GÜREŞ CAMİASININ ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NE ZİYARET

Bu yıl 660’ıncısı düzenlenecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri organizasyonu öncesinde Kırkpınar Ağaları, Federasyon temsilcileri ve başpehlivanlardan oluşan yağlı güreş camiasının önemli isimleri, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret etti…

Dünyanın en eski spor organizasyonlarından olan ve Türk’ün azim ve kararlılığını en iyi temsil eden ata sporumuz yağlı güreşin en büyük organizasyonu olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 9-11 Temmuz tarihleri arasında Sarayiçi Er Meydanı’nda düzenlenecek. Bu büyük organizasyon öncesinde Kırkpınar’ın ve güreşlerin sembol isimleri Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti.

11 yılın üç altın kemerli Kırkpınar ağası Seyfettin Selim, Türkiye Güreş Federasyonu Asbaşkanı Süreyya Yoğurtçu, Genel Sekreteri Tahir Yılmaz, 1991-92 yılları Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu, başpehlivanlardan Hüseyin Çokal, Hasan Tuna, Kenan Şimşek, Faruk Akkoyun, Erkan Ertan, Semih Turgut, Furkan Durmuş Altın, Milli Güreşçi Zafer Dama, Tek Rumeli TV’den Mehmet Çelik ve gönüllü spor elçisi Yavuz Sönmez ile Trakya Üniversitesi öğrencileri 652. ve 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı İsmail Balaban ve ikiz kardeşi Turan Balaban, ziyarete gelen heyet içerisinde yer aldı Ziyarette ayrıca Rektör Yardımcısı ve Konservatuar Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer de hazır bulundu.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: Kültür mirasımız Kırkpınar’a sahip çıkıyoruz

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin bir sene aranın ardından tekrar düzenlenecek olmasından büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’ni ve bölgeye olan etkilerini anlattı. Rektör Tabakoğlu ziyarette, “On binlerce öğrenciye eğitim veren ve binlerce hastanın tedavi kapısı olan Trakya Üniversitesi olarak şehrimize ve bölgemize kültürel olarak da ne gibi katkılarımız olabilir diye sürekli düşünce ve proje geliştirme halindeyiz. Kırkpınar gibi ilimizin ve bölgemizin değerlerine sahip çıkıyoruz.” dedi.

“Kırkpınar’la ilgili akademik ve bilimsel adımlar atıyoruz”

Kırkpınar’a sahip çıktıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, akademik ve bilimsel birçok adım attıklarını ifade ederek “Trakya Üniversitesi’nin sporcu ve sporcu eğitmeni yetiştiren okulunun adı Kırkpınar. Bu okulumuzu yakın zaman içerisinde fakülteye dönüştürerek akademik ve bilimsel ağırlığını artırdık. Aynı zamanda Kırkpınar Değerleri Araştırma ve Uygulama Merkezimizin faaliyetlerine hız kazandırdık. Düzenlediğimiz birçok etkinlikte önemli isimleri ağırladık. Yine ülkemizde Etnospor alanında birçok önemli isimle diyaloglarımızı geliştirdik.” şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesi olarak Kırkpınar’ın manevi değerine sahip çıktıkları gibi bu sporu bize sevdiren pehlivanlar için de bir şeyler yapmak istediklerini ifade eden Rektör Tabakoğlu, “Malumunuz üzere Kırkpınar, uluslararası nitelikte bir spor olamıyor. Çünkü bizim pehlivanlarımız ile boy ölçüşebilecek başka yiğitler göremiyoruz meydanlarda. Bu durumdan dolayı burada başarılı olan sporcularımız milli sporcu olamadıkları için üniversitelere girmek ve akademik eğitim almak istediklerinde sorun yaşıyorlardı. Biz de Trakya Üniversitesi olarak bu soruna bir çözüm geliştirdik. İlk olarak başpehlivanlık kategorisi ile başlayıp daha sonra deste boylardan itibaren başarılı olan sporcularımıza lisans ve lisansüstü eğitimde Trakya Üniversitesinin kapılarını sonuna kadar açtık. Türkiye’de bir ilk olan bu karar sonrasında ilk öğrencilerimiz bizleri her daim gururlandıran İsmail ve Turan Balaban kardeşler oldu.” dedi.

Kırkpınar Müzesi ve Kırkpınar Kitaplığı projeleri yolda

Trakya Üniversitesi olarak sadece pehlivanlara akademik eğitim vermek istemediklerini aynı zamanda altın kemer kazanacak pehlivanlar da yetiştirmek istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bu hedefimize ulaşabilmek için bir spor kulübü kurduk. Burada yetişecek sporcularımıza Spor Toto Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol neticesinde yapımı devam eden modern spor salonumuzda bir alan ayırdık. Yine sporseverlerin destekleri ile üniversitemizde spora dair hayata geçirilecek her türlü gelişmeye ve iş birliğine açık olduğumuzu ifade etmek isterim. Kırkpınar Müzesi, Kırkpınar Kitaplığı gibi aklımızda ve hayalimizde olan tüm projelerde Trakya Üniversitesi her zaman tekliflere açıktır.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’den 45 bin öğrencisi olan Trakya Üniversitesi ve Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri adına spor tesisleri ve spor kulübü için verecekleri desteklerden memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Üç ebedi kemerli Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Trakya Üniversitesinin başta Kırkpınar olmak üzere tüm çalışmalarını takdir ve memnuniyetle takip ettiklerini ifade ederek yapılan çalışmalara katkı sağlamak istediklerini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmalarının ardından ziyarette bulunan pehlivanlar Trakya Üniversitesi’nin kendilerine verdiği desteklerin oldukça değerli olduğunu ifade etti. Ziyarette söz alan Semih Turgut, Trakya Üniversitesi’nde 1. sınıf öğrencisi olduğunu dile getirdi ve kendisine verilen bu imkândan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyleyerek sunulan bu imkândan ötürü teşekkür etti. Ziyarette yer alan öğrenciler de bu sene başta başpehlivanlık olmak üzere yarıştıkları kategorilerde başarılı olarak kendilerine sağlanan bu özel imkândan faydalanmak istediklerini dile getirdiler.

Başpehlivanlık kontenjanından Trakya Üniversitesi’nin ilk öğrencileri olan ve eğitimlerini tamamlayarak diplomalarını almaya hak kazanan Balaban kardeşler, eğitimlerini doktora düzeyinde de devam ettirmek istediklerini dile getirerek kendilerine ve ata sporu yağlı güreşe hayatını adayan sporculara verdikleri desteklerden ötürü Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve şahsında bütün Trakya Üniversitesi çalışanlarına teşekkür etti.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.