Açık Mektup

Sayın
Nabi AVCI
Kültür ve Turizm Bakanı

‘Bacasız Fabrika’ diye tanımlanan Turizm, hemen hemen bütün Cumhuriyet Hükümetleri’nce haklı olarak teşvik edilen, teşvik gören bir ‘katma değeri yüksek’ sektördür.
Çünkü; bu eşsiz güzellikteki ülkemiz sadece deniz, plaj ve kumsaldan ibaret değil aksine yılın 12 ayı ayrı güzelliklere, özelliklere… zengin tarih, kültür, yayla ve kış sporları imkanlarına…, gezeni, göreni hayran bırakan değerlere sahiptir.
Turizm Sektörü ile az, çok ilgilenenler veya TUR’lara katılanlar çok iyi bilirler ki; REHBERLER, bu işin belkemiğini oluştururlar. Olmazsa olmaz, durumundadırlar.
Eğer şanslıysanız ve iyi bir rehbere (görgü, bilgi, kültür, diksiyon, hitabet, iletişim, yönetim…), parantez içinde sayılan niteliklere sahip bir rehbere rast gelmişseniz sizden mutlusu yok, demektir.
Çünkü, gezdiğiniz-gördüğünüz tarihi eserler onların diliyle sizinle konuşur…
Kendinizi, adeta tarihin dehlizlerinde yol alıyor gibi hissedersiniz…
O mekanlar dile gelir ve taşını, toprağını şefkatle okşayasınız gelir…
Hele bir de Selçuklu, Osmanlı Yadigarı bir mabette iseniz ve “-şurada ne yazıyor, anlamı ne?” sorularınıza cevap alabilmişseniz, sizden bahtiyarı yok, demektir.
Fakat, ne yazık ki, ülkemizde uygulanan rehberlik eğitim ve yönetmeliğinde -bildiğim kadarı ile- bir yabancı dile hakimiyetiniz en başlı şarttır ve yabancı turistler için de bunun böyle olması gayet tabiidir.
Eksik olan şudur ki; bu durum yerli turisti, bizim insanımızı tatmin etmemekte, edememektedir.
Zaten, lisanslı rehber sayısı da sınırlıdır.
EDİRNE Özeline gelecek olursak…
Osmanlı’ya 92 Yıl Başkentlik etmiş bu şehirde, bu kadim şehirde yaşamıyor, havasını teneffüs etmiyor, suyunu içmiyorsanız…
Bu şehrin, şehirlerin elyazması Edirne’mizin manevi yönlerini, ruhunu asla ve asla yansıtamazsınız…
Çünkü, her kap içindekini dışarıya sızdırır.
ÖNERİMİZ ŞUDUR SAYIN BAKAN:
Bütün dış ülkelerde, turizmde belli bir yol almış ülkelerde olduğu gibi “ALAN KLAVUZLUĞU” uygulaması zorunlu hale getirilmelidir.
Bunun için yönetmeliklerin değişmesi gerekiyorsa, değiştirmek…
Kanun değişikliği gerekiyorsa bunu sağlamak sizden -bu ülke turizminin gelişmesi, istenilen düzeye gelebilmesi için- beklentimizdir.
Valiliklerin, Halk Eğitimi Müdürlükleri kanalı ile açacakları kurslarda katılımcılar sıkı bir eğitimden sonra sınavda başarı gösterirlerse 1 yıllık -geçici- alan kılavuzluğu belgelerini alırlar ve sadece o şehirde, yerli turistlere, lisanslı ve o şehirde yaşayan rehberlerin yetmediği, talebin fazla olduğu durumlarda, yine anılan rehberlerin daveti üzerine görev yaparlar ve bu durum İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerince denetlenir, başarı gösteremeyenlerin lisansları, belli kriterler gözetilerek gerekiyorsa iptal edilir.
Durumu bilgilerinize arz ederim.
07. 04. 2017
Ali Süzen
Veli Dede ve Hasan Sezai Mektebi İlim, İrfan ve Turizm Derneği Başkan’ı
Eğitimci, İlahiyatçı ve Yazar
EDİRNE, Star Kafe

 

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.