ÇELTİKTE DOLU YARASI
Türkiye’nin çeltik ambarı İpsala bölgesini geçtiğimiz hafta vuran dolunun ekili alanlara yüzde 20 ile 40 oranında zarar verdiği belirtildi…
İpsala bölgesinde geçtiğimiz hafta yağan dolu nedeniyle gerçekleşen zararın yaklaşık 10 bin dekarlık alanı kapsadığını belirten bazı çeltik üreticileri, zarar tespiti konusunda TARSİM’i eleştirdi.
Geçtiğimiz hafta İpsala bölgesinde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle çeltik arazilerinde yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40 oranında zarar yaşandığını kaydeden üretici İsmail Boz “Geçtiğimiz günlerde bölgemize yağan dolu, çeltiklerde büyük zararlar verdi. İpsala Gümrük Kapısı mevkiinde bulunan yaklaşık 8 ila 10 bin dekar çeltik tarlasına zarar verdiğini saptadık. Bu bölgede kimi yerde %20 kimi yerlerde %40’a varan zararımız var. Aynı şekilde Paşaköy’de de yaklaşık 3 bin dekar alanda %20-25 oranında zararımız vardır. Ürünlerimizin bir kısmı sigortalı fakat TARSİM eksperlerini çağırıp zararımız için tespitte bulunmalarını istediğimizde bizlere ‘o kadar zarar yok’ diyerek bizi geçiştirdiler ve ‘hastalık var’ diyerek yanlış yönlendirip çiftçilere mantar ilaçlarını attırıp masraf yaptırıyorlar. Aslında dolu düşen yerlerde bunlar var. O anda dolu yağdığında ürünler çiçek döneminde olduğu için denk gelenleri kırmış ve ürünlerin diplerine düşen dolular şok etkisi yapıp kurumalar olmuştur. Bunlar dolu zararıdır. Örnek hamile bir kadının karnındaki bebeğin herhangi bir darbeden dolayı hasar alması gibi özellikle TARSİM eksperlerinden şikayetçiyiz. Ürünlerde gün geçtikçe daha çok zararlar ortaya çıkmakta ve eksperler bazıları için %3, bazıları için ise %5 zarar var diyerek dosyayı kapatıyor ya da harmanda yine geleceğiz diyerek gidiyorlar. Biz harmanda az ürün alınca kimi kime şikayet edip kendimizi nasıl anlatacağız? Neden sigortanı 700 kg’dan yaptın niçin 800 kg’dan yaptırdın? 1000 kg’dan da yaptırana neden 1000 kg’dan yaptırdın? Ekerken kimse kaç kg ürün alacağını bilemez. Bu konuda çiftçilere yardımcı olunması gereken önemli olan kaç kg yaptırdığından önce % kaç kg zararı var olduğunu tespit etmektir. Nasıl ki 1000 ton yaptırana senin yerin 1000 ton vermez 800 kg verir deyip 800 kg üzerinden ödeme yapılıp, diğer 200 kg sigorta pirimi geri ödeniyorsa 700 kg üzerinden yaptığında eğer yeri 800 kg veriyorsa onu da 800 kg ödeme yapıp 100 kg pirim alınmalıdır.” dedi.
Topçu Konağı mevkiinde ki yaklaşık 500 dekar alanda zararı olduğunu, ancak sigorta yaptırmadığını söyleyen çeltik üreticisi Menderes , kendi tarlalarında da % 30 oranında zarar olduğunu belirtti.
Haber MERKEZİ
- Mehmet Ali Abakay Yazdı: Kitap Fuarı mı Çocuk Kitap Panayırı mı? - Kasım 25, 2024
- İstasyon Mahallesi’ne Ulaşım Artık Üst Geçitten - Kasım 21, 2024
- Mehmet Akkaşoğlu Yazdı: Allah’ın Güzel İsimlerinden El_Mütekebbir - Kasım 21, 2024