“250 liralık işi 110 liraya yapmaya kalktık, suçlu olduk. Demek ki buradan birilerine rant gidiyor”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası(ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Kapıkule Sınır Kapısı’nda kurulacak laboratuvarda 110 lira ücretle 30 dakikada sonuçlanan PCR testi uygulamasına, 13 gündür Sağlık Bakanlığı’ndan izin çıkmadığını açıkladı.

Zıpkınkurt, “Bir yerde takılıyoruz. Artık takdir kamuoyunun, ne diyeyim. veya birileri buradan para kazanıyor” dedi.

Zıpkınkurt, koronavirüs tedbirleri kapsamında Bulgar turistlerin kente alışverişe gelmelerini kolaylaştırmak için planladıkları Kapıkule Sınır Kapısı’nda, 110 lira ücretle 30 dakikada sonuçlanan PCR testi uygulamasının izinlerinin çıkmadığını söyledi.

Zıpkınkurt, izinin çıkmamasında birilerinin parmağının olduğunu kaydederek, “Vali’nin açıklamasını herkes farklı yorumluyor, ancak Sağlık Bakanlığı’ndan akredite bir laboratuarla anlaştık. Yani şu anda söylediğim gibi Türkiye’de 6 vilayette bu testi yapıyorlar. Test orada kabul oluyor da burada mı kabul olmuyor? Bunu maliyeti 40 lira, kit 16 lira personel gideri, genel giderler 35 lira maksimum 40 lira. Adam diyor ki ‘110 lira yapacağım para kazanacağım.’ Şu an da bu 250 liraya yapılıyor. Demek ki buradan birilerine rant gidiyor veya birileri buradan para kazanıyor. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde sizin şantiyeniz, fabrikanız varsa hastane ile veya laboratuvar ile anlaşma yapıyorsunuz. ‘Gel benim personelime test yap’ diyorsun. Kaç para, sayıya göre 90 liraya da, 110 liraya da, 130 liraya da yapan var. 250 lira neyin nesi. Herkesin bunu konuşması lazım. 110 lira mı, 250 lira mı? 250 lira olsaydı izin verilecek miydi?” dedi.

“Amacımız esnaf için”

Esnafın iş yapması için 110 lira maliyetli PCR testi uygulaması yapmak istediklerini ifade eden Zıpkınkurt, “Benim görevim Edirne’deki iş insanlarının işini kolaylaştırmak, önünü açmak, Edirne ticaretini geliştirmek. Bununla ilgili ne yapılabilir, insanların dükkanları 13 aydır, 6 aydır kapalı olan var. Edirne’yi nasıl hareketlendirebiliriz, Edirne’deki ticareti nasıl hareketlendirebiliriz, hızlandırabiliriz? Onun çalışmasını yaptım ben, arkadaşlarım ile beraber.

Bu test işinde de bir çıkış yolu bulduk. Ekonomimiz Bulgaristan’dan gelen turistler ile alakalı. Böyle bir çalışma yaparsak onları rahatsız edecek bir para değil, şehrin ekonomisine, şehrin turizmine katkı sağlarız. Bugün 13 aydan beri kapalı işyerleri var. Bunların çalışanları var, işyeri kiraları var. İşletmelerinin genel giderleri, vergileri var. Bu insanlara bizim amacımız yardımcı olmak biz bunun için çıktık yola” şeklinde konuştu.

“Gelsin şikayetçi olan benim karşıma”

Edirne esnafının kendisinden şikayetçi olduğu yönünde yerel bir gazetede haber çıktığını aktaran Zıpkınkurt, “Gelsin şikayetçi olan benim karşıma. Bakıyorum beğenilere 150 beğeni var. Çoğu maaşlı, verme bakalım 3 ay maaşını yanında çalışanın, bakalım ne olacak. Ama esnaf öyle mi, esnafın dükkanı kapalı, kimi kime şikayet edeceğiz. Bir dükkan nasıl dönüyor, elektrik parası var mı, su parası var mı, kirası var mı, çalışanı var mı, bunun hesabını kimse yapmıyor? Tuzun kuru, beğen. Edirne’ye bir para girerse herkesin cebine bir para girer. Yalnız Bulgaristan’a, hizmet sektöründe çalışanlara değil. İnsanlar bugün dükkanında para kazanır, gider sebze meyve alır. Daire alır, araba alır. Dolayısı ile bu parayı herkes paylaşır. Edirne’ye para girmezse, hepimiz birbirimize bakarız. 3 ay sonra da birbirimizi yeriz” dedi.

edirneyenigun

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.