KIRKPINAR AĞASI SEYFETTİN SELİM: ” BUNDAN SONRA HEP 08 TEMMUZ’DA!”

657’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne sayılı günler kala 9’uncu kez Kırkpınar ağası olan işadamı Seyfettin Selim, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda pehlivanlara ödül vereceğini açıkladı. Selim, ödülle ilgili açıklamasında; “Eğer istediğim gibi güreş olursa, kıran kırana giderse tabii ki pehlivanlar ödüller alacak. Güreş güzel olduğu müddetçe muhakkak bir ödülümüz olacak” dedi.

Kıran kırana güreşene ödül
657’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne sayılı günler kala Kırkpınar ağalığı ihalesinin iptal edilmesinin ardından Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen ihale ile 9’uncu kez Kırkpınar ağası olan işadamı Seyfettin Selim, basın mensupları ile bir araya geldi. Edirne Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği’nde basın mensupları ile bir araya gelen Selim’i, Kırkpınar ağalarından Alper Yazoğlu da yalnız bırakmadı. Selim, 657’nci Tarihi Kırkpınar’ın açılışı için Edirne’ye geldiğini belirterek;“Artık zaman dolmak üzere. Bu sene niye böyle oldu? Sayın Belediye Başkanımız bu sene bizi davet etti. Daha önceki ağanın devam edemeyeceğini, ikinci ihale yapılacağını, ihaleye bizim girmememiz durumunda herhangi birinin alması gerektiğini söyledi ve biz de geldik. Kırkpınar’ın sahipsiz olmadığını gösterdik. Kırkpınar ağalığını sadece bu sene değil, gerekirse 10 sene yapacak gücümüz var. Kırkpınar bizim ata sporumuz. Biz, Kırkpınar’a çok emek verdik. Değerli Alper ağabeyim de Kırkpınar’a ağalık yaptı. Edirne’de bir okul yaptı. Bizim amacımız, Kırkpınar’a ağalık yapacak, hizmet edecek, Kırkpınar’da pehlivanlık yapacak, destek verecek pehlivanıyla, basınıyla, ağasıyla birlikte olarak güzel şeyler yapmaktır. Amaç; Kırkpınar ve yağlı güreştir. Biz, ata sporumuzu seviyoruz. İsteyerek yapıyoruz, yapacağız. Bu sene de geldik” ifadelerine yer verdi.
657’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 15 Temmuz tarihine denk geldiğini söyleyen Selim; “Daha önce 8 Temmuz’daydı. Fark etmez, Kırkpınar’ı 15 Temmuz’da yaptığımız zaman da söylemiştim; 3-5 tane şerefsiz darbe yaptı diye Kırkpınar’ı erteleyecek halimiz yok. Ata sporumuz 657 yıllık bir tarihtir. Bu tarih ufak tefek şeylerle değişmez, değişmeyecek. Bu sene Kırkpınar’ın en güzel şekilde geçmesini istiyoruz. Bir seçim süreci geldi ve siyasiler biraz yorgun. Belki Kırkpınar’a katılamazlar ama bizim amacımız siyasilerin katılımı değil. Kırkpınar’ın siyasilerle bir işi yok. Kırkpınar, Er Meydanı’dır. Pehlivanlar çıkacak, aslan gibi güreşecekler. Biz de ağa olarak elimizden geleni yapacağız. Kırkpınar’ı güzel bir yere getireceğiz” dedi.
“222 bin TL’yi yatırdık”
Selim, Kırkpınar ağalığının farklı bir şey olduğunu söyleyerek; “Keşke daha önce ağalık, okul, cami, tesis yapan birileri gelip ihaleye girseler. Bir şartname yok. Belediye Başkanına; ‘Ağalığa girenlerden teminat mektubu alın’ dedim. Okuyacağı rakam kadar teminat mektubu versin. Başkan bunun yasal olarak yönünü şu ana kadar bulamadı. Bir şeyler getirilmiş ama benim amacım, Kırkpınar’a giren kardeşimiz yolda bir kazaya uğramasın diye teminat mektubu verseydi daha güzel olacaktı. İnşallah bu uygulama seneye yetişir. Her şey güzel olacak diye umuyorum. Bizim amacımız; Kırkpınar’ı layığıyla yapmak. Bugün buraya gelmemin sebebi de ‘Kırkpınar ihalesi düştü’ gibi söylentiler duymamdır. Kırkpınar ihalesi yapılmıştır. Ben de 657’nci Kırkpınar ağası olacağım. Kanun, adalet orada ve gereken yapılır. Biz ihaleyi yapmışız, ağalığı da aslanlar gibi yaparız. Bize söylenen parayı da aslanlar gibi vermişiz. 222 bin TL’yi Belediye’nin hesabına yatırdık” sözlerine yer verdi.
