Akgün: “Çiftçi kazanmazsa bu ayçiçeğini ekmez”

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, yağ sanayicileri, Ticaret Bakanlığı ve Trakya Birlik’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, ayçiçeği üreticisinin girdi maliyetlerine yüzde 80-110 gibi artış olduğunu dile getirdiklerini ifade eden Akgün, “Çiftçi kazanmazsa bu ayçiçeğini ekmez” dedi.

Akgün, Ankara dönüşü gazetecilere açıklama yaptı. Buğdayın tonuna 2 bin 500 lira fiyat verildiği yerde ayçiçeği fiyatının 2 kat daha fazla olması gerektiğini vurgulayan Akgün, “Buğday 2 bin 500 ise ayçiçeği en az 5 bin gibi bir uygulaması vardır. Bununla beraber biz daha fazlasının olmasını istiyoruz ama şartları da zorlayacağız. Çalışmalarımız devam ediyor, bu konuda Ticaret Bakanlığımızla görüştük ve Tarım Bakanlığımızla da çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

“Genel Kurulumuzu tamamlayacağız”

Mimar Sinan Kapalı Spor Salonu’nda 22 Haziran Salı Günü Genel Kurul gerçekleştireceklerini ifade eden Akgün, “Pandemiden dolayı bizim 10’uncu ayda yapacağımız genel kurullarımızla, 12’nci ayda yapacağımız genel kurulları tamamlayamadık. Bununla beraber birkaç sefer karar almamıza rağmen süreci tamamlayamadık.” dedi ve şunları ekledi:

“Bu hafta Edirne Balıkesir, Sakarya kooperatifleri kalmıştı, onları tamamladık. Ayın 22’sinde ise birliğimizin genel kurulu var. İnşallah Salı günü genel kurulumuzu tamamlayacağız. Tamamlarken yine pandemi kurallarına uyarak, bütün delegelerimizi salonun metrekaresine göre davet edemedik. Pandemi kurallarına uyarak tamamlamamız lazım çünkü genel kurullarımız çok geç kaldı. Bu genel kurullarımızı tamamladıktan sonra Trakya Birlik kendince 2019 yılında 2 bin 500 TL’ye aldığımız ayçiçeğinin ve bunun üzerine de 2 bin 707 TL, 207 TL 20 kuruş fark vererek yağ oranından gelen ve bunu 2 bin 707 TL’ye tamamlamıştır. Bu süreç bittikten sonra herkesin beklediği her yıl dağıtılan kar paylarımız vardır. İnşallah kar paylarını bu genel kurulda görüşüldükten sonra dağıtımını gerçekleştirmiş olacağız.

Bunlar çok yüksek paralar olmamış olsa dahi herkesin hatırlaması gereken bir şey var, biz geriye dönük olan bazı şeyleri çok çabuk unutabiliyoruz. 2019 yılında 2 bin 500 TL’ye aldığımız ürün, biz ayçiçeği alımını sonuna kadar devam ettirdik ve hiç kimseyi geriye çevirmedik. O zaman zarfında Trakya’da ve Konya’da olmak üzere 2 bin 100 TL’ye kadar fiyatlar geriledi ama biz bundan hiç gocunmadık, yolumuza devam ettik. Allah’ımıza çok şükür para kazandık ve kar payı da dağıtmış olduk”

“Şartları da zorlayacağız”

Ayçiçeği üreticisinin kazanması konusunda çalışmalar yaptıklarını aktaran Akgün, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Şimdi yeni dönemle beraber Ankara temaslarımız da başlamış oldu. Bu temaslarımızın sebebi yeni Ticaret Bakanımıza yönetim kurulu olarak hayırlı olsun demek için gittik. Aynı zamanda orada bir toplantı gerçekleştirdik. Yağ sanayicileri ve Ticaret Bakanlığımız ve Trakya Birlik olarak bizim de bulunduğumuz bir toplantı gerçekleştirdik. Önümüzdeki sezonla ilgili yapılması gerekenler ve bununla ilgili de vergilerin sıfırlanmasıyla alakalı gazetelerde çıkmıştı, bu daha önce de sıfırlanmıştı ama rafine yağda bir düşüş var burada. Yeni sezonla ilgili fiyatları ve bununla ilgili çekincelerimizi, ne olması gerektiğini bunların hepsini bir bir anlattık. Yılın da getirdiği yağışlar ve çok güzel bir yıl olması ayçiçeği fiyatının yüksek olmasıyla beraber tüm Türkiye’de ekili alan olması ve 1 milyon 600 bin ton civarında bir ürün yelpazesi gelişecek gibi duruyor. Biz 1 milyon 200 bin ton ve 1 milyon 300 bin ton civarı üründen buraya geldik ve ülkenin burada bir kazancı olacaktır. Bu kazançla beraber çiftçinin de bir kazancı olması lazım. Çiftçi kazanmazsa bu ayçiçeğini ekmez. Önce bizim girdilerimizle alakalı gübre fiyatlarımızın bin 800 TL’lerden üre gübresinde 4 bin TL’lere, bütün ürün girdilerinde yüzde 80, yüzde 110 gibi artışlar var. Bu artışları dile getirdik.

Bizim üreticilerimizin de kazanması lazım, bizim yıllardan beri meclis araştırma komisyonunda da çıkan 1-2’diye bir şey vardır. Buğday 2 bin 500 ise ayçiçeği en az 5 bin gibi bir uygulama vardır. Bununla beraber biz daha fazlasının olmasını istiyoruz ama şartları da zorlayacağız. Çalışmalarımız devam ediyor, bu konuda Ticaret Bakanlığımızla görüştük ve Tarım Bakanlığımızla da çalışmalarımız devam edecektir. Sezonun iyi geçeceğini, verimli bir yıl olacağını ümit ediyoruz. Bu çalışmalarımızla beraber girdilerimiz de göz önüne alınarak yeni ve iyi fiyatlar oluşur diye bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: edirneyenigun

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.