Aksal: “Gençler aşı olmak istemiyor”

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, PCR testi ücretini Sağlık Bakanlığı’nın belirlediğini ifade ederek, “Yaş düştükçe maalesef gençler kendilerine çok güveniyorlar, aşı olmak istemiyorlar” dedi.

Aksal, koronavirüs aşısı ile ilgili yaptığı açıklamada, gençlerin aşı olmak istemediğini söyledi. Koronavirüsten kurtulmanın tek yolunun aşı olduğunu kaydeden Aksal, şunları belirtti:“Pandemiyle savaşmada elimizde en büyük silahımız aşı. Maske ve mesafe çok önemli ama sürdürülebilir değil. Hepimiz maske, mesafeden bunaldık ve yeterince ayrı kaldık. Lütfen sırası gelenler aşı olsun. Bu ay sonunda 20 yaş üstünü aşılamayı planlıyoruz. İnşallah hep birlikte başaracağız. Maalesef özellikle gençler kendilerine çok güveniyorlar. 65 yaş ve üstü büyüklerimizde yüzde 80 üstü bir aşı uygulaması yaptık. Ama yaş düştükçe maalesef gençler kendilerine çok güveniyorlar, aşı olmak istemiyorlar ama gerçekten bu işin bir tek yolu var. Bütün Dünya’da öyle pandemiyi önleyeceksek toplumsal bağışıklığı kazanmamız gerekiyor. 1 yılı aşkın süredir maske, mesafe ve kapanmalar bir sürü şeyler uyguladık ama bu işin bir tek çözümü var, aşıyla toplumsal bağışıklığı kazanıyor. Ne olur sırası gelenler aşısını olsunlar. Buradan şöyle bir çağrı yapmak istiyorum. Özellikle biontech aşısı -72 derecede ve onun çözülmesi gerekiyor bazı vatandaşlarımız üzülerek söyleyim aşı sırası alıyorlar ama aşı olmaya gitmiyorlar. Dünya’da aşı için bu kadar bekleyen insanlar varken Türkiye’de aşı uygulamasında iyi gidiyoruz Dünya’da daha 1 tane aşı olmamış ülkeler var. Bu kadar insan aşı için beklerken bizim bir doz aşıyı bile ziyan etmemiz gerçekten ne vicdana sığar ne hiç bişeye sığar. Aşı randevusu aldıysanız mutlaka gidip aşınızı olun”

“PCR testi ücretini Bakanlık belirliyor”

PCR testi ile ilgili de açıklama yapan Aksal, şöyle devam etti: “Bizzat bu konuyu takip ediyoruz. Biz sınır iliyiz, burada sınır ili olmanın verdiği dönem dönem avantajlarını dönem dönem dezavantajlarını yaşıyoruz. Bizim Edirne’ye Bulgaristan’dan çok ciddi bir ziyaretçi geliyordu. Edirne esnafımıza çok ciddi bir katkıda bulunuyorlardı. Bu pandemi sürecinde sadece Türkiye’nin aldığı kararlarla değil, Bulgaristan’ın ötesinde Avrupa Birliği’nin üyesi kendi kuralları var, hem de Avrupa Birliği’nin aldığı kurallara uymak zorunda. Türkiye olarak bizim vatandaşımızı korumamız gerekiyordu. Bazı önlemler aldık, sınırlarımız kapandı ama biz bir an önce Bulgarlar’ın Türkiye’ye gelmesini istiyoruz. Bu ticaretten her iki taraf da kazançlı çıkıyor. Kazan kazan olmadan ticaret olmuyor. Aşı kartına başladık, biliyorsunuz aşı kartı olanlar girip çıkabiliyorlar. Bulgaristan’da da aşı olmayan ciddi sayıda insan var. Türkiye’de de var. Onlar için bizim PCR zorunluluğumuz var. PCR testinin de pahalı olduğunu biliyorum. Özellikle Bulgaristan’da daha da pahalı, insanlar buraya gelirken o maliyeti dikkate almak zorundalar.

Uzun zamandır daha ucuz PCR testi gündemde, Sağlık Bakanımızla defalarca ben kendim görüştüm. Burada iki olay var mümkün olan en ekonomik aşıyı insanlara sağlamak ama öbür yandan da aşının güvenirliği çok önemli, çünkü sonuçta söz konusu olan insanlarımızın sağlığı. Biliyorsunuz Edirne bu süreci baştan çok iyi yönetti. Bir ara Türkiye’de vaka sayısının en yüksek olduğu illerden bir tanesiydik. Şu an çok iyiyiz. Geçen hafta sondan 4’üncüydük. İnşallah yine birlere kadar düşeriz. Edirne insanı çok duyarlı ama bu sayılara yine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Güvenilmeyen bir PCR testinin uygulanması mümkün değil. Ben en son Sağlık Bakanımızla görüştüğümde daha hızlı PCR testi için çalışmaların devam ettiğini ama şu an için Dünya’da kabul görmüş Türkiye’de kabul edilecek böyle bir PCR’ın olmadığını ama özel hastanelerde yapılan PCR testlerinin de daha ucuzlatıldığını, 170 TL’ye düştüğünü biliyoruz. Bu Sağlık Bakanlığımızın genelgesiyle oldu. Basında bu yer aldı hastanelerimiz fiyatları belirlemiyor, haksızlık etmeyelim. Fiyatları Sağlık Bakanlığımız belirliyor. İnşallah en kısa zamanda hem Bulgaristan aşılama oranları yükseltir, hem biz yükseltiriz, hem de daha alternatif testler çıkar ve bir an önce vaka sayılarını düşmesiyle de birlikte inşallah bir an önce hem Bulgaristan’dan Edirnemize alışverişe gelirler. İç turizm anlamında Edirnemizin çok yoğun olacağını tahmin ediyorum”

“Çömlekköy Barajını takip ediyoruz”

Aksal son olarak, Lalapaşaya yapılması planlanan Çömlekköy Barajı’nın 2022 yatırım programına alınacağını ifade ederek, “Çömlekköy Barajı ybüyük bir proje, ben bunu her zaman söylüyorum. Edirne’nin güneyinde Hamzadere Barajı var, ortada Çakmak Barajı var. Kuzey’de çok ciddi ihtiyaç var. Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız da gündeme getirdi ama çok büyük bir proje. Yatırım programına alınması gerekiyor. İnşallah 2022 bütçesi çalışmaları başlıyor. İnşallah 2022 programına aldırabilirsek, en azından ihalesini yapabilirsek takip ettiğimiz projelerin başında bu süreçte gıdanın ne kadar önemli olduğunu bu pandemi sürecinde gördük. Edirne çok ciddi bir potansiyele sahip. Trakya olarak Türkiye’yi besleyecek potansiyele sahibiz. Tabi suyla buluşturmak gerekiyor, sizin aldığınız verimi 2-3’e katlıyor. O bölgede ciddi bir ihtiyaç olduğunu biliyorum. İnşallah bir an önce oraya da başlarız. Verimli topraklar olarak çok önemli verimi arttırmak için suyun şart olduğunu biliyoruz. Çömlekköy Barajını takip ediyoruz. İnşallah onu da programa aldırırız” dedi.

edirneyenigun

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.