“10 sene varım”
657’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde gerçekleştirilecek ağalık ihalesine katılıp katılmayacağı sorulan Selim; “Ben, efsane ağalar arasında sözünü kabul etmiyorum, efsane ağası olarak kabul ediyorum. Çünkü ben burada 10 yıl ağalık yaptım. Bu yıl da varım, seneye de varım, 10 sene de varım. Yeter ki ağalığa layık olan bir adam, siyasi olarak çapulculara bırakmam. Adam gibi ağalık yapan çıkana kadar ben buradayım. Her şekilde buradayım. Adam gibi adam çıkacak; ‘Ben ağalık için geldim, güreşi seviyorum, güreş için buradayım’ diyecek. Devletten, siyasetten bir beklentisi olmayacak. Kırkpınar ağalığı vermekle olur. Sakın beklentiniz olmasın. Hiçbir beklenti olmaz. Ben 10 senedir yapıyorum. ‘Kırkpınar ağasıyım’ diyerek devletten, belediyeden beklentisi olan adam burada ağalık yapamaz. Biz, bunun için buradayız ve gerekeni yapacağız. 10 sene oldu ve efsaneleştik. Elimizden geldiği kadar Kırkpınar’a desteğimiz devam edecek. Alper ağabeyim burada bir okul yaptırdı. Ben de 3-4 tane okul yaptırdım. Şimdi de Arnavutköy’de bir okul yaptırıyorum. Maliyeti 12 milyon TL. Bunlar söylenecek şeyler değil ama ağalık böyle oluyor” dedi.
“Edirne’ye ismimi taşıyan eser bırakacağım”
Basın mensuplarının Edirne’ye okul sözünü hatırlatmasının ardından konuşmasına devam eden Selim; “Geçen sene Edirne’ye bir okul sözü vermiştik. Edirneliler bekliyor ama Edirne Belediye Başkanımızla bir gün denk getirip konuşamadık. Arnavutköy’de 32 derslik okul yapıyorum. Ağalık sadece Kırkpınar’da ‘Bin TL, 500 bin TL param var’ demekle olmaz. Ağalık yapacak adam, gerçek hayatta da ağalığını yapacak. Kırkpınar’da bunu yaptık, bundan sonra da yapmaya çalışacağız. Edirne’de ismimizi taşıyan bir eser kesinlikle bırakacağız. Ben, Belediye Başkanı’na da suç atmıyorum. Bizim bu sene fırsatımız olmadı. Ağa tartışması, belediye ihalesi konularına girmek istemiyorum. Ama güzel olan Kırkpınar’a bu sene, geçen seneki gibi seyircimizi, pehlivanımızı Belediye ile birlikte en güzel şekilde yapacağız. Kırkpınar’a siyasetçinin gelip gitmesi çok önemli değil. Kırkpınar, Kırkpınar gibi yapılacak. Ata sporunun bütün kuralları uygulanacak” ifadelerine yer verdi.
“İstediğim seviyeye yüzde 80 geldi”
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin her sene gelişmeye devam ettiğine dikkat çeken Selim; “Osman Aşkın Bak, şu anda Spor Bakanımız. Çok değerli bir dostumdur. Bu sene konuşma ortamı daha olmadı ama güreş, benim istediğim seviyeye yüzde 80 gelmiştir. Güreşler artık kıran kırana oluyor. Sadece Kırkpınar’da değil, Türkiye genelinde oluyor. Bazı şeyler zamanla olur. Eski oyunlara dönmemiz lazım. Onlar da gerek Federasyon Başkanımızla, gerek Spor Bakanımızla, gerekse Belediye Başkanımızla bunları bir gün görüşeceğiz. 10 sene içinde eksikliklerin yüzde 80’i tamamlanmıştır. Pehlivan çıkıp pehlivan gibi güreşecek. Şu anda yüzde 80 yerine gelmiştir. Bazen ufak güreşlerde pehlivanlar güreşi bırakıp gitmek için ufak şeyler yapıyorlar. Ben de onları pehlivan kabul etmiyorum. Yüzlerine de söylüyorum. Onları pehlivan kabul etmeyeceğim. Güreşe gelip güreşmeyen pehlivanı da Belediye Başkanı güreşe çağırmasın diyorum ve çağırmıyorlar” dedi.
“Kura çok önemli”
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin eski dönemlerinde pehlivanlar içinden 1-2 ismin sıyrıldığını belirten Selim; “Bunların içinde Recep Kara, Ali Gürbüz, Mehmet Yeşil vardı ama şimdi Orhan Okulu, İsmail Balaban var. Pehlivan sayısı arttı. Bu sene Antalya’dan genç bir arkadaşımız da çıktı. Bu sene kimin kazanacağını tahmin edersek yanlış olur. Eskiden 2-3 taneydi. Şimdi 10 tane güzel pehlivan var. Bunlardan herhangi biri olabilir. Bir de kura çok önemli. Kura çekerken Ali Gürbüz 4 tane iyi kura çeker, Orhan Okulu hiç çekmezse; bir pehlivan 2-3 defa iyi pehlivana denk gelirse güreşlerde kazaya gidebilir. Antalya’dan genç ve iyi pehlivanlardan İsmail Koç var. O da bu sene hazır. Kura, teknik önemli. Hatanın telafisi yok. Benim tarihimde altın kemer alabilen pehlivan olmadı. Çünkü her sene güreş daha çok kızışıyor. Eskisi gibi değil, şimdi çok pehlivan var. Bu sene başpehlivanlığa aday olacak 10 tane pehlivan vardır. Bunların hepsinin güçleri denktir. İlk kuralarda İsmail Balaban ile Orhan Okulu denk gelirse, birine yazık olur” sözlerine yer verdi.
