Türkiye, dünyada yaşlı nüfus oranıyla 167 ülke arasında 66.sırada…

Türkiye, dünyada yaşlı nüfus oranıyla 167 ülke arasında 66.sırada yer alıyor. 2050 yılında dünyada yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payının yüzde 20,8’e çıkacağı söyleniyor. Tüm dünyada ve ülkemizde Covid-19 nedeniyle yaşanan ve hala devam eden pandemi sürecinin özellikle 65 yaş üstü vatandaşlara etkisi daha yıkıcı oldu. Bundan sonrası nasıl devam edecek?

İşte bütün bu kafamızdaki sorulara şöyle yanıt veriyor Dr. Kemal Aydın: “Aslına bakarsak 65 yaş Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre artık genç sayılıyor. Gelişmiş ülkelerde 75 ve 85 yaş aralığındaki insanlar hala dünyayı geziyor, seyahat ediyorlar. Japonya insanların en uzun ömürlü oldukları bir ülke. Bizim gibi ülkelerde ise, 65 yaşı ve üstü olanlar, ‘Artık bizden geçti deyip’ bir kenara çekiliyorlar. Bu bir haksızlık.”

1 EKİM DÜNYA YAŞLILIK GÜNÜ

Birleşmiş Milletlerin 1 Ekim gününü 1990’da Dünya Yaşlılık Günü ilan ettiğini ve Türkiye’de de kutlandığını söyleyen Dr. Aydın, “2050 yılında dünya nüfusunun 2 milyarını yaşlılar oluşturacak. Dünya Yaşlılık Konseyi Başkanı olarak, Cumhurbaşkanlığı’nın da katkılarıyla ‘Dünya Yaşlanma Kongresi’ni 2022 yılında Türkiye’de yapmak için teklifte bulunduk. Yaşlılık ve Kalkınma üzerine kongrede önemli konular ele alınacak. 2023’te de bu anlamlı kongreye ev sahibi olmanın gururunu yaşatacağız. Biz aslında bu yıl Dünya Yaşlılık ve Kalkınma Raporu hazırlayacaktık. Fakat pandemi nedeniyle bunu yapamadık. Türkiye’nin uluslararası arenada Yaşlılık üssü olmasını hedefliyoruz” dedi.

YAŞLI DOSTU ŞEHİRLER

Dünyada Yaşlı Dostu Şehirlerin sayısının ve öneminin gelişmekte olan ülkelerde arttığını vurgulayan Dr. Aydın bakın bu konuda neler söylüyor: ” Dünyada turizm anlayışı değişiyor. Sağlık Turizmi, Emekli Turizmi gibi turizm çeşitleri öne çıkıyor. Pandemi sonrası önümüzdeki yıllarda bu şehirlerin sayısı daha da artacak. Türkiye’de genelde Avrupalı emekli misafirlerimiz ilk yıllarda Alanya’yı tercih ettiler. Memleketlerinden tamamen ayrılıp Türkiye’ye yerleştiler. Şimdilerde ise tercih edilen yerler daha çok Ege oluyor. Daha Sağlıklı ve daha uygun koşullarda yaşayabilecekleri bölgeleri seçiyorlar. Biz bu ‘Yaşlı Dostu Şehirler’ projesini çok önemsiyoruz. O bölgelerin ekonomisine ve gelişmesine katkısı olacak. Yerel yönetimlerle birlikte gerçekleştirmek istediğimiz projeler var.

HAYATTA EMEKLİLİK YOKTUR

“İnsan sağlıklı yaşadığı ve üretebildiği sürece yaşamdan emekli olamaz. Emeklilik bir yaşlılık durumu değildir. Emekli olan bir insan ABD, Japonya ve AB ülkelerinde daha yaşama yeni başlıyor gibi yaşıyor. Bizde ise bir kenara çekilip oturmak sanıyorlar emekliliği. Biz bu bilinci değiştirmeyi hedefliyoruz. Evrensel standartlara uygun bir yaşlılık geçirmelerini istiyoruz yaşlılarımızın. Yaşlılarımız bizim kültürel mirasımız. Tüm hazinelerimiz onlar. Kültürel ve toplumsal birikimimiz. Biz yaşlılarımıza sahip çıkarak gelecek kuşakların bu kültüre de sahip çıkmalarını amaçlıyoruz. Pandemi tüm dünyada ve bizde bunu öğretti insanlara. Avrupa’da bile gençler 18 yaşında evlerinden ayrılırken bu süreçte yeniden bir araya geldiler. Türkiye ve bizim gibi kültüre sahip olan ülkelerde büyük aile geleneği vardır. Yaşlılar genellikle çocuklar ve torunlarla otururlar. Pandemide köylerde, ilçelerde ve büyük şehirlerde dayanışma arttı. Yaşlılara yardım ön plana geçti”

Dr. Kemal Aydın, üniversitelerdeki Yaşlı Bakımı programlarının gençler tarafından daha çok tercih edilmesini, Geriatri ve Gerontoloji alanında daha çok bilimsel yayınların, kitapların, makalelerin çıkarılması gerektiğini vurgularken, “Yaşlılık ve Kalkınma, Yaşlı Bakımı, Yaşlı Hakları ve Refahı konularında üniversitelerimizde daha çok yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yapılması gerekiyor” dedi.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.