“YENİ MEDYA VE GAZETECİLİK” ÜZERİNE…

Trakya Üniversitesi, deneyimli gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirilen “Yeni Medya ve Gazetecilik” konulu konferansa ev sahipliği yaptı…

COVID-19 sürecinde bilimsel, sanatsal, kültürel ve sosyal etkinlikleri sanal ortama taşıyan Trakya Üniversitesi, farklı ilgi alanlarına hitap eden etkinlikler düzenleyerek faaliyetlerine devam ediyor. Basın ve medya sektöründeki yeniliklerin tartışıldığı “Yeni Medya ve Gazetecilik” konferansı, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun moderatörlüğünde çevrim içi olarak gerçekleşti. Trakya Üniversitesi’nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan konferansa konuşmacı olarak Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) Başkanı Aslan Değirmenci, 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek, Gazeteci-Yazar Erem Şentürk ve Akşam Gazetesi Yayın Danışmanı Serkan Fıçıcı katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi ve konferans hakkında bilgiler vererek konferansın başarılı ve faydalı geçmesini diledi. Trakya Üniversitesi’nin, başta eğitim olmak üzere değişik alanlarda faaliyet gösterdiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Yeni medya ve gazetecilik konusunda uzman, birbirinden değerli ve önemli isimleri Trakya Üniversitesi’nde ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Tüm akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin faydalanabileceği, ilham verici ve bilgilendirici bir konferans olmasını diliyorum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmasının ardından konuşmacılar sırasıyla, yeni medya ve gazetecilik konusundaki görüş ve düşüncelerini dile getirdi. Konferansta, yeni medya kavramının etkileri, günümüz gazeteciliği ve güncel sorunlar ele alınarak tartışıldı.

Konferansın ilk konuşmacısı olan Gazeteci-Yazar Erem Şentürk, yeni medya ve eski medya kavramlarının geçmişten günümüze tartışılan bir konu olduğunu belirterek yeni medyanın alan tanımı ve bu konuda yürütülen formel tartışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Şentürk konuşmasında “Medyanın yenisi, eskisi olur mu tartışması esasında çok eski bir tartışma. Bu konuda her değişim ve dönüşümde karşılaştığımız iki temel problem var. Değişim dönüşüm devam ettikçe de bu problemler karşımıza çıkmaya, bu konuları konuşmaya ve tartışmaya devam edeceğiz. Bu sorunlardan biri formel problemler, diğeri ise alan tanımı problemi. Bizim, yeni medya konusunda insanların neye ihtiyacı var, buna ne kadar ihtiyacı var ve ne zaman ihtiyacı var sorularının cevabına ulaşmamız gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek, yeni medyanın aslında var olan medyanın bir formu olduğu ve içerik üretildiği sürece medya sektöründeki değişim ve dönüşümün devam edeceğini ifade ederek “Yeni medya, var olan medyanın aslında farklı bir form hali. Bu konuda yaşanan tartışmaları, Claude Monet örneğinden daha gerilere, matbaanın icadına kadar götürmek mümkün. Radyo çıktığında gazeteler, televizyon çıktığında radyo, internetle birlikte ise gazete ve televizyonların önemi azalacak gibi bir endişe hâkim ancak yeni medya dediğimiz kavram özünde iki ya da üç kişi tarafından konuşulan bir hikâyenin daha geniş kitlelere ulaştırmanın farklı bir yolu. En nihayetinde bir içerik üretildiği müddetçe bunun sunum şekli değişmeye ve dönüşmeye devam edecek.” şeklinde konuştu.

Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) Başkanı Aslan Değirmenci ise sosyal medyanın gücü, özellikleri, olumlu ve olumsuz yönleri, toplum üzerindeki etkileri ve sosyal medyanın yarattığı propaganda ve dezenformasyona ilişkin bir değerlendirme yaptı. Değirmenci, “Bugün dünyada 4 milyara yakın internet kullanıcısı var. Bu nüfusun yaklaşık 2,5 milyarını aktif kullanıcı olarak düşündüğümüz zaman dünyada bu kadar aktif muhabir olduğunu düşünebilirsiniz. Biz sosyal medyayı kullanan herkesi artık muhabir gibi düşünmeye başladık. Bu olgu, bilgiyi süzgeçten geçirmeden paylaşım yaptığı süre içerisinde sosyal medya ve internet medyasında dezenformasyon ve gerçek olmayan haberlerle karşılaşmaya devam edeceğiz. Yine dünyada 2 milyar internet sitesi var. Ülkemizde ise yaklaşık 36 milyon internet sitesi var ve bunun 8 milyonu aktif. Gerçekle ilgisi olmayan bir haberin herhangi bir sitede yayımlandıktan sonra gerek başka siteler gerekse sosyal medya üzerinden yayılımını hesaplamaya kalktığımızda mucizeye ulaşırız. Bu konuda bildiğimiz tek gerçek, yalan bilginin ışık hızında yayıldığı. Bu durumla kıyasıya mücadele veya rekabet pek mümkün değil ancak değerleri ve hakikati layıkıyla savunabilir ve sahiplenebilirsek dezenformasyonun olabildiğince önüne geçebiliriz.” görüşlerine yer verdi.

Akşam Gazetesi Yayın Danışmanı Serkan Fıçıcı da katılımcılara dijital çağda medyanın psikolojik gücü, sosyal medya ve algı yönetimi konusunda dünyada nöropsikoloji alanında yapılan çalışmalar ve yaşanan olaylardan örneklerler vererek “Teknikleri çok iyi bilmek, sonuna kadar kullanabilmek ve en iyi örneklerini ortaya koymak gerektiği düşüncesindeyim. Bunu yaparken de geleneksel ve ahlaki değerlerimizi, dijital dezenformasyon karşısında çok iyi savunabilmeliyiz. Tüm bunları mezcederken de aynı gaye üzerinde birlikte hareket etmeli ve milletimizin, toplumumuzun yararına olacak işlerde bir bütün olabilmeliyiz. Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan bizlerin temel meseleler üzerinde ortak düşünebilmesi ve iş birliği içinde olması gerekir. Hep birlikte aynı şeyi söylemek, tekrar etmek, göstermek ve gerçeklere yürümek lazım.” dedi.

Trakya Üniversitesi’nin sosyal platformları aracılığıyla çok sayıda katılımcı tarafından izlenen konferans, kapanış değerlendirmesi ile son buldu.

Konferansa ait video kaydını https://www.youtube.com/watch?v=aEv5MFoRVQw linkine tıklayarak izleyebilirsiniz.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.