Tavuk Ormanı’ndaki Kaçak Ağaç Kesimlerini Endişe Verici
Bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından büyük önem taşıyan Tavuk Ormanı’nda , kaçak ağaç kesimlerini TEMA Vakfı Edirne İl Temsilciliği olarak daha önce gündeme getirmiş olmamıza rağmen, ne yazık ki halen kaçak kesimlerin devam ediyor olmasını endişe verici buluyoruz.
Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gereken, 1. Derece Doğal Sit alanı olan Edirne Sarayiçi Tavuk Ormanı ,Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü kullanım alanıdır. 21.11.2018 tarih, 724 sayılı Komisyon Kararı ve 08.04.2019 tarih, 246728 sayılı Bakanlık Makamı Olur’u ile de tescil edilmiştir. 1991 yılında da 861 sayılı karar gereğince de I.derece Tarihi Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Alan, bu kanun gereğince koruma altına alınmış olup ,alanın mülkiyeti Edirne Belediyesi’ne aittir.
Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine yetkililerle yaptığımız görüşmeler sonucu ,
alanda 103 ağacın kimliği bilinmeyen şahıslar tarafından kaçak kesildiği tespit edilip bu husus Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerince tutanak altına alınmıştır.
Konuya ilişkin olarak görüştüğümüz Edirne Park Bahçeler Müdürlüğü ise 19.12.2020 tarihinde Edirne Belediye başkanlığı ve Edirne Orman İşletme Müdürlüğü tarafından görevlendirilen ekiplerce alanda incelemelerde bulunulduğunu, alanın farklı noktalarında 50 ile 80 cm yükseklikten yeni ve daha önceden kesilmiş karaağaç ve dişbudak ağaçlarına rastlanıldığını, incelemede olay anında herhangi bir kesim ve taşıma işlemine rastlanılmadığını, İnceleme sonrasında ise koruma altında olan Sarayiçi Tavuk Ormanı’nda güvenlik önlemlerinin üst seviyeye çıkarılıp bu konuda daha hassas davranılması konusunda işbirliği yapılması gerektiğine karar verildiğini, bu kapsamda alanın kapatılması, güvenlik görevlisi sayısının artırılması ve alan içi denetimin artırılması gibi önlemlerle kaçak kesimin önleneceği bilgisini paylaşmıştır.
Ormanları korumak ağaçlarla birlikte ormanda yaşayan binlerce canlı türünün yaşam alanlarına ve yaşamlarına sahip çıkmaktır. Doğal çevrenin zarar görmesi, kentlerden anıtlara, arkeolojik varlıklardan geleneksel yaşam kültürüne ,insan hayatına anlam katan birçok değerin zarar görmesi demektir.
Bir yandan çevre sorunlarının giderek arttığı ve insanlığın yeryüzündeki varlığını tehdit eder boyutlara ulaştığı günümüzde , yaşadığımız yerlere ve doğaya sahip çıkmak yalnız yasalarla değil, toplumsal duyarlılıkla da mümkündür .Ormanlara ve doğal hayata sahip çıkan bir kuruluş olarak, Tavuk Ormanı’ndaki ağaçların ve doğal çevrenin zarar görmemesi için yetkililerce her türlü önlemin acilen alınmasını Edirne halkı için önemli ve gerekli buluyoruz.
Kamunun ortak çıkarlarının korunması adına, konunun yakın takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.
Haber MERKEZİ
- Ali Süzen Yazdı: Doktor(Rektör) Bu Ne? - Nisan 6, 2025
- Edirne Yerel Tarih Grubu’nda “Küçük Paris” Konuşuldu - Nisan 6, 2025
- Bu Köyde Yaşayanlar Hasta Olmuyor: Edirne’nin En Güzel Köyü Seçildi! - Nisan 6, 2025