“Kıran kırana giderse ödül vereceğiz”
Başpehlivanlara ödül sözü de veren Selim; “Eğer istediğim gibi güreş olursa, kıran kırana giderse tabii ki pehlivanlar ödüller alacak. Güreş güzel olduğu müddetçe muhakkak bir ödülümüz olacak. Başpehlivan olup da benim ödüllendirmeğim bir başpehlivan yoktur. Her gittiğim güreşte başpehlivana harçlığını vermişimdir. Tabii ki vereceğiz. Onlar, bizim kardeşimizdir. Onlar da bizim istediğimiz güreşi yapacaklardır ki yapıyorlar da. Son 10 yıldan beri ilk 3’e girenler içinde güreşi bırakan görmüyorum. Nasıl ki ben; ‘Ağalığa benden iyisi olmadan vermem’ diyorsam, pehlivan da kendisinden iyi olmayan pehlivan olmadan o güreşi vermesin” dedi.
“Dünya Kupası’ndan ilerideyiz”
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde dev ekranların kullanılması isteklerini de değerlendiren Selim; “Kırkpınar’da dev ekran yok ama televizyon ekranı var. Hakem kulesinde ekran var. Kırkpınar ağası olduğum dönemde her seferinde hakem kulesine çıkarak bizzat izledim. Dünya Kupası’nda bu sene uygulanıyor. Bizde ise 4-5 seneden beri uygulanıyor. Orada bir hata var mıdır? Yüzde 99 yoktur. Geçen sene 1-2 güreşte bizzat kendim çıktım ve ben de tatmin oldum. Pehlivan için yenilmek çok zor bir şeydir. Ufak da olsa pehlivan yenildiğini anlamıyor. Ama biz dışarıdan baktığımızda göbek güneşi görünce yenilmiş oluyorsun. Sırtın yere gelmesine gerek yok. Ters döndüğün zaman yenilmiş sayılıyorsun. O zaman da pehlivan heyecanlanmış oluyor ama bizim ekran uygulamamız 4-5 seneden beri var. Kameralar da çekiyor. Özellikle başpehlivanlarda her başpehlivanı bir tane kamera çekiyor. Onu da izliyoruz. Güzel de bir uygulamadır. Biz, Dünya Kupası’ndan biraz daha ilerideyiz” ifadelerine yer verdi.
“Bundan sonra hep 8 Temmuz’da”
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 15 Temmuz anmasının düzenlenip düzenlenmeyeceğinin sorulması üzerine cevap veren Selim; “Güreşin tarihi 15 Temmuz değil, 8 Temmuz’du. Seneye yeniden 8 Temmuz’da. Kırkpınar güreşlerinin tarihi, Ramazan’dan dolayı değişti. Kırkpınar güreşleri, Temmuz’un ilk haftasıydı. Bundan sonra hep 8 Temmuz’da olacak. Bu sene de 8 Temmuz’da olmasına rağmen seçimlerde ikinci tura kalınabilir diye bu tarih değişti. Ben, 10 seneden beri Kırkpınar’da ağalık yapıyorum ve siyasete hiçbir şekilde girmedim. Benim siyasi görüşümü herkes biliyor. Belediye Başkanının da siyasi görüşünü herkes biliyor. Görüşlerimiz aynı değil ama burada ağabey-kardeş gibi bu işi götürüyoruz. Kırkpınar bir siyaset yeri de değil. Kırkpınar’da davul zurna çalıyor. Burada göbek atılmıyor, dans yapılmıyor. Aslanlar gibi pehlivanlar güreşiyor. Kırkpınar’da pehlivan havası çalıyor. 15 Temmuz’a saygımız sonsuzdur ama Kırkpınar’ın 15 Temmuz ile bir alakası yok. Geçen sene de 14-15-16 Temmuz’da yaptık. Hiçbir sıkıntı olmadı. Bu sene şöyle bir sıkıntısı var; 15 Temmuz’daki anma törenine katılmak zorunda olan bazı Belediye Başkanı arkadaşlarımız 15 Temmuz’da yapılmamasını rica ettiler. Bu sene son. Ben de 15 Temmuz’da olmasını bilerek istemem. Ama bu sene seçimlerden dolayı mecburiyet vardı. Bundan sonra da zaten olmaz. O güne özel bir düşüncem yok. O gün Kırkpınar’da anılır, saygı duruşu yapılır” dedi.

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.