“Açık hava ilaçlamalarının hiçbir faydası yok”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan açık hava ilaçlamalarının hiçbir faydası olmadığını, boşuna insan işgücü kaybı ve ekonomik kayıp olduğunu söyledi.

Başkan Prof.Dr.Altun, Edirne Tabip Odası Lokalinde, basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Altun, açık havada yapılan dezenfektanın faydasız olduğunu belirterek, “Açık havada dezenfektan, sokakların ilaçlanmasının, hiçbir anlamı yoktur. Hastalık damlacık enfeksiyonu ile geçiyor. Bu dezenfektanlarla etrafın ilaçlanıyor olması, çevresel hasara yol açıyor. Ekolojik dengeyi bozuyor. Bitkilere, doğadaki canlılara zarar veriyor. İlaçlamada neler atılıyor, bilmiyoruz. Daha çok çamaşır suyunun sulandırılmış hali kullanılıyor, hiçbir anlamı yoktur. Çevresel ilaçlama yapılmış olmasının hiçbir mantığı yok. Boşuna insan işgücü kaybı ve ekonomik kayıp, olduğunu düşünüyorum” dedi.

Hızlı aşılanmaya dikkat çeken Altun, “Açılmayla ilgili temel kıstas ne olmalı. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı bir veri var. Son bir hafta içinde günlük vaka sayısının bin 200’ün altına indirilmesi gerekiyor. Yapılması gereken en temel şey hızlı aşılamadır. Umarım bu aşılar söylendiği gibi zamanında gelir. Hızlı bir şekilde insanlarımızı aşılayabiliriz. Bu şekilde hastalığın bulaşın önüne geçmiş oluruz. Eylül ayında bitirildiği takdirde küçük gruplarda, küçük salgınlar şeklinde seyredecek. Varyant oluşumları da çok önemli. Şu anda kullanılan aşılarla varyantlar arasında bir yarış var. Bu aşıların lehine. Yeni çıkacak varyantlarla bu yarış, hastalık lehine dönerse, o zaman hepimiz için tehlike” dedi.

“Sonbahara kadar aşılamanın 12 yaşa kadar bitirilmiş olması gerekir”

Sonbahara kadar aşılamanın 12 yaşa kadar bitirilmiş olması gerektiğini kaydeden Altun, “Yazın gelmesiyle birlikte güneşin daha yoğunluğu ile birlikte virüsün etkisi azalıyor. Kapalı mekanlar hala risk. Klinik belirti göstermeden de bu hastalığı geçirenler var. Bu yüzden aşılamanın hızlı bir şekilde yürütülüyor olması lazım. Aşılamayla birlikte çok ciddi anlamda vaka sayılarında azalma görüldü. Sağlık kurumlarına ciddi hastalıkla başvuran hastaların oranında azalma oldu. Bunlar aşının işe yaradığını gösteriyor. Ancak bu koruyuculuğun ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Şu anda kaybettiğimiz insan sayısı 47 binlerde görülüyor. Bunun en az iki üç katı daha fazla insanımızı kaybettik. O yüzden hafife alınacak bir hastalık değil. Aşılamalar bizim hayatımızda yer almaya devam edecek. Grip aşısı yaptırdığımız gibi belli sürelerde bu aşıları yaptırmamız gerekecek. Aksi halde başka türlü mücadele şans görülmüyor. O yüzden sonbahara kadar aşılamanın ülkemizde 12 yaşa kadar bitirilmiş olması gerekiyor. Özellikle aktif yaşam içinde yer alan, emekçi kesimdeki insanlar, öğretmenler, üniversite öğrencileri, hareketliliği fazla olan kesimin hızla aşılanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

edirneyenigun

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.