SAROS İÇİN ÜÇÜNCÜ DAVA

Saros Gönüllüleri, bilirkişi raporuna ve mahkeme iptal kararına rağmen T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yeniden ÇED süreci başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu kararı verilen Saros FSRU Gemi İskelesi ve Kara Boru Hattı projesine karşı Edirne İdare Mahkemesi’nde üçüncü davalarını açmak üzere adliyeye gitti.
Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi Av. Bülent Kaçar’ın yaptığı basın açıklamasında halkın itirazlarının görmezden gelindiğini belirterek ; “Saros körfezinde halka rağmen ısrarla kurulmak istenen Saros FSRU Limanı’nın yeniden başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde halkın itirazları görmezden gelinerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen ÇED Olumlu kararının iptali için bugün Edirne İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma istemli olarak kurumun ve gönüllünün davacı olduğu iptal davamızı açıyoruz.Saros Gönüllüleri iki yıldan beri Trakya’nın ve Saros körfezinin ekolojik yıkım projesi olan Saros FSRU Gemi Limanı ve Kara Boru Hattı’na karşı körfezi saran bir dayanışma ile büyük bir mücadele vermektedirler”açıklamasında bulundu.
“Akdeniz ekosistemine geri dönüşü mümkün olamayan hasarlar verecektir”
Kara boru hattının kurulması için binlerce ağaç kesileceğinin ÇED raporunda açıkça yazıldığının altını çizen Kaçar;“Doğalgaz taşıyan 100 bin tonluk Dev Kargo gemilerinin 12 ay sürekli olarak Saros Körfezi’ne girip çıkması ve Saros FSRU Gemi İskelesi projesi kapsamında 24 ay sürecek inşaat ve dolgu çalışmaları körfezimizi mahvedecektir. 17 Kilometre uzunluğunda kara boru hattının kurulması için binlerce ağaç kesileceği ÇED raporunda açıkça yazılmaktadır.Saros Körfezi’nin biyoçeşitliliği ülkemizi çevreleyen tüm denizlerimizden çok daha zengindir.Deniz çayırlarının bulunduğu alanda yapılacak en ufak bir faaliyet bile tüm Akdeniz ekosistemine geri dönüşü mümkün olamayan hasarlar verecektir”dedi.
“Ekolojik çeşitliliğin korunması gerekmektedir”
Doğalgaz Ana Dağıtım Hattına kadar 17 kilometre boyunca yapılacak orman kesimleri,tarım arazi tahribatı bölgenin fauna ve florasını da çok olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Kaçar; “Danıştay 6.Dairesi Başkanlığının verdiği karara göre “Enez Dalyan Gölünden Evreşe Ovası kıyısına kadar uzanankuzey Saros Körfezi kıyı kuşağının doğal yapısı ve içerdiği ekolojik çeşitliliğin korunması” gerekmektedir.Mahmutköy Botaş Doğalgaz Ana Dağıtım Hattına kadar 17 kilometre boyunca yapılacak orman kesimleri,tarım arazi tahribatı bölgenin fauna ve florasını da çok olumsuz etkileyecektir. Deniz ve kara canlıları öncelikle inşaat, hafriyat, orman kesimleri, yol açmalar ve sonraki gemi faaliyetleriyle sayı ve tür olarak nesilleri tehlike altına girecektir.Proje alanı Saros Körfezi’nin ve Koru Dağlarının en duyarlı yörelerindendir. Proje alanına 5,8 km mesafede olan Saros Körfezi Sulak Alanı bulunmaktadır”açıklamasında bulundu.

Haber MERKEZİ

admin
Sosyal Medya

admin

1953 yılında Edirne'de doğdu. İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. 11 yılı lise müdürlüğü olmak üzere 25 yıl öğretmenlik yaptı ve 2001 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan emekli oldu. Üniversite yıllarından beri hobi olarak çeşitli yerel ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı olan 'BAŞARI HİKAYELERİ' 14 Haziran 2018'de yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gönder
Haber İhbar Hattı
Haber İhbar Hattı..
Lütfen Sağ Alttaki Gönder Butonunu Tıklayınız.