Badem ezmesine coğrafi işaret

Edirne’ye özgü Edirne bademiyle üretilen Edirne Badem Ezmesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından yapılan başvurular sonucunda alınan coğrafi işareti duyuran ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt; “Edirne Badem Ezmesi’nin ünü Türkiye’ye dünyaya yayılmış bir ürünümüz. Şuanda yaklaşık 26 ülkeye ihracatı var bugün bunun tescilini ETSO olarak belgemiz geldi. 2012 yılında badem ezmesinin tescillenmesi konusunda başvuru yapmıştık. Sonucunu 2021 yılında aldık. Süreç çok uzun ama sürece katkıda bulunan Trakya Üniversitesi, üreticilerimiz, yazarlarımız çalışmalarımıza ışık tuttular. Bu gurur başta üreticilerimizin ve bizlerindir. Üreticilere de ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verildi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) binasında yönetim kurulu üyeleri ve badem ezmesi üreticileri’nin de katılım sağladığı basın toplantısında konuşan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası(ETSO)Başkanı Recep Zıpkınkurt; “Edirne Badem Ezmesi’nin ünü Türkiye’ye dünyaya yayılmış bir ürünümüz. Şuanda yaklaşık 26 ülkeye ihracatı var bugün bunun tescilini ETSO olarak belgemiz geldi. 2012 yılında badem ezmesinin tescillenmesi konusunda başvuru yapmıştık. Sonucunu 2021 yılında aldık. Süreç çok uzun ama sürece katkıda bulunan Trakya Üniversitesi, üreticilerimiz, yazarlarımız çalışmalarımıza ışık tuttular. Bu gurur başta üreticilerimizin ve bizlerindir. Üreticilere de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Edirne’ye has başka ürünler için de coğrafi işaret çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Zıpkınkurt; “İller yöresel ürünleriyle ilgili çalışmalar yapıyorlar bizde coğrafi işaretli ürünlerimizi arttırmak için ETSO olarak ciddi çalışmalar yapıyoruz. Daha önceki yıllarda alınan Edirne beyaz peyniri, Edirne mis sabunu, badem ezmemiz ve gelecekte de girişimlerini yaptığımız Edirne’ye öz yöresel ürünlerimizin tescilleriyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bu bizim için çok önemli. Zaten badem ezmemiz biliniyordu ancak bunu artık bir adım daha ileriye götürerek önce ülkemizde daha sonrada tüm dünyada pazarlamanın ticarileştirmenin önünü açmak için ETSO olarak çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.

“Edirne’den Amerika’ya badem ezmesi”

Dubai’de yaşadığı bir anıyı da paylaşan Zıpkınkurt, Edirne’ye ait ürünleri başka ülkelerde görmenin gurur verici olduğunu belirtti. Zıpkınkurt; “Üreticilerimizin kendilerini yenileyerek, her geçen gün yenidünyaya hazırlayarak dükkânlarından yaptıkları satışlar dışında diğer illere açtıkları temsilciliklerle ve bayileriyle veya e-ticaret sitelerinde tüm ülkedeki alıcılara ulaştırmadaki başarılarını kutluyorum. İhracat yapan arkadaşlarımız da var. Edirne’den Amerika’ya badem ezmemizin gitmesi kadar beni mutlu edecek başka bir şey olamaz. Bir Dubai seyahatimde dükkânlarda Edirne badem ezmesi kurabiyesi vardı. Bundan daha büyük mutluluk verici bir şey var mı? Bunlar gurur verici çalışmalar” açıklamasını yaptı.

12 yıl süren tescil çalışmalarının neden bu kadar çok sürdüğünü de anlatan Zıpkınkurt; “Badem ezmesi bize Osmanlı’dan miras. Bununla ilgili Edirne’de, Edirne bademinden üretildiğine dair ciddi dokümanları mevcut. Bunları üniversitemizle beraber topladık. Badem ezmesi başka illerde de üretiliyor. Başka üreticiler de var ama Edirne bademinden üretilen badem ezmesinin tadı farklı. Bizim Edirne’ye has bademimiz ayrı bir tat, ayrı bir lezzet. Bu süreci geçmek zorundaydık. Herkes coğrafi işareti almak için başvuru yapıyor fakat altını doldurmak lazım. Biz Osmanlı zamanından gelen arşivleri araştırdık bunlarla ilgili dokümanlar çıkardık. Üreticilere ulaşmaya çalıştık. Edirne’de bademlik semti bile var. Edirne’de son dönemde badem azalsa da, Keşan’da ciddi bir badem üretimi var” diyerek geçen süreci anlattı.

İlimizdeki tescil alan ürünleri sıralayan Zıpkınkurt; “Edirne Beyaz Peyniri, meyve mis sabunu, badem ezmesi odamı tarafından tescillendi. Edirne tava ciğerimiz ise Edirne Esnaf Odası tarafından tescillendirildi. Deva-i Misk ise Edirne Ticaret Borsası’nın tescil ettirdiği bir ürünümüz. Keşan satı eti, İpsala pirinci, Keşan siğilli bamyası da tescillendi. İleriki zamanlar da ise Edirne Çinisi, talika, bez bebekler, Ayşe Kadın fasulyesi, minyatür kispet, akıtma, ciğer sarma, ipek böcekçiliği, çeltik tarağı, kabak çekirdeği, hanım tırnağı, Karaağaç biberi, Lalapaşa karaçalı balı, edirnekari, kurbağa bacağı, kırmızı dipli mum ile ilgili de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Umarım en yakın zamanda Edirne adına birkaç ürünümüzü daha tescillemiş oluruz. Şehrimizin hem tanıtımına hem de turizm alanında farklılıklar yaratacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen basın toplantısı sonrası badem ezmesi üreticilerine tescil belgesi taktim edildi.

Edirneahval

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.