AGD Başkan’ı İRİŞ: RABBİMİZDEN BAĞIŞLANMA DİLEYELİM
Anadolu Gençlik Derneği Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, salgın ve etkileri hakkında yazılı bir açıklama yaptı. İriş yaptığı açıklamada, “Yaklaşık sekiz aydan beri dünyada ve ülkemizde yaşanılan salgının etkileri önümüzdeki günlerde daha belirgin olmaya başlayacaktır. Bu salgına sadece sağlık penceresinden bakmak doğru değildir. Zira bu salgının, sağlığımızın yanında ekonomi, sosyal hayat, eğitim, turizm hatta dini hayatımızda da önemli etkileri olmuştur ve olmaya devam etmektedir.” dedi. İriş açıklamasının devamında şunları kaydetti:
Ekonomi; İşsiz kalan insanlarımızın sayısı artmıştır. Borçlu kişi sayısı çoğalmıştır. Paramız hissedilir oranda değer kaybetmiştir. Özetle, halkımız geçen yıllara göre daha da fakirleşmiştir.
Turizm; Ülkemizin önemli istihdam ve döviz gelir kaynaklarındandır. Bacasız sanayi diye adlandırılan bu sektör en çok etkilenen alanlardan birisi olmuştur.
Eğitim; 20-25 milyon çocuk ve gencimiz 7-8 aydan beri okullarından, sınıflarından, laboratuarlarından uzak kalmıştır. Daha da önemlisi arkadaşlarından uzak kalmıştır. Uzaktan eğitim adı altında gösterilen çabaların, oluşan boşluğu ne kadar doldurabileceği henüz belli değildir.
Sosyal Alan; Başta okulların kapalı olması, sadece bilgi- beceri alanında değil, sosyal alanda da ciddi bir boşluk oluşturmuştur. Doğal iletişim ve oyun ortamlarından kopan çocuklarda oluşan etkilerin telafi edilmesi çok kapsamlı rehabilite programları gerektirecektir. Benzer sıkıntılar aile ve aileler arası ilişkilerde farklı boyutlarda kendini göstermektedir. Komşuluk, arkadaşlık gibi önemli kavramların içi boşalmaktadır.
Dini Alan; Sevincin, mutluluğun zirve yaptığı, kardeşliğin, paylaşımın doya doya yaşandığı bayramlar gerçek manası ve ruhuyla yaşanamamıştır. Salgın sebebiyle bayramların en belirgin işlevlerinden olan yüz yüze ziyaretler yapılamamıştır. Bu yapılamayanların insanlarımız üzerinde oluşturduğu muhtemel etkileri hangi boyutlardadır? Araştırılması gerekir.
Yaza girerken hemen hemen bütün köylerimizde yağmur duaları yapılırdı. Kırsal alanın önemli geleneklerinden olan yağmur duaları da salgın sürecinden nasibini almış, bu sene yapılamamıştır. Bu konuya birkaç cümle ile vurgu yapmak gerektiğini düşünüyorum. 2020 yılı, bölgemiz için belki de yüzyılın en kurak yılı olmuştur. Kuraklık, tabiatı ve tüm canlıları doğrudan ve derinden etkileyecek bir hadisedir. İnsanoğlu yeryüzünün en şerefli mahluku olmakla beraber bu tabiat insanoğluna emanettir. Emanete riayet gerekir. Yani toprağın, havanın, suyun korunması mesuliyeti insanoğlunun omuzlarındadır. Evet yeryüzü biz insanlara emanettir ama bu emanetin büyük mesuliyeti vardır. Biz insanlar emanetçiyiz ama sahibi değiliz. Kâinatın sahibi yüce Allah’tır. Kuran-ı Kerim’de Hud suresinin 52. ayetinde Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ey kavmim! Rabbinizden bağış dileyin; sonra da O’na tövbe edin ki üzerinize göğü (yağmuru) bol bol göndersin ve kuvvetinize kuvvet katsın. Günah işleyerek Allah’tan yüz çevirmeyin.”
Mülk suresi 30. ayette de Rabbimiz: “De ki suyunuz çekiliverse, söyleyin bakalım, size kim bir akarsu getirebilir?” buyurmaktadır.
Kısa başlıklar halinde ifade etmeye çalıştığım salgının etki alanları konusunda söylenebilecek aslında çok şey var. Salgının meydana getirdiği olumsuzlukların azaltılması ve giderilmesi konularında da yapılması gereken pek çok şey var. Tüm ilgililerin bu konuda yeni bakış açıları geliştirmelerine ve her saha için yeni çözümler üretmelerine milletimizin ihtiyacı vardır. Bu salgından, bu musibetten en kısa zamanda kurtulmamız en içten dileğimizdir.
Haber MERKEZİ
- Vatandaş ETUS’tan şikâyetçi - Nisan 5, 2025
- Prof.Dr. Soner Duman Yazdı: Kalbinde Asla İnsanlara Karşı Kötülük Barndırmamak - Nisan 5, 2025
- Filistin Alimler Heyeti Başkanından Türklere Bir Mesaj Var - Nisan 5, 2025