğunu kaydeden Akgün, “Edirne’deki problem erken ekim. Daha önceki yıllarda erken ekim yapanlar çok güzel verim almasına rağmen bu sene şanslarına böyle bir hastalık çıktı. Çeşitlerin hepsinde böyle bir hastalık yok. Sadece benim gördüğüm kadarıyla dayanıksız olan çeşitlerde var. Ki bunların torbalarında toleranslıdır diye yazar, çiftçilerimizin neredeyse hepsi hangi tohum dayanıklıdır hangi tohum dayanıksızdır bunu bilerek alır eker. Bizim firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Onlarla ilgili bir mahkeme süreci yaşamamız mümkün değil çünkü tohumların üzerinde de bununla ilgili ibareler var. Ama tabii ki yine de çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek için firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Ben de ayçiçeği üreticisiyim, hangi çeşitten güzel verim aldıysam ertesi yıl da onu ekerim. Geçen sene de bazı yerlerde görülmüştü bu hastalık ama bu sene yağışlarla beraber bu arttı. En yakın 2007’de Hayrabolu’da böyle bir şey yaşamıştık. O zaman yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’ye dayanıklı çeşitler gelmeye başladı. O günden beri bu dayanıklı çeşitler var” şeklinde konuştu.

“Dayanıklı çeşit tohum ekilmesi lazım”

Dayanıklı çeşit tohumların ekilmesi gerektiğini belirten Akgün, “Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tohumu Trakya Birlik olarak getirmemiz lazım, insanların da istediği tohumu ekebilmesi lazım. Bakıyorum her yerde bozulan alanlar var. Bunlar da bizi üzüyor. Ama dayanıklı çeşitlerin ekilmesi lazım. Edirne çiftçisi alıştı, her sene Mart ayının 20’sinden sonra ekim yaptığında hem erken biçiyor hem verim yüksek oluyor. Edirne’de geçen sene bildiğim kadarıyla 350-450 kiloya kadar ayçiçeği elde edildi. Çiftçi bunu erken ekime bağladı, o yüzden bu sene de erken ekmek istediler. Bilim adamlarının ve araştırmaların da söylediğine göre her şeyin bir ekim zamanı var. Bu ekim zamanı erkene almak, problemleri artırır. Ayçiçeği ekimi toprak ısındığı zaman yapılsaydı daha güzel olacaktı diye düşünüyoruz. Firmalarımızla görüşüyoruz. Firmalarla ilgili bu sorunlarımızı aktardık. Firmalardan kanuni olarak bir şey talep etme hakkına sahip değiliz. İnşallah firmalar da kendilerinden ödün vererek bu konuda bize cevap vereceklerdir. Buradaki bütün iş çiftçiye bağlı. Çiftçimiz dayanıklı çeşit ekmeliydi. O zaman dayanıklı çeşidi ekenlerin ne suçu var. Burada insanlar para kazansın diye toleranslı dayanıksız çeşitler kullandılar, bu sene de hava şartları kötü oldu. Çiftçinin kendini kendi koruması lazım, çiftçi tohum alırken ona göre tohum alıp ona göre ekimini yapmalı” diye konuştu.

Haber Merkezi

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.